Hoppa till innehåll

Tryckt bok eller e-bok?

Min bok Metamorfos – Demonens blod har nu kommit ut i e-boksformat och jag sitter med spänning och väntar på att tryckeriet ska leverera mina tryckta böcker. Men är jag lite gammaldags? Tycker alla andra att e-böcker är vägen att gå? Vad är det som gäller nu för tiden? Tryckt bok eller e-bok?

Bokbinderi

Det tar tid att skriva en bok. För mig tog det tio år från frö till blomma. Jag hoppas att det frö jag sådde var en perenn som kommer att blomma varje år, men i värsta fall är det blott en annuell sömntuta vars frö jag måste så om redan nästa år.

Den tid jag har lagt på att skriva min bok är den samma oavsett om man läser den som tryckt bok eller som e-bok. Det finns många som argumenterar för att e-böcker borde vara billigare eller rent av gratis. Jag kan hålla med om att kostnaden för tryck och distribution borde dras av, men i övrigt så handlar det ju om att författaren ska ha betalt för nedlagd tid. Har jag bytt ståndpunkt i frågan sedan jag själv skapade min bok? Ja, kanske. Låt oss gå vidare

Grejen är att jag är så fruktansvärt bakåtsträvande när det kommer till böcker. Jag tycker att en bok gör sig bäst på papper. Jag gillar känslan av en bok i handen. Jag gillar lukten av pappret. Jag gillar att bläddra i sidorna och känna pappret mellan fingrarna. Det blir liksom inte samma sak när man sitter och fipplar på telefonen. Dels blir det en förfärlig massa scrollande och dels så tycker jag att man blir trött i ögonen av att titta på skärmen. Jag är en bakåtsträvande människa. Inte alls innovationsbenägen. Hur tänker alla andra?

Fyrkantiga ögon

Om man tittar för länge på en skärm får man fyrkantiga ögon!

Statistik

Svenska Förläggareföreningen ger varje år ut statistik på bokförsäljningen för året som har varit. För 2018 har de släppt en liten skrift som heter Boken 2018 – Marknaden, trender och analyser. I denna broschyr kan man läsa att svenskarna förra året köpte böcker för smått otroliga 3.6 miljarder kronor! Av detta var 486 miljoner skönlitteratur, 445 miljoner deckare och spänning (som uppenbarligen inte räknas som skönlitteratur) och 623 miljoner är barn och ungdomslitteratur. Det är i den senare kategorin som min bok kommer hamna i nästa års statistik, ”ung vuxen”.

3.6 miljarder kronor. I Sverige bor det just nu 9.9 miljoner människor, så en snabb överslagsräkning ger i handen att snitt-svensken lägger 360 kronor på böcker under ett år.

Här skulle man kunna göra en passus om vilka åldersgrupper som är köpstarka och inte. Barn köper inga böcker. Gamla köper kanske färre böcker? Undrar ni också hur fördelningen är mellan åldrarna för människor i Sverige idag? Rent historiskt sett så har ju befolkningsmängden sett ut som en pyramid, där det finns flest unga människor och färre äldre. Nu är ålderskategorierna nästan lika breda från åldrarna 0-10 ändå upp till 70-80. Så bristen av köpkraft i åldrarna 0-15 år är nästan försumbar.

Befolkningspyramid 2018

Källa: scb.se

Tryckt bok eller e-bok?

Så, vad kan man förvänta sig? Kommer jag att sälja mest av mina upplagor av tryckt bok eller e-bok? Statistiken talar sitt tydliga språk. Under 2017 såldes det totalt 29.3 miljoner böcker i Sverige. Av dessa var 320’000 e-böcker. Det motsvarar ungefär 1 %.

Däremot så har kategorin digitala abonnemangstjänster skjutit i höjden. Tänk er Spotify fast för böcker. Eller ja, tänk Storytel, Nextory och BookBeat. Deras försäljning uppgick under året till 13 miljoner exemplar, inklusive ljudböcker. E-böckerna stod för 891’000 ”läsningar” under året, vilket är en ökning med 115.5% från året innan.

Så, räknar man med abonnemangstjänsterna så motsvarar e-böckerna ungefär 4 % av försäljningsvolymen.

Det verkar som att 96 procent av svenskarna fortfarande är på min sida! Bravo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: