Förra sommaren köpte jag lampor till min fasad, så kallade up-down-lights. Jag monterade två stycken på mitt garage och två stycken på mitt hus och resultatet blev fint. För att slippa att arrangera alldeles för mycket med lampbyten så valde jag att köpa LED-lampor till armaturerna. Jag övertygades till detta på grund av texten på kartongen. Lysdioder – brinntid: 30’000 timmar stod det. Men nu tror jag att jag har blivit utsatt för lysdiodsbluffen!
Jo, jag erkänner, jag köpte lampan på Harald Nyborg. Eventuellt får jag skylla mig själv eftersom det är en lågprisaffär och man kan därför av någon anledning inte förvänta sig att det de säljer håller vad de lovar. Men ett irriterande faktum kvarstår.
Ett och ett halvt år senare har fyra av åtta lampor gått sönder.
Ett räkneexempel
Låt mig bara försöka klargöra varför jag är irriterad. Jag monterade upp mina lampor under senvåren 2016. Vi kan för historiens skull säga att det var i april. Detta innebär att lamporna nu har hängt uppe i totalt 21 månader. På 21 månader går det runt 15’000 timmar. Tro mig när jag säger att vi inte har tänt lamporna hela tiden.
Två av lamporna går på vår ena utomhusslinga, denna kommer vi ihåg att tända nästan varje kväll. Vi tänder dem när det blir mörkt och släcker dem när vi lägger oss. På 21 månader skulle jag därför säga att vi har en total brinntid på max 3’000 timmar. De andra lamporna går på en helt annan slinga som vi kommer ihåg att tända typ aldrig. Jag skulle bli förvånad om de har brunnit mer än 500 timmar. Ändå har två lampor gått sönder på varje slinga.
Lysdiodsbluffen
Lysdioden är en form av halvledardiod, en elektronisk komponent som till exempel kan användas till att likrikta växelström. Dioder består av halvledarmaterial som är dopade med orenheter, atomer med ett annat antal valenselektroner. Liksom magneter som har olika polaritet så har diodens båda halvor en vilja att bara låta strömmen passera från ett håll till ett annat. Väljer man rätt material i de olika halvorna så blir det ett litet glapp i strömmen som skickas mellan halvorna. Detta glapp gör att energi börjar flöda lite på sidan om dioden och genom detta skapas synligt ljus. Olika material ger olika våglängder på ljuset, vilket innebär olika färger.
För att få den vita färgen i lysdioderna kan man kombinera en röd, en blå och en grön eller gul lysdiod. Dessa tre färger bildar färgen vit – det är detta som händer i en datorskärm där färgen på varje pixel motsvaras av en RGB (Red Green Blue)-kombination. Ett annat sätt att få den vita färgen på lysdioden är att filtrera blått lysdiodljus genom ett fosforskikt, vilket skapar det vita ljuset. Detta är den vanligaste versionen av vitt ljus som finns i LED-glödlampor idag.
Lysdioderna tar ju fler och fler andelar på belysningsmarknaden. Dels behöver man lägga in mindre effekt för att få ut det ljuset man vill ha, så ljuset blir billigare per timme. Dessutom ska de ju hålla längre än en vanlig glödlampa. Detta gör ju att den ekonomiska vinsten blir stor om man ser till livslängden på lampan, trots att lampan är lite dyrare vid inköp. Men om den ena faktorn i denna ekvation försvinner – blir det då fortfarande lönsamt?
Jag får lite känsla av ”kejsarens nya kläder” här. Hallå där! Kejsaren är naken. Han brinner ju inte trettiotusen timmar, han brinner bara några hundra!
Eller är det bara jag som har otur?
Nämen , jag har hittat ditt lilla krypin.
För mig är det bara de altanmonterade som gått sönder än, de är köpta på Jula.
Hittade följande på interwebben:
En LED-lampa håller typiskt sett i många år, men det finns flera faktorer som påverkar livslängden och kan få lampan att gå sönder i förtid.
Faktorer som kan påverka livslängden:
Hög värme sänker livslängden. Därför bör du alltid sörja för god ventilation kring lampan.
Dålig strömkvalitet påverkar alla elektroniska apparater. Detta kan vara särskilt påtagligt om du bor på landsbygden eller nära en transformatorstation. Ett åsknedslag i närheten kan också orsaka spänningstoppar som skadar eller förstör lampan.
Mekanisk åverkan påverkar givetvis lampan och det är inte säkert att det märks omedelbart. Direkt efter att du tappade en lampa i marken kanske den fortfarande lyser, men inuti lampan har en komponent ändå skadats så att den kommer att sluta fungera efter en viss tids användning.
Olämplig kombination av dimmer-kompatibel lampa och dimmer
Olämplig kombination av lågvoltslampa och transformator
Lampa som används utomhus utan godkänd armatur och utsatts för väder och vind
Lampa som utsatts för extrem kyla eller värme
Haha, det är mycket som kan gå snett!
Gå tillbaka med lamporna och kräver nya, och för att göra det lite roligare så sätt i olika lampor på samma slinga. Samt sätt in ett räkneverk på antal timmar som strömmen är på….
Hmm… kul plan. Finns säkert någon rolig NEXA-lösning.
Min magkänsla säger att du har rätt – utan djupare analys så känns det som att jag byter nya glödlampor lika ofta (eller oftare) än gamka glödlampor. Kanske är dags för en investigation av detta.
Men påverkar inte antalet på/av-stängningar livslängden. Eller är det bara en skröna?
Vi ringer Sverker!
Sverker är alltid svaret!