Kategorier
Författare

Min första bok är färdig!

So, I’ve decided to take my work underground, to stop it from falling into the wrong hands.

Just det, fast tvärtom. Jag måste ta resultatet av mitt arbete ovan jord, så att det till slut hamnar i rätt händer. För… Min bok är färdig. Min första bok är redo för tryck. Eller hur är det egentligen? Förutom den uppenbart felaktiga formuleringen att det är min första bok (mer om det vid ett senare tillfälle) så är den ju inte riktigt färdig för tryck fast den är färdigskriven.

Jag har slutfört den bok jag fick en idé till för åtta år sedan. Bara det är ju någonting att fira! Boken är en fantasyroman som utspelas i vår värld, där två killar helt plötsligt kan göra saker som de inte kunnat tidigare. Boken handlar även om en framgångsrik tjej som eventuellt måste räddas.

Jag saknade själv information om hur man kommer igång med skrivandet. Allt finns ju där på internet, men man vill ju hela tiden ha lite mer. Min tanke är därför att jag genom denna blogg ska ta er igenom mina vedermödor för att få min bok publicerad, vilket ändå får anses som mitt första mål.

Så, om vi tills vidare släpper hur boken blev till, från idéstadium, via sammanfattning, kapitelskissning, det faktiska skrivandet och editeringen fram till där jag är idag med en färdig bok – vad är nästa steg för att få boken utgiven?

Som jag ser det har jag två val:

  1. skicka boken till ett förlag och hoppas att de vill ge ut den
  2. ge ut boken på egen hand

Om jag ska skicka boken till ett förlag så har jag förstått att man har ungefär 7 sidor på sig att göra den tillräckligt intressant för att de ska vilja läsa hela. Då vore det ju fint om man kunde få någon att läsa igenom boken innan och se till att man undviker de mest grundläggande felen.

Om jag ska ge ut boken på egen hand har jag istället ett ansvar inför den faktiska läsaren att de första 7 sidorna är intressanta och att dessutom resten av boken är läsvärd. Då vore det ju fint om man kunde få någon att läsa igenom boken innan och se till att man undviker de mest grundläggande felen.

Den uppmärksamme läsaren märker en gemensam nämnare i styckena ovan. Båda valen som jag väljer mellan konvergerar vid punkten där jag vill att någon läser igenom boken och ger mig lite handledning. Jag vill ha någon som är oberoende, alltså utanför familj och vänner, och någon som är professionell. Just det. Jag behöver en lektörsläsare.

Lektörsläsare

Lektörens arbete är att ge en övergripande bild av manuset och ge ett utlåtande på 1-7 sidor. Ungefär som en kritiker fast lektören ger konstruktiv feed back. Påtalar styrkor, svagheter av språket, berättarteknik, trovärdighet, flyt, historian, karaktärer och mycket annat.

Jaha, låt oss hitta en lektörsläsare. På med Google Fu-dräkten och sätt igång!

Hoi Förlag (5.625 kr inkl moms) – De levererar ett lektörsutlåtande på tre-fyra veckor. Det verkar inte finnas någon begränsning i antalet ord eller sidor i manuset. Jag ser heller inte någon information om hur omfattande utlåtandet är eller om de markerar text i själva manuset där man ser vad som är knasigt. Det verkar som att ”vem som helst” som har tid just nu läser igenom mitt manus och i så fall blir det ju lite lotteri om man får någon som är bra.

Johanna Mo (3.000 kr + 14 kr per sida + moms. I mitt fall: 9.140 kr inkl moms) – Johanna ”skriver ett utlåtande på 4-8 sidor där [hon] pekar på svagheter och styrkor vad gäller struktur och dramaturgi, språk, karaktärer, gestaltning med mera”. Svar kommer inom tre veckor. Johanna verkar ha gedigen erfarenhet. 

Ordberoende (5.500 kr för 70.000 ord + 785 per 10.000 ord ytterligare. I mitt fall: 10.210 kr inkl moms) – Manuset [skickas] till en av våra utvalda lektörer, som läser ditt manus och ger ett lektörsutlåtande på ungefär två sidor.

Multimanus (12.125 kr inkl moms) – Utlåtande på minst 6 sidor, kommentarer och exempel direkt i kundens manus samt inom tio dagar efter mottaget lektörsutlåtande, frågor per mejl och telefon. Johanna Wistrand verkar vara en uppskattad lektörsläsare om man får tro recensionerna på sidan. Men hon är klart dyrast hittills…

Skrivarhuset (Olika priser baserat på antalet sidor. I mitt fall 4.375 kr inkl moms) – Inger Byström går igenom manus, tittar på intrigen och uppbyggnaden av manuset. Hur berättelsen fungerar i sin helhet. Premiss och tema. Karaktärernas egenskaper och drivkrafter, dialogen, Scenernas funktion, framåtrörelser och vändpunkter,
tempus, motiv, berättarperspektiv, synvinkel, gestaltning och miljöbeskrivning.
Kommentarer kommer i hela manuset. Många positiva ord om Inger och kommentarer i manuset som jag skulle föredra. Prisvärt verkar det vara också.

Ann Ljungberg (500 kr + 25 kr per sida + moms. I mitt fall: 10.250 inkl moms) – Som lektör lämnar Ann ett sammanfattande utlåtande på minst 4 A4-sidor samt gör anteckningar genom hela manus för att hjälpa dig få upp ögonen på om det finns några svagheter, vad som är bra, vad som kan bli bättre, om berättelsen håller, om karaktärerna är trovärdiga osv. Det här verkar också vara det jag är ute efter. Författarcoach, kallar hon sig. Hmm… Oj! Nu ser jag att hon dessutom har en väntetid på 4 månader, medan hennes samarbetspartner Jens Klitgaard kan ställa upp med detsamma…

Vulkan Media (Från 3.900 kr) – Jag får inget förtroende för den här sidan. Från 3.900 kr – vad ska det betyda? Nej, vidare till nästa.

Författarcentrum (2.500 kr + 8 kr per sida + moms. I mitt fall: 6.205 kr, eller nej – det ska vara dubbelt radavstånd. I mitt fall: 7.745) – Här ska man skriva ut manuset på hålat papper och skicka iväg det tillsammans med porto för att skicka det vidare till en anonym lektör. Skriva ut på papper känns inte så modernt, och anonymiteten har jag ju redan förkastat.

Framsteget förlag (Beräknas med ”hemlig” formel på köp-sidan. I mitt fall: 10.336 kr inkl moms) – Ett allmänt uttalande samt tips och förslag. Kommentarer direkt i Word-filen. Det här verkar också vara en anonym lektör.

Jag inser nu att jag har bestämt mig för att jag vill ha en namngiven lektör. Jag vill ha kommentarer i dokumentet såväl som en sammanfattning av kommentarerna i en separat fil. Det står alltså mellan Inger Byström, Johanna Mo, Johanna Wistrand eller Ann Ljungberg. Ann har 4 månaders väntetid och diskvalificeras därigenom. Inger är klart billigare än övriga.

Asch, jag skickar ett mail till alla fyra, så får vi se om de ens har tid att hjälpa mig.

Fortsättning följer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.