Hoppa till innehåll
Konsten att välja förlag del 2

Konsten att välja förlag

Jag hade som målsättning att hinna färdigt med min bok tills idag. I skrivande stund har jag kommit 76% av den sista genomläsningen, så det kan fortfarande gå vägen. Nu har jag dock suttit i två och en halv timme och stirrat i mitt word-dokument så nu känner jag att jag behöver göra någonting annat en stund.

Nästa punkt på att göra-listan idag är att hitta ett förlag. Det måste vara enkelt?

Enligt Wikipedia finns det 1 000 förlag i Sverige.

Önskelista

I denna höstack behöver jag alltså hitta den nål som ska hjälpa mig att nå ut med min bok till den breda massan. Det känns som att det första jag måste göra är att sätta upp lite riktlinjer för vad jag vill att mitt förlag ska ha för profil.

  • Först av allt måste de ge ut skönlitteratur.
  • Jag vill att min bok ska bli tryckt, så därför går de förlag som bara har digitala titlar bort.
  • Jag vill att de ska ha en tilltalande digital plattform där jag själv kan utvecklas med min blogg och sociala media.
  • Jag vill att de åtminstone ska ha en handfull författare knutna till sig, och helst åtminstone en som jag hört talas om.
  • Jag vill att de ska ha en approach där de vill hjälpa mig att lyckas.

Ja, det där är min önskelista. Någon kanske undrar varför jag inte ger ut boken själv. Det verkar ju vara en populär trend idag.

Jag känner att jag åtminstone vill ge ut min första bok på ett förlag. Den främsta orsaken till detta är otvivelaktigt att det skulle få mig att känna mig som en riktig författare. Det kanske låter fånigt, men om jag skulle ge ut boken själv så skulle det inte kännas som att jag hade lyckats på samma sätt, oavsett om boken sålde eller inte.

Dessutom tror jag att jag kommer att ha nytta av ett förlag för att lära mig alla aspekter av hur man ger ut en bok. Det ska skickas exemplar hit och dit för recensioner, man ska göra korrektur, fixa tryck, fixa reklam, prata med bibliotek, åka på signeringar, marknadsföra sig, synas på sociala media, kanske översätta till andra språk och en massa andra saker som jag inte vet någonting om. Det skulle kännas tryggt att ha någon som vet hur allt det här ska göras bakom sig.

Kandidater

Min plan är att jag ska skicka in min bok till 3-5 förlag och se om det är någon som nappar.

Ok, Google. Ge mig en lista över förlag som jag kan kontakta.

Förlag Omdöme
Albert Bonniers Förlag Albert Bonniers Förlag är det största skönlitterära förlaget i Sverige och ett av de äldsta. Utgivningen har alltid utmärkts av mångsidighet. Romaner, lyrik, memoarer, biografier, essäer, reseskildringar, presentböcker samt en mängd olika fackböcker har haft förlagets namn på titelbladet. Vår utgivning består av skönlitteratur (prosa och lyrik) samt facklitteratur (memoarer, biografier, essäer, reportageböcker m.m.). Vi ger inte ut illustrerad facklitteratur (kokböcker m.m.) eller barn- och ungdomsböcker.
Alfabeta Förlag Alfabeta Bokförlag är ett ledande fristående kvalitetsförlag. Alfabeta ger ut ca 60-70 nya titlar per år. Skön- och facklitteratur för vuxna och barn- och ungdomsböcker. Alfabeta är något i dagens Sverige så ovanligt som ett självständigt förlag som inte tillhör någon av de stora förlagsgrupperna. Omsättningen är ca 30 miljoner kronor per år. Har du skrivit ett manus? Då får du gärna skicka in det till oss. Vi läser alla manus som kommer in och lämnar besked inom 2-3 månader.

Alfabeta verkar vara ett bra förlag som skulle passa mig. Omsättningen på 30 miljoner var 2013, förra året var den på 22 miljoner och bolaget gjorde en förlust på 1 miljon. De verkar ha många författare som jag känner igen och många böcker som tilltalar mig. Hemsidan är lite omodern, men detta är en klar kandidat.

Andra Världar Andra Världar är ett förlag med utgivning inom fantastikgenrerna. Förlaget publicerar böcker inom flera olika genrer: allt från fantasy, urban science fiction, steampunk, saga, mytologi och annat som utspelas i “andra världar”.

De verkar ha få författare och hemsidan verkar ha många lösa trådar.

B Wahlströms Förlag B. Wahlströms Bokförlag grundades 1911 och har gett ut barn- och ungdomsböcker sedan 1914. Vår ambition är att inspirera barn i alla åldrar att upptäcka glädjen med att läsa. B Wahlströms ingår i Massolit Förlagsgrupp AB som sedan juli 2015 är en del av Storytel AB.

Wahlströms är ju en av de mest välkända förlagen. Jag har sneglat lite på Massolit innan, och om jag ska skicka in mitt manus till en av de större så är nog Wahlströms en het kandidat. Massolit hade en omsättning på 110 miljoner förra året, och gjorde en förlust på runt 10 miljoner. De verkar dock ha en bra kassa och förlusten kommer säkert av alla förvärv. Bra hemsida.

Berghs Förlag Berghs Förlag är ett fristående förlag med en kvalitetsinriktad utgivning för barn och ungdom. Vi ger ut allt från pekböcker för de allra minsta till romaner för ungdomar som redan är vuxna. Smarta faktaböcker samsas med roliga bilderböcker och lättlästa vardagsäventyr. Fantasy och klassiska äventyrsberättelser står sida vid sida med kärleksromaner och realistiska uppväxtsskildringar. Vi ger också ut hobbyböcker för barn och vuxna.

Berghs verkar ha ett fyrtiotal författare, varav jag har hört talas om ett par. Jag får ett bra intryck av Berghs. Förlaget har en omsättning på 10 miljoner och har gått med vinst de senaste åren.

Bokförlaget Atlas Atlas är ett progressivt förlag med fötterna i samtiden, men med blicken riktad mot framtiden. Vi ger ut skönlitteratur, sakprosa och reportage. Förlaget publicerade sina första böcker 1997, i dag ger vi ut ett tjugotal titlar per år. Bokförlaget Atlas ger ut ett dussin böcker varje säsong. I huvudsak ger vi ut sakprosa. Vi antar sällan skönlitterära manus och har ingen möjlighet att lämna lektörsutlåtanden vid refusering, även om vi gärna tar emot ditt manus.
Bonnier Carlsen Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De närmare 150 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Förlaget fick sitt namn 1993 vid en sammanslagning av dåvarande Bonniers Juniorförlag och Carlsen if. Men Bonniers har gett ut böcker för barn och unga långt tidigare än så, redan i slutet av 1800-talet publicerades svenska originalbilderböcker.

Om man klassificerar min bok som en ungdomsbok så är Bonnier Carlsen definitivt en kandidat. De är verkligen en av de stora på gott och ont. Bonnierförlagen omsätter en miljard kronor och går några miljoner vinst varje år. Hemsidan är välgjord om än lite trött. Risken är att man försvinner i mängden författare här, men här kan man snacka om ett ”riktigt” förlag. 1800-talet. Tjena!

Brombergs …Men oavsett var författarna kommer ifrån så håller man fast vid sina ursprungliga föresatser: Att ge ut viktiga böcker som lever länge, böcker som kanske överlever oss alla.

Vilken rörig sida. Jag kollar runt en stund för att hitta en vettig ”Om oss” där de förklarar vad de vill ha för manus, men jag får bara en lång historia om hur förlaget startade. Nej, detta går bort.

Ekerlids Förlag Ekerlids Förlag AB grundades 1993 av Bertil Ekerlid, som fortfarande äger och driver förlaget tillsammans med Marie Hasselrot Ekerlid. Sedan starten har cirka 500 titlar givits ut. Förlagets inriktning är utgivning av böcker inom affärer- och ledarskap, samhällsfrågor, politik samt memoarer och biografier.
Idus Förlag Idus förlag både ger ut böcker och hjälper dig som vill ge ut din egen bok med de delar i processen som du önskar. Vi tar emot manus via mail eller post. Se bokutgivning i menyn till vänster för mer information. Idus ger ut alla typer av böcker men vi brinner lite extra för böcker som berör. Både barnböcker och vuxenböcker.

Idus är ett litet förlag som är baserat i Lerum. De har en tilltalande men kanske lite svårnavigerad hemsida. Förlaget omsätter runt 6 miljoner och har gjort vinst de senaste åren. De har en fantasyinriktning och vänder sig mot såväl ungdomar som vuxna. Idus tilltalar mig.

Kalla Kulor Förlag Kalla Kulor Förlag grundades i Stockholm hösten 2001 av Hans-Olov Öberg, Robert Aschberg och några till. Man kan säga att verksamheten till en början hade två mål:
1. Att visa att även mindre förlag kan göra stora insatser för sina titlar.
2. Att om punkt 1 visade sig stämma, ha en stor och trevlig fest för alla sina grundare för de pengar som blev över på det första projektet.Det här verkar vara riktiga lirare. De raljerar om hur man måste vara IT-kunnig i dagens samhälle för att kunna marknadsföra sig själva, men texten går inte att läsa på hemsidan på grund av formateringsfel. Förlaget verkar vara lite Stockholms-macho. Ah, det är Robert Aschberg som står bakom…Jag tror att vi skulle fungera ganska bra för varandra, jag och Kalla kulor, men jag skulle känna mig underlägsen i den där jargongen.
Lava Förlag Andra generationens egenutgivning innebär att de etablerade författarna, likt artister i musikbranschen, idag lämnar de stora förlagshusen och organiserar sig på nya lönsamma sätt för att få större kontroll över sitt varumärke, sina rättigheter och få en större del av intäkten.
Leopard Förlag Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien.
Litet Förlag Litet förlag vill utmana. Både nuvarande ordning i branschen och läsare. Vår utgivning kommer att genomsyras av vår ambitionatt ge läsaren något mer. Det kan vara en ny insikt, en utmanande tanke eller bara en känsla av välbehag.

Länk till deras facebooksida. Jag förstår inte vad jag förväntas göra. Uppenbarligen inte för mig.

Massolit Förlag Massolit Förlag är ett allmänutgivande bokförlag med utgivning inom skönlitteratur och facklitteratur. Utöver våra redaktioner har vi en gemensam organisation för marknadsföring, PR, försäljning, produktion, ateljé och utlandsförsäljning med kontor i Stockholm. Massolit Förlag ingår i Massolit Förlagsgrupp AB, där även B Wahlströms bokförlag, Massolit Pocket och Livsenergi ingår. Gruppen Massolit Förlagsgrupp är sedan juli 2015 en del av Storytel AB.

Massolit är definitivt en kandidat. De har 1 364 författare i sin portfölj. Då får man ligga i för att synas…

MIX Förlag MIX förlag är ett digitalt förlag. Vi publicerar noveller, kortromaner och romaner av svenska författare. MIX vill vara med och utveckla den digitala litteraturen – och det nya sättet att skriva och läsa.
Mörkersdottir Förlag Mörkersdottir Förlag startades hösten 2010 och har sedan dess gett ut ett 50-tal titlar, både e-böcker, e-noveller, ljudböcker, inbundna och pocket inom svensk fantasy, spänning, romance, dark romance, magisk realism, erotik, skräck, barnböcker och deckare. Sedan 2016 är Swedish Zombie vårt imprint.

De tar inte emot några manus som inte lektörsgranskats av dem själva.

Natur och Kultur Förlaget Natur & Kultur är en stiftelse som utan ägare kan agera självständigt och långsiktigt. Vårt mål är att genom stöd, inspiration, utbildning och bildning verka för tolerans, humanism och demokrati. Natur & Kulturs kärnverksamhet är förlaget, där vi ger ut läromedel, akademisk litteratur och allmänlitteratur. Därutöver är vi delägare i en rad bolag, alla verksamma inom bokbranschen. Överskottet från förlaget finansierar en rad priser, stipendier och samarbeten. Vi strävar efter att uppfylla vårt yttersta uppdrag – att genom stöd, inspiration, utbildning och bildning verka för tolerans, humanism och demokrati.

Natur och Kultur är också en av giganterna. Deras hemsida ger ett bra intryck. Förlagsdelen omsatte 334 miljoner 2014 och gjorde en vinst på 66 miljoner. Det är en bra omsättning/vinst-ratio. Jag undrar om det är bra eller dåligt för mig som författare?

Norstedts Norstedts grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag, med ambitionen att också vara det modernaste. Vår utgivning omfattar skönlitteratur och fakta och kännetecknas av kvalitet och bredd. Förutom svensk och utländsk skönlitteratur ger vi ut memoarer, biografier, debatt- och reportageböcker, samt fackböcker inom historia, mat, trädgård, djur och natur, nautica och kartor. Norstedts ingår i Norstedts Förlagsgrupp där även Rabén & Sjögren ingår, landets främsta utgivare av böcker, ljudböcker, musik och non-books för barn och ungdomar.
Opal Bokförlaget Opal är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Förlaget ger ut kvalitetsinriktad utgivning för barn och ungdom av både etablerade författare/illustratörer och debutanter. Större delen av förlagets utgivning är böcker av svenska författare och illustratörer men även översatt litteratur ges ut. Utgivningen består av böcker för alla åldrar, från pekböcker för de allra minsta till romaner för ungdomar som redan är vuxna.

Det här verkar vara ett förlag som skulle kunna passa mig, men deras hemsida är lite omodern. De hade en omsättning på 20 miljoner förra året, gjorde en liten förlust men har en bra kassa. Deras Facebook-konto uppdateras kontinuerligt och de finns på Twitter och Instagram. Opal är definitivt en kandidat.

Piratförlaget Piratförlaget utger främst skönlitteratur, i första hand av svenska författare men också från övriga nordiska länder. Förlagets idé är att ge författarna större inflytande och bättre ekonomiska villkor. Genom att kombinera professionell förlagsverksamhet med nyskapande idéer ska vi vara ett av Sveriges största, oberoende skönlitterära förlag med god avkastning på lång sikt. Piratförlaget har en relativt liten utgivning och det är viktigt för oss att kunna ha ett nära samarbete med de författare vi ger ut. Vår inriktning är i första hand romaner för vuxna, och vi föredrar att inskickade manus är fiktion snarare än verklighetsbaserade. I dagsläget har vi ingen utgivning av fantasy, science fiction eller romance.
Printz Publishing Printz Publishing är ett förlag som startade under hösten 2010. Den första boken som gavs ut var David Nicholls En dag, som blev en dundersuccé med över en kvarts miljon sålda exemplar, och sedan dess har förlaget fortsatt att växa. Vår tanke med Printz Publishing är att ge ut böcker som vi själva saknar i bokhandeln, böcker i en genre som vi kallar intelligent underhållning. Välskrivna och smarta feelgood-romaner med en gnutta svärta och lite humor. Vi tar emot svenska manus i genren feelgood/relationsromaner/intelligent underhållning. Vi ger inte ut kriminalromaner eller självbiografier.

Printz Publishings hemsida tilltalar mig, men det verkar vara lite fel genre.

Rabén & Sjögren Rabén & Sjögren är ett av Sveriges ledande barn- och ungdomsboksförlag. Förlaget ger ut böcker för alla åldrar av ledande svenska och utländska författare och illustratörer, samt ljudböcker, musik, spel och non-books. Rabén & Sjögren ingår i Norstedts Förlagsgrupp, som även ger ut skönlitteratur, fackböcker och referensverk. Norstedtssom grundades 1823 är Sveriges äldsta förlag med ambitionen att också vara det modernaste.
Recito Förlag Recito är ett innovativt förlag som specialiserar sig på små upplagor och att göra förlagsvärlden tillgänglig för författare. Vi jobbar nära våra författare för att skapa underbara böcker och eftersom vi är experter på små upplagor kan vi testa marknaden med varje bok och behöver inte sia om framtiden eller riskera att refusera av misstag.
Styxx Fantasy Styxx Fantasy är ett bokförlag som ger ut fantastik – fantasy, science ficiton och skräck, inklusive de olika subgenrer som finns inom området. Förlaget, som ligger i Göteborg, startade 2010 och är en del av Kabusa Böcker. Våra böcker hittar du i bokhandeln, via bokklubbar, på bibliotek, varuhus och många andra ställen. Styxx Fantasy har en bred utgivning av svensk fantastik – fantasy, science fiction och skräck, inklusive de olika subgenrer som finns inom området. Vi tar emot manus under perioder som meddelas här på hemsidan. Manus som skickas in under andra perioder hanteras först då. Håll även utkik efter våra populära manuspitchar!
Wela Förlag Wela Förlag startades i juli 2004 för att ge ut ungdomsböcker inom i första hand kategorierna fantasy och science fiction under märket Wela Fantasy. Under årens lopp har det blivit mer av science fiction och mer av böcker för vuxna läsare och därmed har märkena Wela Förlag och Wela Fantasy 15+ tillkommit. Från och med 2010 ingår även skivmärket Wela Records i vår utgivning. Wela Förlag är ett litet förlag ägt av författaren och musikern Cecilia Wennerström. Det drivs av entusiasm och kompisanda och vi har mycket små möjligheter att ta oss an nya författare. För närvarande tar vi endast emot manus av författare som vi redan givit ut.
Weyler Förlag Weyler Förlag grundades 2007 och inledde sin verksamhet i november samma år med utgivningen av nobelpristagaren Imre Kertész självbiografi Dossier K. Förlaget ger ut svensk och utländsk skönlitteratur, svensk och utländsk sakprosa.

Verkar ha ett femtiotal författare knutna till sig och många utgivna böcker. Hemsidan talar dock inte till mig.

Vinnare

Yes, där har vi hela listan. Som ni kan se var det några förlag som jag tyckte var lite mer intressanta än de andra när det kommer till just min bok. Det är de som har fått lite extra kommentarer.

Mina vänner, vi har en vinnare! Eller ett par stycken faktiskt. Jag kommer att skicka min bok till följande förlag (i bokstavsordning):

  1. Alfabeta Förlag
  2. B Wahlströms Förlag
  3. Berghs Förlag
  4. Idus Förlag
  5. Opal Förlag

De flesta verkar behöva 2-3 månader på sig att gå igenom manus, så framme vid jul borde jag ha fått svar. Det här ska bli spännande!

Nu ska jag bara författa ihop ett brev om mig själv och en sammanfattning av vad boken handlar om.

Och så ska jag skriva klart boken.

Tillägg: Nu har det kommit en konsten att välja förlag del 2!

 

Etiketter:

3 kommentarer till “Konsten att välja förlag”

  1. Bra research! Och nu har jag lärt mig lite om svenska förlag också – som jag med största sannolikhet har glömt imorgon. Men ändå – ikväll skall jag frottera i kunskapen om marknadens spelare. 🙂

    Nu håller vi tummarna vi jultomten kommer med en gratulering (eller 5?) och inte en refusering i den stora julklappssäcken. Jag vet för övrigt att det heter gratulation, men det rimmar fasen inte på refusering. Och jag ville rimma. Bara att acceptera språkeveolutionen. 🙂

    Och T – jag kan vara din bitch när du åker på signeringsturne…
    Stå jämte och servera dig dricka när du blir törstig av att tacka för alla komplimanger du får för ditt mästerverk… och massera din handled när den blir trött av allt signerande… och jag ser framför mig hur jag får mota bort horder av skrikade kvinnor som förtvivlat viftar med tredubbla upplagor – bara för att dra ut på de sekundrar de får i din närhet. Och när Lasse Åberg, efter 2 timmars väntande i signeringskön på bokmässan 2017, förväntansfullt håller fram sitt exemplar av ’Balans’ för att få den signerad, så säger han lite pilemariskt – ”kan du signera den med ”kontrollerad G17?”

    Tables have turned… Det är din tur nu… Hela världen är din smörgås… Ät den. 🙂

      1. Jag har samma effekt på kvinnor – de blir helt stumma. Eller så vill de inte prata med mig. Kanske därför de oftast går därifrån. Jaja, i ditt fall så utgår jag ifrån att du är stum av förundran och fylld av BroLove. Puss på dig, författaren. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: