Kategorier
Träning

Maratonplaner

En till sak som finns på min bucket list, eller som det hette när man var liten – lista över saker man vill göra innan man dör, är att jag vill springa ett maraton. Det finns ju en hel del välrenommerade maraton runt om i världen. Aten, där allting började hade varit fräckt, liksom de fem stora London, New York, Berlin, Boston och Paris. Grejen är att jag är lite av en tävlingsmänniska och skulle jag springa någon av dessa skulle jag bygga upp målsättningar om tider, spontant tänker jag att under 4 timmar ska man väl ta sig runt.

praga-marathon-runners

Jag vet hur det kommer att bli, man börjar träna ett halvår innan, kommer igång regelbundet och är nöjd med träningen. Tjong, så åker man på någon förkylning och så får man börja om från början och någonstans kommer jag att börja bygga upp en frustration över att jag inte kommer att klara den uppsatta tiden, och så kommer jag gå ut lite för hårt alternativt för tidigt efter förkylningen med skador eller ny förkylning som följd. Ja, jag är lite av en olyckskorp, men jag har sprungit tre Göteborgsvarv tidigare, och varje gång har jag följt detta mönster och varje gång har jag blivit besviken istället för att njuta av loppet och att jag faktiskt tog mig runt.

Jaha, tänker ni, ska jag strunta i mina maratonplaner och min bucket list? Icke! Jag har hört talas om ett maraton som går av stapeln i Bordeaux-regionen i Frankrike, som ju mest är känd för sin vinproduktion. Tydligen ska loppet gå på pittoreska vägar mellan femtiotalet vingårdar och istället för vatten och energidryck så serveras det vin på vätskestationerna! Hur kan man inte ställa upp i ett sådant maraton?

Sagt och gjort, jag och en god vän har anmält oss och efter att ha hämtat ut ett friskvårdsintyg från vår lokala läkare, något som visade sig vara antingen besvärligt eller dyrt beroende på tillvägagångssätt, så har vi nu säkrat våra startplatser i loppet. Härom dagen dök informationsbladet upp i brevlådan hemma. Ett fint tryck på glättigt papper.

medoc

Här står allting man vill veta om loppet. På franska.

På själva programbladet, alltså i informationen om vad man ska tänka på under loppet, så finns det en engelsk översättning också, men ibland blir det lite knapphändigt. Låt mig ge ett exempel.Här är den franska texten:

Tous les arrivants déguisés seront récompenses jusqu’à 6h30 de course.
Ce temps est largement suffisant à un marathonien même débutant pour profiter:
– des 22 ravitaillements
– des 20 dégustations de grand cru
– des 55 animations
– des 50 châteaux traversés ou longés
– de la dégustation d’huîtres, entrecôte, maïs, fromage, raisins, glaces etc
ATTENTION LIGNE DÁRRIVÉE FERMÉE APRÈS 6H30 PAS DE CLASSEMENT PAS DE RÉCOMPENSES (les 3 500 bénévoles vous en sont reconnaissants)

Texten ovan följs av den engelska översättningen:

AFTER 6H30 NO REWARDS NO CLASSIFICATION

Just det stycket på franska är ju lite intressant att få översatt. Det står att man har exakt 6 timmar och 30 minuter på sig att springa sitt lopp, 42.195 kilometer. De människor jag har pratat med som har sprungit loppet tidigare säger att man är en idiot om man inte tar just 6 timmar och 30 minuter på sig för att springa loppet. Anledningen till det är vad som står i resten av det franska stycket ovan. Under sina 4 mil kommer man att förutom mjölksyra, blåsor på fötterna och värkande muskler även få njuta av:

  • 22 vätskestationer med vatten och energidryck
  • 20 provsmakningar av vin från äkta chatåååer
  • 55 uppträdanden, typ musiker och orkestrar
  • 50 vingårdar som man springer igenom eller förbi
  • provsmakning av ostron(!), entrecote(!), majs(!!!), ost, russin och glass(!)

Jamen, hur kan man inte älska ett sådant här lopp???

Det följde med en karta över loppet också, och den visar att provsmakningen av maten börjar vid ungefär 37 km. Jag tänker mig att man springer ganska snabbt dit och sedan tar det lugnt de sista två timmarna och går och käkar gott och dricker vin.

Marathon du Medoc
Ett tidigare Medoc Maraton

Ah, nämnde jag förresten att alla måste vara utklädda. Årets tema är sagor och legender. Vi kommer att springa som superman med T-shirt med ett S på, mantel och ögonbindel. Eller vi startar väl så i alla fall. Jag misstänker att åtminstone ögonbindeln åker av ganska snabbt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.