Hoppa till innehåll
Konsten att välja studio

Konsten att välja musikstudio

Nu börjar jag äntligen att få en skön känsla när jag lyssnar på min låt! Det känns som att det som jag hela tiden har haft i huvudet börjar strömma ut ur högtalaren. I alla fall rent musikaliskt.

När man skapar musik brukar man prata om referenslåtar. En referenslåt är en professionellt mixad låt som man väljer ut för att den låter ungefär som man vill att ens egen låt ska göra. Man lägger helt enkelt referenslåten bredvid sin egen låt i musikprogrammet och lyssnar. Först lyssnar man på sin låt. Sedan lyssnar man på referenslåten. I den bästa av världar ska ljudbilden från dessa två låta ungefär likadant när man spelar på samma volym.

Jag har stått och rattat på equalizers och kompressorer alltför länge nu, men ändå låter min låt inte riktigt som jag vill. Nu kommer det fina. Det finns folk som jobbar med det här! Jag kan betala en snubbe (eller tjej) för att göra detta jobb åt mig. Och det verkar finnas en rejäl handfull studior bara i närområdet!

Nu ska vi utforska konsten att välja musikstudio!

Ljudvågor

Jag börjar med en liten kort teknisk förklaring på vad jag är ute efter. Ljudet uppstår på grund av att luften trycks fram och tillbaka i vågor. Om du kastar en sten i en spegelblank tjärn så kommer vågorna att fortplanta sig över sjön. På precis samma sätt sprider sig ljudet runt omkring dig när du talar eller sjunger. Tänk dig att du riggar en kamera vid tjärnen och tar ett kort exakt när stenen träffar vattenytan. Sedan tar du ett kort till exakt en sekund senare. När du tittar på den andra bilden kan du räkna efter hur många vågor som har bildats på vattnet på en sekund. Det antalet vågor kallar man för frekvens. Frekvens mäts i antal vågor per sekund, eller Hertz.

En mörkare ton har färre svängningar per sekund än en ljus ton. En bastrumma ligger på runt 70-130 Hz, en trumpet mellan 200-1 000 Hz.  Fågelsång ligger på 2 000-8 000 Hz. En typisk musikanläggning går från 40 Hz till 20 000 Hz vilket motsvarar ungefär det som det mänskliga örat kan uppfatta.

Frekvensanalys

Vad vill jag komma till med denna långa utläggning? Jo, Varje instrument har olika spektra där de är verksamma. Samtidigt har de en förmåga att ge ekon och störsignaler i de andra frekvenserna. För att få ljudet så klart och fint som möjligt och lyfta fram varje individuellt instrument så måste man mixa låten. När man gör detta stänger man till exempel av de lägre frekvenserna på trumpeten för att lyfta fram basen. Varje instrument har ett eget område och när allt är klart så ska alla instrument höras tydligt.

På exempelvis The Hub har man sammanställt frekvenskurvorna för ett antal genres och man har kommit fram till att låtar i en viss genre ser ungefär likadana ut i frekvenskurvan. Nedan visas frekvenskurvan för Dance/Techno. Vid 80 Hz är det en liten topp för att lyfta fram basen och bastrumman. Sedan går kurvan ner en smula vid 5 kHz för att sedan lyftas upp igen för att få klar diskant.

Konsten att välja musikstudio frekvenskurva

Skomakare bliv vid din läst

Jag skulle kunna lägga upp en frekvensanalys av min låt, men det räcker nog att jag säger att den inte ser ut som den ovan. Jag har rattat och vridit efter bästa förmåga, men även om frekvenskurvan vagt påminner om bilden så är det ett litet problem. Det låter inte bra! Jag har fått till basen hyfsat, men det blir liksom ingen harmoni med de övriga frekvenserna. Dessutom har jag spelat in sången själv inne i min garderob.

För tydlighetens skull handlar det alltså inte om garderoben STUVA från IKEA på 60×60 cm. Jag har en walk-in-closet på fem kvadratmeter som jag klädde med lite tyger och grejer för att få till ljudet. Jag har även en halvprofessionell mikrofon av märket Studio Projects B1 som ”ska vara bra”. Ändå upplever jag att sången blev lite burkig och platt.

Det behöver ju inte vara rummets eller mikrofonens fel att det blir dåligt. Som programmerare får man ofta använda uteslutningsmetoden för att gå till botten med vad som är felkällan. I värsta fall är det jag själv som är burkig och platt.

Konsten att välja musikstudio

När jag beklagade mig över det fattiga resultatet på jobbet tipsade min kollega mig om att det finns folk som jobbar med det här. Det är lite som arga snickaren brukar säga, om man inte kan själv får man ta hjälp. Jag funderade på om det fanns någon som kunde mixa min låt och sedan mastra den, alltså göra den sista sammanfogningen av alla spår innan man skickar ut låten till Spotify. Jag satte mig ner och Googlade, och döm av min förvåning när jag hittade ett tiotal musikstudios i närområdet!

Många av dem hade dessutom inspelningsmöjligheter och då slogs jag av tanken – vore det inte roligt att spela in sången i en professionell studio? På så sätt kan vi ju en gång för alla jämföra min setup med en professionell setup.

OK, Google – detta vill jag ha:

  • En studio inom 10 mils radie från mitt hem
  • Möjligheten att sjunga in min sång.
  • Kompetenta människor som kan mixa och mastra min låt.
  • Ett humant pris.
Konsten att välja musikstudio abbey road
Abbey Road ligger tyvärr utanför 10 mils-radien.

Studiohuset

Från beskrivningen på deras hemsida: Studiohuset är en musikstudio i Göteborg som erbjuder tjänster inom musikproduktion som inspelning, arrangering, editering, mixning och mastering av ljud och musik. Studiohuset håller även helgkurser och privatlektioner inom musikproduktion. Studiohuset i Göteborg AB grundades i slutet av 2012 av Eric Vo och gjorde tillsammans med kvintetten Jaerv sin första inspelning 13 Januari 2013. Sedan dess har Studiohuset genomfört över 300 uppdrag i ljud- och musikproduktionens tjänst.

Studiohuset ligger ungefär 10 minuter från Göteborgs Centrum, i Västra Frölunda. Deras hemsida ser prydlig ut. De har en inspelningsstudio  och erbjuder mixning och mastring. De har även kurser i mixning och mastring. Jag anmäler mig genast till den som är i juni!

2015 omsatte studion 193 000 kronor. De verkar genomgående ha bra recensioner på Facebook och folk verkar nöjda med Erics kurser. Ja, detta är en kandidat.

Don Graniolo Sound

Från beskrivningen på hans hemsida: Jag erbjuder inspelning, mixning, mastering, redigering m.m. av all slags musik, reklam, ljudböcker, filmljud/musik, jinglar (Radio Spots) och allt annat som kan behöva ljudsättas. Don Graniolo Sound drivs av ljud- och musikproducent Daniel Schou Granstedt som med sina 15 år i musikbranschen som artist, låtskrivare och producent skaffat sig stor erfarenhet inom ljud och musikproduktion.

Oj, vilken trött hemsida. Vad synd att det ger ett sådant dåligt intryck. Studion ligger i Västra Frölunda. Don Graniolo erbjuder mixning och mastring.

Don Graniolo erbjuder ett 30-sekunders mastrings-prov för den som har svårt att bestämma sig. 2015 omsatte han 200-300 000 och han har varit igång sedan 2007.

Rexius Records

Från beskrivningen på deras hemsida: Rexius Records grundades 2013 och är ett modern skivbolag från Göteborg. Grundaren, Mathias Rexius är en högt utbildad musiker från Musicians Institute i Hollywood Kalifornien, USA. Rexius Records kan hantera allt i en musikers karriär som inspelning, mixning, master, musikvideos, omslag och management. Genom hög kunskap i respektive område ger Rexius Records samma kvalitet som de större skivbolagen, men mer kostnadseffektivt. Bolaget är stolta att ha partners med över 10 års erfarenhet i musikbranschen och medarbetare med ett fräsch synsätt på en digital musikvärld. Våra artister är våra familjemedlemmar och inspirerade av musik kan vi växa tillsammans.

Våra mix och mastringar görs alltid av professionella musikproducenter. Vi anförtror dem till våra signade artister. Vi har producenter specialiserade inom Rock, Pop, Blues, Country, Elektronisk, Jazz, R&B & Soul, Dance, Hip-Hop/Rap, Metal och Singer / Songwriter mfl som mixar i samma genre.

Rexius Records är alltså ett skivbolag och inte bara en studio. De har en inspelningsstudio i Gårda i Centrala Göteborg. Akustiken i studion är designad av en forskare i akustik. Bara en sådan sak. Jag får förtroende för hemsidan och omsättningen för 2015 var på 445 000. Bolaget grundades 2013.

Rexius erbjuder obegränsat med revisioner på slutprodukten. Detta innebär att om jag inte är nöjd efter den första mixningen och mastringen så får jag skicka tillbaka låten. De flesta brukar vara nöjda efter 2-3 gånger, står det på hemsidan.

Swedish Sound Studio

Från beskrivningen på deras hemsida (översatt av mig): Swedish sound är en high end musikanläggning. 345 kvadratmeter musikstudio med 3 kontrollrum, ett sångskrivarrum, 3 iso-bås och ett stort studiorum. Det finns också ett kök och kontorsutrymme. Ken Berglund och Henrik Marzelius köpte studion från In Flames i augusti 2012. Studion hette tidigare IF Studios, Studio Fredman och Bauhaus studio och har en lång historia med inspelningar ända från 1980-talet.

Vårt mål är att leverera produktioner, mixer och inspelningar av högsta kvalitet. Vi vill att Swedish Sound Studio är tillgängligt för band, artister, sångskrivare, externa producenter och ljudingenjörer för inspelning, mixning och mastring från hela världen.

Den här studion ser verkligen flott ut! Hemsidan är snygg och bilderna från studion imponerande. De har dessutom en diger lista på vilken utrustning de har i studion. Mitt första intryck är att detta är lite för dyrt för mig.

Man kan hyra studion för 1000 spänn i timmen och det står att de tar 400 spänn flat-rate för en mastring. Det är ju inte oöverkomligt, ändå. För mixningen får man begära en offert. Jag hittar inga bolagsuppgifter om Swedish Sound Studio.

Supertonic Music

Deras hemsida är inte skapad för mig. Jag vill gärna ha en länk ”Om oss” där jag får veta lite mer. Var ligger studion? Vem står bakom? Vad är huvudsyftet med studion? Jag får läsa ganska länge innan jag ser att det är Magnus Hyden som ligger bakom studion. Han mixar och mastrar gärna åt mig, men kan jag spela in i studion? Det vet jag inte. Var studion ligger verkar också höljt i dimmor.

Tyvärr Magnus, det blir ingen affär den här gången.

Callsee Studios

Från beskrivningen på deras hemsida: Vi som arbetar i studion heter Carl-Oscar Andersson och Jonathan Larsson. Vi har skrivit, producerat och mixat musik tillsammans sedan 2012 och har sedan dess hunnit medverka i en rad olika projekt. Förutom att arbeta med andra band och artister har vi till stor del lagt fokus på vårt eget musikprojekt, I Am Nova. Vi har båda sysslat med musik i olika former sedan 14 års ålder och har utvecklat en stark kärlek till framförallt pop, rock och indie, men även en stor nyfikenhet till alla möjliga genrer.

Callsee Studios är en vackert belägen musikstudio i utkanten av Falkenberg, bara 200 meter från Ringsegård Strand. Studion, som invigdes våren 2016, består av ett stort inspelningsrum samt ett high end-utrustat kontrollrum. Huset rymmer även kök och övervåning med sovrum, och gör sig perfekt för en helg eller en hel veckas session med ert band.

Hemsidan är modern, men det första intrycket jag får är att detta inte är för mig. Grabbarna är unga och pop, rock och indie är inte min genre. Bolaget startades 2015 och man vet inget om det. Dessutom verkar det vara en studio hemma hos någon. Falkenberg ligger dessutom utanför min 10-mils radie. Det här känns inte rätt för mig.

Melodine Music

Från beskrivningen på deras hemsidaVi har det mesta och bästa för en lyckad inspelning. Vi jobbar i en heldigital Pro Tools miljö och har ett stort utbud av hårdvara, mjukvarusynthar och plugins.

Här är en käck människa från Fristad utanför Borås som har dragit igång en musiksatsning. Han har varit igång sedan 2007 och omsätter runt 70 000 per år. Jag skulle helst vilja uppmuntra denna lokala entreprenörskap, men jag kan inte. Jag får inte känslan av proffsighet av hemsidan. Det är lite för mycket hemma-hos över bilderna och informationen är för blek. Synd!

Summering

Det finns flera lokala musikstudios än dessa att välja bland. Men efter denna ytliga genomgång har jag redan bestämt mig. Uppdraget kommer att tilldelas Rexius Records. Anledningen till det är en professionell hemsida, inspelningsmöjligheter och ett löfte om obegränsade revisioner som jag aldrig kommer att utnyttja. Dessutom ligger studion på ett bra ställe.

Jag ska genast kontakta dem och försöka få till en inspelning på onsdag om två veckor, den 12 april. Nu börjar det närma sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.