Kategorier
Författare

Lektören är vald

Jag skickade ut förfrågan till fyra lektörer om de ville ta sig an mitt manus i fredags och två av dem svarade redan samma kväll; en jakande och en nekande. En tredje hörde av sig efter helgen och den fjärde deklarerade redan på sin hemsida att hon hade fyra månaders väntetid.

Detta betyder sålunda att lektören är vald. Den som kommer att – vad säger man? – lektörsläsa min bok är Inger Byström på Skrivarhuset. Hon ska ha några veckors semester men kommer att återkomma med ”lektörsutlåtande och kommentarer i hela manuset” under vecka 33.

Det roliga är att jag har ingen aning om vad det är jag betalar för. Eller jo, jag vet att hon kommer att läsa igenom mitt manus. Jag misstänker att hon kommer att skriva kommentarer om eventuella tankevurpor och svaga och starka passager. Det finns några stycken i boken som jag själv funderar över. Några biroller beskrivs ganska detaljerat för ett 10 sekunders möte med huvudpersonerna. Vad kommer Inger att tycka om dem? Behövs de för historien eller är de onödiga? Kommer hon kanske rent av tycka att det behövs mer information om dessa biroller?

Hur ingående kommer hon reflektera över mitt manus? Det är lite som att köpa en ny telefon utan att ha läst någonting om den innan. Kommer jag intuitivt fatta precis hur telefonen fungerar och få den information jag behöver där jag förväntar mig att den finns precis som på min iPhone? Eller kommer jag att, liksom på den HTC One X som jag ägde ungefär tre veckor, ha jättesvårt att ta till mig all den information som jag ändå förväntar mig finns i utlåtandet. Jag vet att allting finns där, men jag har supersvårt att veta var.

Ännu värre är om det är en sådan där senior-telefon. Det finns bara 10 nummerknappar och stjärna, fyrkant. Utlåtandet kanske består i orden ”det här var inget vidare, hörru”. Vad gör jag då?

Hon kanske tycker att mitt manus är det sämsta som någonsin har skrivits? Tänk om hon säger åt mig att hålla mig till mitt vanliga jobb. Man är ju lite osäker på om boken håller måttet.

Tänk om hon tycker att mitt manus är det bästa som någonsin har skrivits. ”Jag kunde inte lägga ifrån mig boken, för jag ville så gärna se hur det gick för dem”. Allting är bara ett vitt blad. Om sex veckor får jag veta.

Det här känns spännande.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.