Kategorier
Dumheter Resor

Fakirresa till Tyskland

Ibland händer det faktiskt att det öppnas en flaska vin i Heeds residens, eller att en sval öl avnjuts efter att något arbete förtjänstfullt har klarats av.

Det är ju inte i sådana mängder att man blir ruinerad, men om man kikar på priserna på Systembolaget så kan det ändå kännas avskräckande att lägga 2-300 på en bag-in-a-box med rödvin. Det är i dessa lägen man börjar se sig om efter alternativ. Under studieåren gjordes några fåfänga försök att jäsa vin på egen hand av gammal rutten frukt hemma i källaren, men den höga alkoholhalten till trots gjorde det ärligt talat ingen lycklig.

Då känns det ju bättre att köpa exakt samma drycker som man köper på Systembolaget till ett lägre pris i Tyskland. Med denna föresats satte vi oss idag i bilen för att ge oss iväg på en så kallad fakir-resa till Bordershop i Puttgarten. Frågan var hur tidigt vi skulle ge oss iväg? Vi ville komma till Bordershoppen så tidigt som möjligt och vi ville helst undvika både trafik och köer.

Därför satte vi klockan på okristliga 03:00.

Klockan 03:30 ligger vägarna öde. Lägg även märke till hur de nyvakna ögonen får bilden att se suddig ut.

Från Borås till Puttgarten är det en sträcka på ganska exakt 50 mil. Vi körde över Öresundsbron från Malmö till Köpenhamn och sedan ner genom Danmark till Rödby. På vägen dit köpte vi färjebiljett till klockan 09:15 på mobiltelefonen.

Nu hade vi sådan tur att vi hann med färjan som gick redan 08:45. Vi visade upp mobiltelefonen i biljettluckan (hurra för 2000-talet) och visades på färjan. Som de världsvana resenärer vi är plockade vi genast fram brädspelet Roborally och hann precis med ett väldigt jämnt och underhållande parti under de 45 minuter som resan tog.

När vi landade i Tyskland med båten rullade vi de 300 metrarna in på Bordershoppen. För den som inte har varit på Bordershop i Puttgarten kan jag säga att det är som ett Systembolag på steroider. Ett Belgian Blue-Systembolag. Det är en gammal färja på 3-4 våningar som är ombyggd till butik. Nedre däck är fullt av öl, nästa plan har vin, nästa igen har sprit och det översta har lite godis, husgeråd, tvättmedel och liknande.

De som arbetar där är fiffiga. De sätter ut alla priser i danska kronor och alla jämförelsepriser i svenska kronor så det ser ut som att flaskorna kostar skit och ingenting jämfört med i Sverige. Man måste vara ganska slängd i huvudräkning för att hitta de riktiga fynden. Många av grejerna säljs till halva priset gentemot i Sverige, medan vissa finare whiskey-sorter och viner rent av kan vara dyrare än hemma!

Jag gjorde två svängar i butiken – en på vinvåningen och en på ölvåningen.

Bag-in-box-in-kundvagn

När bilen var fullpackad var vi nöjda och vände hemåt igen. Vi hade ryslig tyr även på väg hemåt så vi lyckades pricka in färjan och kunde i princip köra rätt på.

För att uppmuntra folk att göra sådana här stolliga endagsutflykter har Scandlines som äger både färjan och butiken infört en shoppingbiljett. Man kan gå med i deras shoppingklubb (vilket är gratis) och då får man köpa en endagsbiljett för typ 575 danska kronor. Om man återvänder hem till Sverige igen (det vill säga hoppar på färjan till Danmark igen) inom 4 timmar får man tillbaka 400 dkk i kontanter på färjan hem. Den som inte är med i shoppingklubben har bara 3 timmar på sig och får bara 300 dkk tillbaka.

Vi använde våra 400 danska till att äta lunch på bufférestaurangen på färjan hem. Det var gött.

Klockan 12:30 var vi tillbaka i Danmark och klockan 19:00 var vi tillbaka i Borås.

Allt som allt var det alltså 100 mil att köra, det tog 16 timmar och vi lade 575 dkk (runt 700 spänn) på båtbiljett inklusive lunch och 400 sek på brobiljett (med bropass).

Frågan som återstår är: Är det värt det?

Jag köpte 20 flak öl, 40 bag-in-box och tre liter gin. Totalt betalade jag 6’115 kronor för detta. För att det här blogginlägget ska bli relevant så har jag slagit upp priserna på EXAKT samma produkter på Systembolagets hemsida. Där kostade varorna 14’213 kronor. Man kan alltså konstatera att min ranson var 57% billigare i Bordershoppen.

Mest sparar man på ölen (68%) medan vin och sprit ligger på runt halva priset om man satsar på specialerbjudanden.

Ett sista tips – kolla upp hur mycket bilen får lasta. EU-reglerna gör att man får ta in nästan hur mycket som helst via tullen idag. Det som man kan bli lurad på är om bilen väger för mycket. En vanlig kombi får lasta runt 4-500 kilo inklusive passagerare, så om man är några stycken i bilen blir det inte mycket utrymme kvar att lasta. Ett flak öl väger typiskt 8 kg och en bag-in-box 3 kg.

5 svar på ”Fakirresa till Tyskland”

Mitt i vanliga fall så vältrimmade munläder har bara en enda fråga efter ovan inlägg. Menar du att det hemkörda vinet du bjöd på ur röd plasthink på Norrmalm var gjort på RUTTEN frukt?!?! I så fall drar jag av två kompispoäng retroaktivt på både dig & frugan! Nu har du bara 6789 intjänade poäng kvar. *fnys & mutter*

Dock är det en högst rimlig förklaring till att det smakade så illa. 🙂

Den var givetvis fräsch när jag lade i den. Haha! Du gnällde inte när vi spelade ölspelet med det vinet… 😀

Svara

Det måste ha varit min goda uppfostran. 🙂
Alternativt att ölspelet utspelar sig i en parallell dimension där allt smakar bra.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.