Kategorier
Dumheter

Julpyssel – Adventskalender av ett flak öl

Ungarna brukar få en adventskalender av mig varje år. Jag brukar köpa 24 små leksaker som jag slår in i presentpapper och hänger upp i en för ändamålet avsedd julgran i tyg som gått arv från generation till generation. Förra året kastade jag ut julkalendern i vredesmod den 3:e december.

Den 3:e december fick nämligen min yngsta son en rosa extralivssvamp och började gråta. Min äldste son fick en Waluigi, när han hade förväntat sig en annan Super Mario-figur och började gråta. Jag började nästan också gråta för att jag har så otacksamma barn.

Men i år kommer jag inte gråta. Häng med på en guidad tur om hur man gör en adventskalender av ett flak öl!

Hur man bygger en adventskalender av ett ölflak

Hörrni, det skulle först kännas psykiskt skönt för mig att lägga den där historien med Waluigi och den rosa extralivssvampen bakom mig. Här är en bild på figurerna som fick båda mina barn och mig att gråta förra året. Jag är uppenbarligen en dålig pappa.

Waluigi, rosa extralivssvamp och öl.

Detta behöver du

 • Ett ölflak, gärna av typen ”en kasse bärs” som man köper på Danmarksfärjan.
 • En färgskrivare, eller i värsta fall en svartvit skrivare.
 • En sax
 • Lim
 • En vass kniv, eller en skalpell
 • En tumstock

Vad man behöver för att göra en adventskalender av ett flak öl

Hur man gör

 1. Hitta en lämplig bild. Om du inte har någon själv får du gärna ta hjälp av min vän Google. Använd ”Search Tools” på bildsöken för att få fatt på en stor bild, så den blir fin på adventskalendern.bildgoogla
 2. Välj en bild som passar dig. I mitt exempel har jag valt en bild av Yatharth som står på höjden. Jag funderade också på en liggande bild av Adrianna Calvo. Jag tror att ölen håller sig på plats bättre om man har en stående bild. För att jag tycker så mycket om er, kära läsare så har jag förberett båda bilderna längre ner.
 3. Mät öllådan. Jag använde mig av en Heinekenlåda som mätte 402×271 millimeter.
 4. Öppna bilden du har valt i ett bildredigeringsprogram.
 5. Ändra storleken på bilden så att den kortaste sidan är lika stor i millimeter som ölflaket. Jag pratar inte om kortsidan här. Om bilden inte har samma proportioner som lådan så måste du skala om bilden så att du kan skära bort en bit av den sidan som är för stor.
 6. Beskär sedan bilden så att den blir exakt lika stor som flaket.

Redigering

 1. För din egen hjälp, rita streck i ritprogrammet så att du får 24 lika stora rutor. Gör du strecken på fel ställe är det risk att du skär sönder en ölburk.
 2. Sätt ut nummer på dina 24 rutor. Tänk på att du måste ta en våning i taget. Om ruta nummer ett är längst ner så kommer gravitationen att fylla hålet med en ny öl efter att man har plockat den första. Tanken är att man bara ska få en öl om dagen.
 3. Skriv ut bilderna. Jag använde mig av Word till detta. Jag lade in bilden två gånger på två olika sidor. Jag såg till att bilden hade rätt mått i centimeter. Den undre bilden roterade jag sedan 180 grader (det fanns en knapp för att rotera den 90 grader som jag tryckte på två gånger). På det sättet får man med även den undre delen av bilden. Tvådelad julkalender som den ser ut i Word
 4. Klipp till de utskrivna bilderna så att de är fina. Mät storleken mot ölflaket innan du börjar så att du inte klipper i onödan.
 5. Limma ordentligt fast papperna på flaket. Det är viktigt att det är lim på hela pappret, eftersom vi ska skära i det efteråt.
 6. Vänta tills limmet har torkat.
 7. Skär ut luckorna med din vassa kniv eller skalpell. Jag köpte min skalpell från Ali Express för några tior. Supernöjd.

Färdigt!

Ja, då var det klart! Mycket nöje. Som ett tips kan man lägga tillbaka den tomma ölburken efter att man har sköljt ur den. Då fungerar kommande dagars luckor i samma nivå lite bättre.

Åh, just det. Jag har förberett två bilder som ni kan använda er av om ni vill. Det är samma som jag länkade till i punkt 2 ovan, och credit ska ges till de som har gjort ursprungsbilden. Ni är fria att använda er av bilderna enligt samma öppna licens som står i respektive länk.

Adventskalender för ölflak - liggande

Adventskalender för ölflak - stående

 

3 svar på ”Julpyssel – Adventskalender av ett flak öl”

Du är pysslig du!
Jag undrar:
1. Har barnen fått en ny chans och ny kalender i år?
2. Delar du din öl-kalender med hustrun?
🙂

Svaret är ja på båda. Barnen har fått stränga order om att låtsas vara glada!

Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.