Kategorier
Resor

Sportlov med skidåkning i Kungsberget

Under vecka sju är det sportlov här i Borås. Min mamma har en stuga uppe i Sandviken utanför Gävle och alldeles i närheten finns ett alldeles utmärkt skidsystem. Förra lördagen packade vi bilen full och åkte upp till en veckas sportlov med skidåkning i Kungsberget.

Stugan

Om vi börjar med stugan så är det ett gammalt härbre som från början stod uppe i Norrland. Min morfar fick den som en gåva och plockade så ner den och körde hem den till Sandviken där de bodde. Eftersom vägen över sjön i Sandviken ännu inte var byggd så gjorde morfar som man gjorde på den tiden. Han spottade i nävarna och rodde över stockarna, några i taget. Den gubben hade ingen programmerarkropp och gamnacke, det kan jag lova.

Under åren har stugan byggts om och till, och vi har fått vatten och avlopp. Diskmaskin och tvättmaskin kom in för några år sedan så nu är den riktigt bekväm. Tänk att till och med toaletten kan kännas lyxig efter att ha levt med torrdass i många år.

Däremot är det lite si och så med isoleringen, så man får elda mycket i pannan när man är där. Detta bidrar också till den mysiga stämningen. Har man dessutom snälla grannar som ställer upp och sätter på värmen innan man kommer så har man ingenting alls att klaga på.

Stugan i Sandviken

Kungsberget

Den första skidliften i Kungsberget byggdes år 1954, men sägnen säger att man åkte skidor i backen redan innan dess. År 2004 köptes anläggningen upp av Branäs-koncernen och sedan dess har det formligen exploderat med liftar, bostäder och restauranger. I år har anläggningen blivit ännu större med en alldeles utmärkt 8-stolslift och 4 helt nya nedfarter på den södra sidan berget. Totalt finns det nu 22 nedfarter och 11 liftar.

Liftkarta över kungsberget

Den stora fördelen med Kungsberget är att det ligger så nära Stockholm. På under 2½ timme kan Stockholmarna ta sig till denna stora skidanläggning och njuta av fin skidåkning. Varför är detta en fördel för mig, undrar ni kanske? Jo, det fina är ju att Borås och Stockholm aldrig har sportlov eller påsklov samtidigt. Det betyder att när vi är där så är det i princip helt tomt i backarna! Man är i princip ensam i backen, och när man kommer ner hinner man med den andra eller tredje liften som lämnar perrongen.

Kungsbergets åttastolslift
Kungsbergets åttastolslift var i princip tom

Veckan

Vi hade en väldigt lugn och trevlig vecka. Vi köpte 8-dagars skidkort, men åkte bara 5 dagar och tog det väldigt lugnt. En dag var vi på Mamma Mus (alltså Mamma Mu’s) badhus och badade. Där får man inte vara rädd. Rutschkanorna där är branta och de har en fors som gör att man slår sig hårt mot kakelväggen och sedan hamnar under vatten i en strömvirvel. Livsfarligt men fantastiskt roligt!

Man kan inte heller vara i stugan utan att arbeta, så en dag tog vi ner ett träd på tomten. Vi hyrde en motorsåg och tog hand om hela trädet på tre timmar, inklusive lunch och eldning av riset.

Barnen har blivit väldigt duktiga skidåkare, och nu måste jag snart börja träna för att hänga med dem. Det fina än så länge är att de hellre håller sig i skogen än i pisten. Ni vet, det gamla golfskämtet.
– Jag borde egentligen bara betala halv greenfee, för jag använder aldrig fairway. Detsamma gäller barnen i skidbacken. De använder aldrig det pistade området.

Däremot fanns det en Super Mario-bana (Ungarnas idoler, bredvid Pokémon) som var dekorerad med figurer ur TV-spelet. Denna mynnade ut i en park där barnen fick pröva på Big Air Bag-hopp. Alltså ett hopp där man landar mjukt i en jättestor madrass. Detta är det första stället vi har varit på som åldersbegränsningen var kompletterad med ”eller i målsmans sällskap”. Ungarna var överlyckliga!

Utsikt från Kungsberget
Kollar på utsikten
Hoppbacke kungsberget
Ungarna i Big Air Bag (Bilden är ett kollage)

Solnedgång över Kungsberget

Jag kan verkligen rekommendera Kungsberget. Speciellt när det inte är så mycket folk där, och när vädret är bra!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.