Kategorier
Träning

Uppladdning inför maraton

Herregud, nu är det inte långt kvar. Hela den här tiden har det varit oändligt långt kvar till jag ska springa maraton, men nu inser jag att det bara är tre veckor kvar att spela på. Det är lite lustigt det där med att tid är så relativt. Det här tar mig tillbaka till när man studerade på högskolan. Man gick på en kurs, tog det lugnt, gick på lektionerna, fikade lite, och varje gång kom det en dag när man slogs av insikten. Cheezus, jag kommer behöva skriva ett prov på allting vi har gått igenom. Det provet är om en vecka! Nu MÅSTE jag börja plugga.


Ett annat typiskt tillfälle när tid är relativ är när man har semester. Säg att du har bokat två veckor på Kanarieöarna i januari. Första dagen sitter man där på välkomstmötet med en sangria och lyssnar på Suntrips värdar som sjunger ”Om du vill ha nattklubbssväng, häng då med i Gabbes gäng”. Andra dagen går man och utforskar stranden och har eoner med tid framför sig. tredje och fjärde dagen har man det lite gött, och sedan – swoosh – sitter man på planet hem och fattar inte vad som hände.

time-flies
Time flies…

Jag känner mig ändå ganska väl förberedd inför mitt lopp. Under våren har jag lyckats hålla en ganska regelbunden träning. Ett par segdragna förkylningar och en klostervistelse under sommaren har dragit ner på den totala träningsdosen, men ändå har jag lyckats skrapa ihop strax över 50 mil hittills under 2016.

Hur ska man då förvalta tiden som är kvar? Risken är att man tar ut sig för hårt nu, men samtidigt vill man ju höja dosen en stund inför loppet. I och med att jag jobbar måndag, tisdag, torsdag, fredag och har hittat en bra enmilsrunda på jobbet tänker jag att jag kör den varje lunch under mina arbetsdagar. På lördagen tänkte jag mig att jag skulle ta ett lite längre pass, någonstans mellan 15-20km och på onsdagen och söndagen blir det vila.
Min son ska ställa upp i 2 km-versionen av Kretsloppet i Borås så jag tänkte att på vilodagarna går jag ut med honom på en 2km löptur. Medan vi springer passar vi på att kläcka lite Pokemon-ägg och samla lite Pokemons i Pokemon Go. Vi körde ett första pass igår och vi hade båda riktigt trevligt. Under dessa pass tänkte jag använda mina Five Fingers-skor så att man passar på att få lite löpteknik också.
Ovan upplägg resulterar i nedan tabell. Om jag lyckas hålla planen kommer jag efter mitt maraton om tre veckor ha sprungit nästan 20 mil till. Jag hoppas att jag lyckas klara mig igenom slutspurten utan skador och att jag inte satsar för hårt. Jag ska stanna till vid apoteket idag och köpa på mig lite handsprit att sätta vid min arbetsplats. Måtte jag hålla mig frisk i tre veckor nu!

Dag Datum Sträcka (km)
Söndag 21 augusti 2
Måndag 22 augusti 6
Tisdag 23 augusti 10
Onsdag 24 augusti 2
Torsdag 25 augusti 10
Fredag 26 augusti 10
Lördag 27 augusti 18
Söndag 28 augusti 2
Måndag 29 augusti 10
Tisdag 30 augusti 10
Onsdag 31 augusti 2
Torsdag 1 september 10
Fredag 2 september 10
Lördag 3 september 18
Söndag 4 september 2
Måndag 5 september 10
Tisdag 6 september 10
Onsdag 7 september 2
Torsdag 8 september 6
Fredag 9 september 2
Lördag 10 september 42.195
SUMMA 194.195

Edit: Nehej, nu får jag kontrabesked från min kollega som själv tidigare har sprungit maraton och längre. Han säger att det man gör nu inte kommer att påverka resultatet i nämnvärd utsträckning. Han rekommenderar istället att köra på enligt min plan ovan under denna veckan och sedan successivt trappa ner. Han tycker att mitt sista långpass ska bli det jag gör i helgen och att jag under de sista två veckorna bara ska köra lugna korta pass. Å andra sidan undrar jag om inte hans lugna kortpass ungefär motsvarar mina vanliga pass.
Nah, jag kör nog ändå enligt min plan. Kanske att jag nöjer mig med 6 km på den sista tisdagen. Jag får helt enkelt ha lite koll på formen.

Han rekommenderade för övrigt någonting som hette Coldzyme för att förebygga förkylning. Jag ska stanna till vid apoteket idag och återkommer naturligtvis om fullständig rapport om detta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.