Kategorier
Entreprenör

Ägd av Instagram – 365×30.se nästan lanserad

Jaha, då har man lagt ytterligare en liten del av sitt liv på att göra någonting som inte var genomtänkt. Den här gången hade jag kommit på världens idé. Jag har registrerat domännamn, designat för mobil och webb och jag har kodat mot Instagrams API. Idag blev jag helt färdig med mitt projekt och skulle äntligen lägga ut det på det världsomspännande.

Det var då det visade det sig att jag inte hade läst användaravtalet.

Projektet

Mitt projekt tog sin början en regnig höstkväll i november. Jag och min fru satt och tittade på Svett och Etikett, med Kalle Wahlström. För er som inte har sett programmet så handlar det om att Kalle provar på olika träningsformer. Jag vet inte hur lång tid han provar varje träningsform, men som jag förstår det så är det runt en vecka han lägger på var och en. När han sedan har tränat en stund så mynnar programmet ut i en tävling. Lite som I huvudet på Gunde Svan, fast här möter han ingen kändis i slutet utan han ställer upp i tävlingar mot vanliga människor.

Kalle Wahlström
Kalle Wahlström – från Wikipedia

En av Kalles käpphästar är ju att försöka få ungdomar att träna. Jag tror att han hade ett annat TV-program tidigare som hette typ Gympaläraren, där han coachade barn som tyckte gympa var tråkigt. Nåväl, bäst som jag satt där och tittade så insåg jag att mina barn inte tränar så ofta. Man vill ju inte att de ska bli feta och lata. Jag menar, barn som sitter stilla hela dagarna mår bevisat sämre, blir lätt irriterade, får svårt att koncentrera sig och…

Det var nu det slog mig, som en blixt från himlen. Det här gäller ju inte bara barnen! Jag har ju också förvandlats till en soffpotatis!

365×30

Ja, det var så projektet föddes. Jag insåg att för att alla skulle bli glada och energiska i familjen Heed, så skulle vi behöva ta oss i kragen. 30 minuter om dagen är en bra målsättning, tycker jag. Därför steg jag genast upp ur TV-soffan, torkade av chips-fettet från händerna och registrerade ett domän-namn. Jag menar, vilken IT-nörd skulle inte börja i den änden?

Till min glädje hittade jag rätt nästan på första försöket – 365×30.se och 365×30.com var båda lediga! 365 dagar per år – 30 minuter per dag. Ja, ni fattar! Jag slog genast till, och sedan satte jag igång att koda mot Instagrams API. Jag menar, det finns ju ingen idé att träna idag om man inte får dela med sig av hur duktig man är, eller hur? Det har kommit undersökningar på att träningspass som uppmärksammas av andra personer är 45% mer effektiva. Ja, det är sant. Allt som står på internet är sant!

Jag fixade en plats för min sajt på mitt webbhotell och fortsatte att koda. När januari kom började jag träna med mina barn och var noga med att ha med mig telefonen varje gång och ta kort på dem. Jag är ju lite skygg när det kommer till att lägga ut bilder på mina barn på nätet. Det var därför viktigt för mig att bilderna inte skulle vara framifrån, utan snett bakifrån eller från sidan. Mina barn vill alltid spexa när kameran kommer fram, så jag har hela tiden fått ta flera bilder för att få det rätt.

365x30 huvudbild

Idag bestämde jag mig för att jag skulle göra det sista på sajten. Oj, vad jag har lagt tid på att flytta runt rubriker, bilder, välja färger och optimera hastighet idag! Och oj, vad jag såg fram emot att få publicera detta första inlägg under kategorin Entreprenör!

Fallet

Klockan 13:00 var jag färdig! Nu återstod det bara att gå in på Instagrams hemsida och få sajten godkänd. Jag klickade in på sidan och…

Skit! Man behöver ha en Privacy Policy för att komma vidare. Ni vet en sådan där som säger att man sparar all data om användarna på sajten och använder dem för att tjäna pengar. Ja, den där du aldrig brukar läsa.

Suck. Hur skriver man en Privacy Policy? Jag googlade fram en som var ganska lik den jag ville ha och modifierade den lite. Sedan fick jag länka in den från min sida och publicera en ny version. Klockan 13:45 hade jag löst problemet och kunde klicka mig vidare i Instagrams flöde.

Instagram Permissions Review
Meh!

Fail! Det visade sig att de hade ändrat reglerna för hur man fick hämta bilder till sin webbsida via deras API. Dessa ändringar gällde från 1 juni 2016. Jag tror att jag kommer gråta mig till sömns ikväll. All den tid som jag lagt på detta hade jag kunnat lägga på min musikutrustning istället.

Slutsats

Ja, hur gör jag nu då? Jag har registrerat en engelsk (365×30.com) och en svensk sajt (365×30.se). Gå gärna in och kolla, jag tycker det blev ganska fint.

Sajten ligger i sandbox-läge, vilket innebär att endast konton vars användar-id är registrerat på mitt konto kan hämtas via API’t. Jag kan alltså registrera upp till 9 personer till som får posta på min sida. En annan begränsning i sandbox-läget är att bara de senaste 20 posterna med hashtagen #365×30 hämtas.

Jag tror att jag ändå håller kvar vid min sajt ett tag. Kanske kommer jag på en smart idé så att jag komma förbi detta. (Jag vet redan ett sätt, men det kostar mig 89$ per månad). Sista ordet är kanske inte sagt.

Frågan är nu bara – kommer jag att fortsätta träna 30 minuter med barnen varje dag?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.