Kategorier
Dumheter

Gör din egen ölglass – steg för steg

Härom dagen lanserad Triumfglass och Poppels bryggeri sommarens stora nyhet. Ölglassen, med det fyndiga namnet A glass of beer. Men om man inte vill vänta till ölglassen eventuellt dyker upp i den lokala affären så kommer hjälpen här, i form av en steg för steg-guide: Gör din egen ölglass!

Glassen som Poppels och Triumfglass lanserar heter alltså A glass of beer. Den lanseras i begränsad utgåva den 11 maj 2019 och är alkoholfri. Glassen i min ”Gör din egen ölglass”-guide finns i obegränsad utgåva. Om den är alkoholfri eller inte är upp till dig!

Steg 1 – Skaffa glasspinnar och öl

Det första du behöver är två glasspinnar och en burk öl. Om du är som jag så är du lite snål. Då rekommenderar jag fulglass från Citygross och billig öl från Tyskland. I och med att glassen inte är så god är det en fördel om du har några barn i närheten som kan äta upp den åt dig. Var noga med att de inte äter upp glasspinnen, för den behöver du i nästa steg.

Steg 2 – Plocka fram alla grejer

Delarna som behövs till ölglassen är följande:

  • Två glasspinnar
  • En öl
  • En kniv med vass spets

Steg 3 – Montera glasspinnarna

Vänd burken upp-och-ner. Måtta ut var pinnarna ska sitta. Ta upp kniven och tryck den försiktigt mot burkens botten tills det går hål. Jag rekommenderar att du håller den vassa sidan mot burken i detta moment. Annars blir det svårare.

Gör hålen successivt större tills glasspinnarna får plats. Om hålen blir för stora så vill glasspinnarna gärna glida ur. Prova dig fram tills det är perfekt.

Notera att den första gången som kniven går igenom burkens botten så kommer ölen vilja hoppa upp i ansiktet på dig. Ha inga ömtåliga material i närheten och använd förkläde!

Steg 4 – Lägg in burken i frysen

Nu inser jag att jag inte har varit helt sanningsenlig. Det räcker inte med en kniv, en ölburk och två glasspinnar för att göra din egen glass. Du behöver en frys också.

Ställ den fortfarande upp-och-ner-vända burken i en annan burk, eftersom det gärna vill rinna över lite när ölen fryser. Plocka fram en stor portion tålamod, för nu måste du vänta i åtminstone 12 timmar till ölen är genomfrusen. Tänk på att ju oftare du kollar till din öl, desto längre tid tar det för den att frysa.

När de 12 timmarna har passerat plockar du ut din ölburkburk ur frysen. Sänd nu en tacksam tanke till min ”Gör din egen ölglass”-guide för att du ställde burken i en annan burk och slipper göra rent frysen i nästa steg.

Steg 5 – Dekapitera burken och extrahera ölglassen

Nu kommer vi fram till ett knivigt steg. Med hjälp av din vassa kniv ska du skära huvudet av burken utan att själv börja blöda.Börja med att försiktigt trycka in knivspetsen i burkens sida. Använd sedan sidan av eggen för att steg för steg gå runt hela burken.

Tänk på att inte skära för högt upp på burken, där den smalnar av. Du måste dela burken där den är som bredast, annars blir det besvärligt att få ut ölglassen.

När hela botten är borta från burken är det dags att trycka ut ölglassen. Skölj burkens sidor med hett vatten och tryck försiktigt på glasspinnarna i riktning mot burkens nyöppnade mynning.

Nu är glassen färdig. Om du ska servera glassen till någon annan – eller om du är av typen som delvis äter med ögonen – kan du vilja frisera glassen lite. När den kommer ut ur burken är den nämligen cylinderformad som en… ja, som en burk. Med hjälp av din vassa kniv kan du enkelt forma om den till en platt, fin, Igloo-glass.

Steg 6 – Njut

Nu är det bara det viktigaste kvar. Att njuta av glassen. Åh, den var härligt krämig och svalkande god!

Smaken kan närmast beskrivas som frusna iskristaller med lite vattnig ölsmak. Det för tankarna till när man har spillt ut sin sista öl på den flera gånger tinade konstsnön i botten av skidbacken i Åre en solig vårdagseftermiddag.

Sommaren är räddad!

2 svar på ”Gör din egen ölglass – steg för steg”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.