Kategorier
Musiker

Logic-kurs dag 4

Till dag 1…

Puh, det har varit en lång dag idag också, men mellan alla näsdukar och nysningar har den också varit väldigt rolig.

Idag har vi gjort låtanalys. Jag hade valt ut två låtar som inspirerade mig just nu – Ocean  med Mike Perry och Faded med Alan Walker. Vi lyssnade igenom dessa och valde ut Faded till lektionen.

Det första vi gjorde var att använda oss av en Youtube till mp3-konverter för att hämta hem låten. Min lärare Colin sade att det skar i hans artisthjärta att tjuva hem låten på det sättet, men det var ju i ett gott syfte.

Vi öppnade upp template-projektet från förra lektionen och importerade sedan ljudfilen in i den. Mina ögon och min näsa rann hela tiden, men jag försökte att diskret dölja det för Colin. Hoppas att karln slipper få min förkylning, eller att den i alla fall drabbar honom efter jag har åkt hem. (Själviskhet är också en del av en riktig karlförkylning – googla själv!)

Det första vi gjorde med låten sedan den väl var importerad i projektet var att bestämma tempot. Lämpligt nog fanns det ett verktyg för detta.

Med hjälp av en BPM-counter kunde vi snabbt fastställa att tempot i låten var 90 BPM och genom att flytta fram första bastrummeslaget så att det träffade spot on på ett metronomslag fick vi snart ordning på tempot och tajmingen låten. Genom att flytta markören till slutet av låten och lyssna så att slagen hamnade rätt även där kunde vi konstatera att 90 verkligen var rätt värde på tempot.

Colin berättade att fram till för ungefär tio år sedan så körde de fortfarande all musik via bandare, och då var det inte säkert att låtarna höll sig på exakt samma tempo hela tiden. Om man vill ljudanalysera dessa äldre låtar får man dra och trixa lite i låten som jag gjorde med James Brown föra veckan. Låtar som producerats efter det är nästan uteslutande gjort i Logic, Ableton eller Cubase (eller andra mjukvaror) och då är tempot exakt hela vägen.

Jag frågade honom om det var tillrådligt att göra musik i andra tempon, som till exempel 93.75 BPM, och han sa att man kan göra så men ofta vill skivbolagen och vissa DJ-applikationer osv ha heltal, så jag antar att man får ha det som tumregel.

Nåväl, när vi hade låten där vi ville ha den delade vi upp den i olika sektioner beroende på vad som hände i dem. Ur huvudet så var de olika grupperna intro, vers, prechorus, chorus, vers, buildup, prechorus, chorus, outro. Enligt Colin var det en bra idé att göra på det här sättet när man skapar en ny låt också, för om man utgår från en låt man tycker om får man bra koll på hur lång låten blir, vilket tempo den har och vilka byggstenar den ska innehålla.

sound-wave

När vi hade identifierat de olika sektionerna gick vi igenom var och en av dem och försökte lyssna på vad det fanns för instrument däri. Det var väldigt svårt att hitta de ingående delarna i varje del och det var här man insåg fördelen med med att ha ett bra ljudsystem som återgav alla toner och av ett tränat öra som kunde identifiera vad vi hörde.
⁃       här är ett stråkinstrument, sade jag
⁃       Nej, det är bara reverb på sången, svarade Colin

När vi hade kommit igenom alla partier i låten och identifierat runt 10 instrument så skapade vi upp en simbana för vart och ett av instrumenten i vår mall. Piano fick en, stråkar fick en och så vidare. Sedan gick Colin igenom varje sektion och gav mig en uppfattning hur de skulle återskapas.

Här kände jag mig också som den nybörjare jag är.  Colin berättade att vi behöver en synth och öppnade upp en plug-in för synthar. Han hittade snart en som lät ganska likt och sedan började han ratta runt lite. När han vridit på 7-8 reglage lät det om inte exakt rätt så snarlikt det ljud vi hörde på inspelningen. Jag behöver nog sätta mig ner och ratta lite när jag kommer hem. Det lär ju vara en superbra övning att försöka återskapa låtar som spelas på radion nu. Om inte annat så får man ju ett präktigt karaoke-bibliotek efter ett slag.

dax70-220copy

När lektionen var slut kilade Colin iväg mycket snabbare än vanligt, troligtvis för att gnida in hela kroppen i läkarsprit så att han  inte skulle smittas av min förkylning. Jag hade tänkt käka på The Phoenix igen men köket var stängt så jag fick gå en sväng.

När jag återvände slog jag mig ner i övningsrummet och tog mig an låten The Ocean med samma angreppssätt som vi gått igenom på förmiddagen. Tiden flög iväg och snart var det dags att gå därifrån. Jag hade en väldigt trevlig stund med detta måste jag säga. Jag nådde fram till första refrängen och fick någorlunda till tonerna, även om ljuden inte blev de rätta. Jag borde verkligen lägga upp mina alster här, inte sant? Jag får se om jag får med mig dem hem på något vettigt sätt.

Om jag var smart nu skulle jag gå och lägga mig och sova bort min förkylning. Ute skiner solen och jag är i London. Hmm…

Till dag 5…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.