Kategorier
Resor

Alla vägar bär till Rom

Varje år i slutet av november brukar jag och min fru boka en resa till något varmt land, bara hon och jag. Vi brukar då planera inför året som kommer. Vi pratar igenom var vi står med barn, jobb och fritid och har det lite mysigt på tu man hand i solen. Vi brukar kalla det för vår årliga Kick-Off.

I år föll valet på Rom, Italien, eftersom alla vägar bär till Rom. Ja och så var det den destination dit Norwegian hade bäst flygtider, och vi hade samlat på oss en massa flygmil med Norwegian Rewards.

Rom är en gammal stad. Enligt legenden grundades staden Rom den 21 april 753 fKr av Romulus, den ene av de två bröderna Romulus och Remus. De hade dessutom blivit uppfödda av en varginna. Staden var navet för Romarriket som var en stormakt under Antiken, alltså 800 fKr till 500 eKr. Julius Caesar satt vid makten som dess ledare mellan 60 fKr till sin död 44 fKr. Däremot var det bara under de tre sista åren innan han mördades som han var enväldig diktator.

Så, nog med historia.

Hotell Casa Montani

Vi bodde på hotell Casa Montani som är beläget strax norr om Spanska trappan. Ett mysigt hotell men med en väldigt anonym entré. Man gick liksom in i ett helt vanligt lägenhetshus och tog hissen upp till tredje våning för att hitta till hotellets reception. Rummen var hyfsat stora, moderna och välstädade, men minibaren hade konstigt nog inga glas. Frukost fick man genom att kryssa i en lista över vad man ville ha. När man vaknade på morgonen ringde man till receptionen så kom de ner med det man hade valt på en liten vagn.

Frukost på Casa Montani
Vatikanen

Första dagen gick vi ut och tittade på Vatikanen. Peterskyrkan var stor och fin och vi betalade en slant för att klättra upp i domen. Trapporna blev brantare och trängre ju högre man kom, men till slut var vi uppe på toppen och fick en fin vy över Vatikanen.

Peterskyrkan i Rom
Utsikt över Vatikanen från Peterskyrkan i Rom

Efter att ha tittat inne i kyrkan åt vi lunch och sedan gick vi och tittade på Vatikanmuséet. Målet med det besöket var att kika i det Sixtinska kapellet, eller mer specifikt på Michellangelos berömda takmålning med fingret. Man var givetvis tydligen tvungen att traska igenom hela museet för att nå dit.

Takmålningen av Michellangelo i Sixtinska Kapellet
När vi kom ut hade det mörknat, och då passade vi på att titta på Peterskyrkan igen i mörker innan middag och sömn.

Peterskyrkan i Rom på natten
Colosseum

Nästa dag tittade vi på Colosseum och gamla ruiner. Det var häftigt att gå runt i den gamla arenan som tydligen tog 50’000 besökare när det begav sig. Under det sandfyllda trägolvet fanns det komplicerade källargångar där slavar och gladiatorer trängdes med vilda djur innan de stred mot dem i arenan.

Colosseum i Rom från utsidan

Colosseum i Rom från insidan

Alla vägar bär till rom

Vi gick runt och funderade på var Caesar kunde ha suttit under gladiatorspelen. Efter en stund upplyste en näsvis vän oss om att Colosseum uppfördes mer än hundra år efter hans död. Tänk vad fel det kan bli när man hämtar sina historiekunskaper från gamla Asterix-album.

Asterix och Caesar på Colosseum, Rom
Ja, på det hela taget var Rom en väldigt fin stad. Det kryllade av gamla fina byggnader och fornlämningar och man kände verkligen historiens vingslag när man promenerade runt på de stundtals trånga gatorna.

Jag tyckte förresten det var väl dyrt med 170 spänn för en öl vid ett av torgen, men min fru höll inte med mig med synpunkten att glaset ändå rymde en liter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.