Kategorier
Författare

Lektörsutlåtandet

Nu har mitt lektörsutlåtande kommit tillbaka från Inger Byström på Skrivarhuset! Det är jätteroligt att läsa igenom alla hennes kommentarer angående min bok och jag har redan hunnit med att gå igenom en del av hennes synpunkter och stuvat om min bok en smula.

Bland annat anmärkte Inger mycket träffande på att det inte är många ungdomar idag som äter salta pinnar och hon ifrågasatte även huruvida det verkligen gick att ”spela luftgitarr med pistolerna snurrande runt fingrarna”.

För den som inte är med i bok-jargongen kanske vi ska börja med att ta ett steg tillbaka och definiera vad en lektör är för något.

Lektörens arbete är att ge en övergripande bild av manuset och ge ett utlåtande på 1-7 sidor. Ungefär som en kritiker fast lektören ger konstruktiv feed back. Påtalar styrkor, svagheter av språket, berättarteknik, trovärdighet, flyt, historian, karaktärer och mycket annat.

Jag frågade runt bland fyra olika lektörer som jag hittade på nätet och valet föll till slut på Inger Byström på Skrivarhuset, eftersom hon hade en bra hemsida, en passande bakgrund, en vettig prisbild och inte minst en lucka i sin kalender.

Inger lovade mig att hon skulle återkomma inom tre veckor och på söndagen exakt tre veckor senare plingade det till i min mailkorg.

Vad fick jag då för lektörsutlåtande? Jo, för det första hade Inger satt ihop en fyra sidor lång beskrivning av de olika delarna som utgör boken, sammanfattade under rubriker såsom Karaktärer, Gestaltning, Läsbarhet och Dialog. Jag misstänker att detta är standardutförande 1A på en lektörsrapport. Under var och en av rubrikerna hade hon skrivit vad jag har gjort bra och vad jag har gjort dåligt. Framför allt läsbarheten kunde jag jobba mer på, tydligen.

I slutet av rapporten fanns det några punkter som jag behöver gå igenom i mitt manus (man kallar tydligen en ofärdig bok för manus). Det var lite lösa trådar som jag glömt att knyta ihop, och hon tyckte att det skulle passa bra med en inledning av boken som skulle göra att det gick snabbare att komma in i handlingen.

Många bra synpunkter.

Utöver denna rapport har Inger skrivit noteringar i det 300-sidiga Worddokument som utgör mitt manus. Word numrerar ju dessa kommentarer så jag kan från säkra källor meddela att Inger skrivit totalt 705 kommentarer i dokumentet! Bra jobbat!

Många av dessa kommentarer är layout-ändringar som måste göras, en del är rena felaktigheter i manuset (såsom luftgitarren och de salta pinnarna som jag nämnde ovan). Dessutom har hon fogat in lite glada tillrop i kommentarerna, som till exempel ”Riktigt bra skrivet kapitel” och ”Jättebra replik!”. Det är roligt att läsa.

Generellt sett tycker jag att jag har fått ett väldigt fint omdöme av Inger. Det är förmodligen någonting hon ger till alla sina uppdragsgivare, men det gör mig ändå väldigt sporrad att fortsätta! Nu ska jag uppdatera min text baserat på hennes råd och sedan är nästa steg att skicka in mitt manus till ett förlag. Jag undrar hur det kommer att tas emot där!?

Jag rekommenderar alla som skriver en bok och nästan är färdiga att anlita en lektör, och ska du anlita en lektör är Inger är ett bra val.

Slutligen måste jag ju göra lite reklam för min bok, så låt mig avsluta med ett citat från lektörsrapporten.

Det är en lysande gestaltning. Vi är som läsare med i varje rörelse karaktärerna gör. Vi känner oss delaktiga, är på plats när saker och ting sker. Riktigt bra! […] Researchen är lysande!

3 svar på ”Lektörsutlåtandet”

Har väntat med spänning på denna, ändå sedan du vagt berättade om handlingen för ett par år sedan. Utgår från att den blir ett mästerverk, som får både Tolkien och Jordan att vrida sig i sina gravar av avundsjuka. 🙂

Utgår för övrigt ifrån att en av huvudkaraktärerna är en småfet, trevlig ung man med humoristiska drag, som kallas Bullen och har en smått manisk dragning till lasersvärd? Annars blir besvikelsen gruvlig och stor. 😉

Haha! Nästa bok kanske… Han ska ha svart jeansväst, köra Yamaha DT och dofta lätt av halvförbrända kolväten och Fahrenheit.

Svara

Låter som vi tänker precis likadant, för de där dragen skulle göra (den helt fiktiva) kaaktären ÄNNU mer trovärd. 🙂

PS. Haha, hur fan kommer du ihåg att jag hade Fahrenheit?!?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.