Kategorier
Hälsa

Asketism – den snabba vägen till viktnedgång

Det finns en röd tråd i allting som jag tycker om att äta och dricka. Gör det mig fet så tycker jag att det är gott.

Tyvärr tycker jag inte om att vara fet, så därför behöver jag ibland nollställa vågen. Eftersom jag är ganska lång har jag en vikt som jag trivs i runt 90-92 kilo. Nu när vågen plötsligt visar tresiffrigt blir det ett väldigt konkret bevis på att det är dags att göra någonting drastiskt.

Så, häng med på en resa och se hur jag gör för att fixa formen inför beach 2017!

sockerbitar

Socker

Den största anledningen till att jag blir fet är socker. Som jag har skrivit i tidigare inlägg så är jag en riktig sockerråtta. Jag tar gärna flera gånger när det serveras fika på jobbet. Jag tittar dessutom i kylskåpet på eftermiddagen om det finns fika kvar. Sedan är det mycket småätande och godis på vardagar. När man handlar följer det gärna med en chokladkaka i korgen och sedan går man och nallar av den när barnen inte ser.

Socker triggar ju insulinet i kroppen. Insulinet tar hand om de höga sockernivåerna i blodet och neutraliserar dem. Dessutom förhindrar insulinet kroppen från att bränna fett. Äter man mycket socker hela tiden så bränns aldrig fettet.

Dessutom har jag fått två hål i tänderna på kort tid. Socker orsakar karies vilket skapar hål i tänderna. Min tandläkare sade til mig på skarpen bara härom dagen att jag måste sluta småäta.

Steg 1 i min diet: Inget socker. Detta innebär slutet på godis, honung, kakor, bullar och fredagsfika. Förbudet inkluderar LCHF-alternativ vilka smakar äckligt men ändå stärker behovet av att fika.

vodka shot

Alkohol

En annan last jag har är att jag tycker om att ta ett glas vin till maten. Det är även gott med ett glas vin framför TV’n eller en kall öl i bastun. På samma sätt som insulinet så är alkoholen hämmande för fettförbränningen.

Således blir det stopp för alkohol till mitt viktmål är uppfyllt.

rostat bröd

Kolhydrater

Kolhydrater är ju som alla vet allt det man äter till maten. Potatis, pasta, ris och bröd innehåller mycket kolhydrater. Allt som är gjort på mjöl innehåller kolhydrater. Socker är ju kolhydrater i sin renaste form, så allting som är sött innehåller kolhydrater. De kolhydrater som är i exempelvis potatis påverkar inte insulinet i samma utsträckning som rent socker, eftersom de är färre till antalet. Jag tänker fortsätta äta kolhydrater under min diet. Däremot kommer jag hålla nere på alla kolhydrater, även de som göms i grönsaker, bröd och spannmål.

Frukt kommer jag undvika helt, eftersom de innehåller alldeles för mycket socker. Dessutom skapar de ett behov att alltid äta på någonting.

Jag kommer inte helt sluta med bröd och pasta, men jag kommer byta ut så mycket jag kan av det mot exempelvis broccoli och blomkål. I och med att jag inte alltid själv lagar maten så kan jag ju inte vara alltför kritisk till kolhydrater. Däremot kan man välja rätt saker bland det som står på bordet.

löpare

 

Motion

Enligt de senaste rönen så hjälper det inte att träna om man vill gå ner i vikt. Jag vet inte om det stämmer. Det jag vet är att jag mår bra av att röra mig. Dessutom är det enligt min uppfattning lättare att hålla sig till sin diet när man tränat. Man får en ego-boost och känner sig duktig. Det är ett tillräckligt incitament för mig att hålla igång träningen.

Dessutom tror jag att träningen håller igång kroppen även efter passet. Jag kommer därför ha som målsättning att röra mig 60 minuter per dag.

Jag har ett morgonpass jag brukar köra som tar 15 minuter. Utöver detta blir det en promenad eller löpning på lunchen under arbetsdagar. På helgen ska jag försöka få med mig familjen ut.

måndagsfasta

Måndagsfasta

Den sista grejen på listan är måndagsfastan. Detta är någonting som jag har gjort till och från under flera år. Jag tror att jag kommer få tillfälle att återkomma till detta i ett senare, längre inlägg. I min version av periodisk fasta så äter jag kvällsmat på söndag kväll och sedan fastar jag till kvällsmaten på måndag kväll. Det brukar bli 20-24 timmars fasta.

Jag har inte förstått poängen med att räkna kalorier på fastedagen. Antingen äter man, eller så äter man inte. När jag fastar dricker jag kaffe, te och vatten. Punkt.

Asketism den snabba vägen till viktnedgång

Så, för att sammanfatta min asketiska diet.

  1. Ät färre kolhydrater, skippa sockret helt
  2. Ingen alkohol
  3. Träna minst en timme om dagen
  4. Fasta 20-24 timmar i veckan

Jag brukar alltid säga att jag ska börja på måndag. Ja, nu är det måndag. Jag kommer uppdatera er om mina framgångar och eventuella bakslag en gång i veckan på just måndagar.
Ner under 90 kg ska vi. 10 kilo kvar. Nu går tåget!

Gå vidare till viktrapport vecka 1

8 svar på ”Asketism – den snabba vägen till viktnedgång”

Härligt att höra, låter som motsatt diet jämförelse med förra veckans diet ! ska genast ställa mig på vågen och se om man kan anta en utmaning….. 🙂

Men Tomas, du ska nog lägga in minst en vilodag i veckan, annars stressar du musklerna.

Sant, men jag tänker att en promenad också är träning. Min gamla kropp klarar inte hur mycket som helst… 🙂

Svara

Ok, handsken är kastad – men tyvärr är det tisdag när jag läste det här – och tyvärr har jag redan planerat att ta en öl ikväll. Så jag plockar upp handsken, och utmanar dig på 10 kg. Försten som går ner den mängden vinner – och vinnaren får…. en öl? 🙂
Eftersom jag börjar på onsdag så kräver jag att få två extra dagar på mig om du når 10 kg först. Invägning imorgon bitti.

Antar du utmaningen? 🙂

Mvh Frits Klyka (alla andra namn var tagna)
AKA Black Vest – Son of Jonah

Insåg att en öl var lite fjuttigt – vi säger väl 3 – eller, en AW helt enkelt. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.