Hoppa till innehåll
Bästa Kreditkortet 2019

Bästa kreditkortet 2019

Det finns tusentals kreditkort att välja på. De senaste 2 åren har jag använt mig av Norwegian, för det var bäst 2017. Nu har de däremot försämrat sina villkor så jag funderar på om det är dags att byta? Frågan är alltså vilket som är det bästa kreditkortet 2019?

Pengar, Pengar

Ett tag var det populärt bland affärerna att lägga på en straffavgift när man betalar med kort. Det handlade typiskt om en kortavgift på 3 kronor när man betalade med VISA. Sedan 1 augusti 2010 är det dock förbjudet för butikerna att ta ut en extra avgift för att betala med kort. Det står i betaltjänstlagens 5:e kapitel, första paragrafen.

”En betalningsmottagare får inte ta ut någon avgift av betalaren vid användning av ett betalningsinstrument.”

Min lokala pizzeria löste ett tag detta genom att ge en ”kontantrabatt”. Han höjde pizzakostnaden med tre kronor över hela menyn och sedan fick man dra av tre kronor om man betalade kontant.

Andra butiker har ett lägsta belopp som man måste handla för när man vill använda sitt kort. Det brukar handla om 50 kronor för att få använda kortet. Varför gör de så? Är de snåla, eller?

Faktum är att butiken betalar rejält för att du ska kunna betala med kortet. Dels så måste man hyra en betalmaskin men dessutom kostar varje transaktion en slant. En typisk avgift ligger på 1.50 i startavgift och dessutom 1.8 % av köpbeloppet. Det innebär att nästan 5% av dina 50 kronor försvinner i kortavgifter.

Handlar du för 100 kronor snor banken och kortbolagen åt sig 3.30 av det. Handlar du för en tusenlapp knycker de 19.50. Min korthistorik ger i handen att jag genomför runt 60 transaktioner på runt 20’000 kronor en vanlig månad. Av dessa transaktioner lägger alltså banken beslag på 300 kronor per månad, eller 3’600 kronor per år.

Tycker inte ni också att det är konstigt att man ska betala en årlig kortavgift för sitt Visakort?

Kriterier

När man ser till vilka kreditkort som är mest intressanta så behöver man veta att det finns olika fördelar med olika kort. Om du reser mycket kan det vara intressant att få fri tillgång till loungen på flygplatsen. Gratis mat och öl är alltid trevligt. Vissa kort ger även service vid sidan av kortet där man kan ringa ett nummer och få hjälp att boka bord, konsertbiljetter, hotell och liknande.

I mina beräkningar har jag dock uteslutit allt sådant och bara ställt följande fråga. Hur får jag ut mesta möjliga av ett kreditkort utan att betala något?

Hittills har jag aldrig varit sen med att betala en faktura, så räntan för obetald faktura är inte en faktor för mig. Däremot har jag skrivit ut procentsatserna om du brukar slira lite med betalningen. Då kan ett par procents skillnad i ränta göra stor skillnad när man vill hitta bästa kreditkortet. Norwegians 19.99 % jämfört med SEBs 10.68 % ger till exempel över 150 kronor extra att betala om du väntar en månad med att betala in den där fakturan på 20’000.


SEB Credit

SEB Credit

Jag måste ju ta med en vanlig bank i min jämförelse. Själv är jag kund hos SEB, så de får ställa upp som referens.

SEB Credit kostar 295 kronor per år. Kortet ger dig upp till 60 dagars kredit och därefter en ränta på 10.68 %. Ganska låg ränta men i övrigt inga stora förmåner utöver standarden med reseförsäkring och avbeställningsskydd om du betalar resan med kortet.

Bank Norwegian

Det här kortet har jag idag. Bank Norwegian kostar 0 kronor per år. Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår. Köpen är räntefria upp till 45 dagar och därefter är det 19.99 % ränta. De tar dessutom inga avgifter vid uttag i bankomat, vare sig i Sverige eller utomlands.

Det fina med Norwegian-kortet är att när man handlar med kortet så får man bonus på 0.5 % av beloppet. Handlar du för 1’000 kronor så får du 5 kronor tillbaka i Norwegian-pengar. Dessa kan du sedan använda för att flyga med Norwegian.

Vissa webb-butiker ger dig mer än 0.5 % i bonus, om du går in på dem via Norwegians bonus-portal. Det finns dock ett tak för hur mycket poäng man får tjäna ett år på 500 kronor. Fast detta tak gäller inte ”dagligvaruhandel, bensinstationer och vid köp med utländsk valuta”. Jag antar att taket gäller typ bilar, TV-apparater och sådant.

SAS Eurobonus

American Express

American Express är ännu duktigare än VISA och MasterCard på att plocka ut avgifter. Tidigare fick butiker betala runt 4% för att ta emot betalning via American Express, men en snabb googling utförd av mig menar att det kanske har förändrats. Däremot är det långt ifrån alla butiker som tar emot American Express. Förmodligen för att de rent historiskt sett har varit dyrare.

American Express har ett gratiskort i samarbete med flygbolaget SAS som heter SAS Eurobonus. Kortet kostar 0 kronor i årsavgift. Köpen är räntefria upp till 55 dagar och därefter är det 15.99 % ränta.

Handlar man med sitt SAS Eurobonus så får man 10 flygpoäng för varje 100 kronor. Om jag fattar det rätt så motsvarar 10 flygpoäng ungefär 1 krona i flygbiljett-pris. För 60’000 poäng kommer man till USA på lägsta pris. För mig (som handlar för runt 20’000 i månaden) skulle det innebära en resa till USA var 30 månad.

Vill man betala för sitt kreditkort kan betala 85 kronor i månaden för ett Premium-kort. Då får man istället 15 flygpoäng per krona. Man kan snabbt räkna ut att man måste handla för 17’000 per månad för att det ska löna sig.
De har även ett Elite-kort som ger dig 20 flygpoäng per 100 kronor, men då får du även köpa flygbiljetterna till halva priset när du använder dina flygpoäng två gånger per år. Månadsavgiften är smått fantastiska 335 kronor i månaden.

Det finns även andra American Express, det gröna är gratis, medan guld och platinum kostar 385 respektive 500 kronor per månad. Guld och platinum ger dig fri tillgång till flygplansloungen och en massa andra fina grejer.

Re:member

Re:member

Re:member gjorde en massa reklam för ett par år sedan, men nu har jag inte hört någonting från dem på ett tag. Kanske tog reklampengarna slut?

Re:member kostar 0 kronor per år och för det får man upp till 55 dagars räntefri betalning. Årsräntan sätts individuellt(!) och varierar mellan 9.74 % till 24.74 %. I övrigt verkar de mest göra reklam för saker som är självklara? Du får pengarna tillbaka om det inte är du som har handlat på kortet. Men det ingår väl överallt?

Komplett bank

Komplett bank

Webb-butiken Komplett har öppnat en bankfilial – Komplett bank. Avgiften för deras kort är 0 kronor och den räntefria krediten sträcker sig upp till 50 dagar. Därefter är räntan 21.40 %. Om du handlar hos Komplett så får du 4 % i bonus på ditt köp. Handlar du på någon annan webb-butik så får du 2 %, och handlar du någon annanstans så får du 1 %. Du kan dock max tjäna 500 kronor i månaden, eller 2000 per år.

Komplett ser bra ut på pappret, men de har ett valutaväxlingspåslag på hela 1.75 % när man handlar utomlands. Jag förstår inte riktigt heller vad man får använda bonusen till. Det står att man kan ”nedjustera fakturan”, vilket enligt mig innebär att man kan använda bonusen till vad som helt. Alternativt gäller bonusen bara till köp hos Komplett. Om någon vet svaret på denna livets stora gåta får ni gärna lägga en kommentar så ska jag uppdatera texten!

OKQ8 Bank

OKQ8 Bank

Mitt första kreditkort som jag hade var från OKQ8. På den tiden fick man tillbaka en krona för varje hundralapp man spenderade. Denna ersättning betalades ut i riktiga pengar! För något år sedan ändrade de reglerna (efter något EU-beslut) så nu får man bara 0.3 % i bonus. Om du däremot handlar någon pryl (alltså inte bensin, frimärken, tobak och liknande) på OKQ8-macken så är bonusen värd dubbelt så mycket.

Årsavgiften på kortet är 0 kronor. Räntan är 14.25 % och man har upp till 45 dagar räntefritt. Uttagsavgiften ligger på 3% (minst 35 kr).
Utöver bonusen så får man också rabatt på bensin, reseförsäkring och OKQ8s specialerbjudanden.

Jag ser att till exempel Shell och Cirkle K har ett Mastercard med ungefär samma villkor. Shell har till och med 0.5 % bonus.

Bästa kreditkortet 2019

Så, för mig som är snål och girig så kan vi snabbt göra en liten tabell för vilket av korten som är bäst. Jag utgår från att jag inte flyger så mycket att det lönar sig med lounge-pass. Min årsomsättning ligger på 240’000 på kortet. Jag betalar alltid i tid och med e-faktura.

  • SEB Credit: -295 kronor
  • SAS Eurobonus: runt 2’400 kronor att flyga för hos SAS (American Express)
  • Bank Norwegian: 1’200 att flyga för hos Norwegian
  • Re:member: +/- 0 kronor
  • Komplett Bank: 2’000 kronor att köpa teknikprylar för. (Alternativt andra grejer)
  • OKQ8 Bank: 720 kronor i näven, alternativt 1440 kronor på OKQ8

Jag som reser ganska mycket ser ju en fördel i Norwegians kort. Ingen valutaväxlingsavgift och fria uttag i automater. Hade SAS Eurobonus varit VISA eller Mastercard så hade jag valt det.

Jag känner mig också lite lockad av att teckna ett kort hos Komplett. Man kanske ska ha två kort, ett för onlineköp och ett för vardagsköp?
Här kommer i alla fall min topplista.

  1. Bank Norwegian*
  2. Komplett Bank
  3. SAS Eurobonus

*Använder du länken för att skaffa ett Norwegian-kort så får jag en 200 flygpoäng hos Norwegian. Tack så mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: