Kategorier
Övrigt

ColdZyme recenssion

Jag lovade ju att återkomma med en liten recension av ColdZyme efter att ha provat det ett tag. Här kommer det!

Jag köpte två stycken 20ml flaskor ColdZyme på apoteket för 229;- styck. Tanken var att jag skulle ha en stående på jobbet och en stående hemma.

För den som inte vet är Coldzyme ett medel som man kan ta om man ska springa maraton om 10 dagar och verkligen inte vill bli förkyld. Enligt legenden var det någon snubbe – den isländske forskaren professor Jon Bragi Bjarnason – som åkte till en fiskrensningsanläggning någon gång på 70-talet. När han gick runt där och hälsade på alla så kände han att alla som jobbade med att rensa fisken hade så lena händer. Då det var ganska dragit i lokalen så frågade han sin guide om inte alla var förkylda hela tiden, men han fick till svar att de aldrig hade någon sjukfrånvaro. Detta gjorde att han började studera miljön närmare och till slut kom han fram till att det var ett enzym i vissa köldanpassade marina organismer (läs: i fisken) som gjorde att de höll sig friska.

Detta enzym – torsktrypsin – är det aktiva medlet i ColdZyme.

Flaskan som serumet kommer i ser ut som en nässpraysflaska, där själva spraydelen går i en vinkel ut mot sidan. Man tar två doser genom att gapa stort och säga aaah och spraya in i munnen. Jag tror i alla fall att det är så man ska göra. Det står att man ska öppna munnen och spreja mot svalget, men om man säger aaah så kommer det ju hela vägen ner i halsen. Det viktiga är att man inte andas in under tiden, för då åker det ner i lungorna vilket innebär omedelbar hostattack.

När man sprejar kommer det en smak av socker i halsen. Det står på innehållsförteckningen att medikamentet är fritt som socker, men först i innehållsförteckningen, alltså det det finns mest av i vätskan, står det Glycerol som är en söt trevärdig alkohol. Frågan är varför det är så mycket glycerol, för jag tycker det blir väl sött. Å andra sidan kanske det döljer en annan, värre smak.

Hur har det gått med förkylningen då? Jo, jag började ju noja för detta för cirka en vecka sedan och naturligtvis så blev min äldste son förkyld i måndags. Jag var jättenöjd att jag påbörjat behandlingen redan en vecka tidigare, eftersom jag då enligt databladet skulle ha 99% mindre förkylningsvirus i halsen.

Uppdaterat virusskydd…

På tisdagen noterade mina kollegor att jag snörvlade och nös på jobbet. Jag förnekade förkylningen och gick ut och sprang ändå. Det gick bra och jag kände mig fräsch, men när jag vaknade på onsdagen hade jag ont i halsen.

Nu är det torsdag och jag känner mig bättre igen. Jag vet inte vad som är ColdZyme och vad som är Placebo, men det känns som att förkylningen bara gjorde en kort visit i halsen jämfört mot vad den brukar. Förhoppningsvis blir det inte mer än såhär och jag räknar med att kunna springa igen imorgon.

Jag får väl återkomma med ännu en statusrapport längre fram!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.