Kategorier
Författare

Konsten att välja förlag del 2

I slutet av september förra året så skickade jag in min bok till fem olika förlag. Snabb recap: Jag har skrivit en fantasy-bok som utspelar sig i vår värld. Den handlar om två killar som helt plötsligt kan göra saker de inte kunnat göra innan. Bland annat kan den ena ge liv, och den andra kan ta liv. Ganska snart inser man som läsare att de båda är hopkopplade på något sätt. Det finns dessutom en tjej med i historien och tjejer hamnar alltid i trubbel och behöver räddas. Eller? Slut på recap.

Nu har jag fått fem stycken refuseringsbrev (eller fyra för att vara nogräknad). Den här bloggposten skulle därför handla om hur jag överväger att ge ut boken själv eller digitalt. Men någonting har hänt med min Google-förmåga. Plötsligt hittade jag flera förlag som var intressanta att skicka in till! Här kommer alltså en komplettering till min förra genomgång av förlag.

Detta inlägg är en fortsättning av Konsten att välja förlag.

Refuseringsbrev

Någon av er som läser det har kanske aldrig själv skickat in ett manus till en bok. Jag måste ju därför berätta hur det går till.

Man väljer ut ett eller ett par förlag som man tycker passar för sin bok. En del förlag ger bara ut faktaböcker medan andra ger ut poesi. Försök hitta ett som passar just den bok du skrivit. Jag ville till exempel att förlagets hemsida skulle ge ett modernt intryck. Du har säkert andra värderingar när du väljer. När man valt ut ett par stycken skickar man in sin bok till dem. Vissa vill ha den utskriven på papper medan andra vill ha den i PDF-format. Vissa är väldigt specifika i hur de vill att boken ska vara formaterad. 1.5 radavsnitt, Times New Roman, marginal på si och så.

Man ska även skicka med ett personligt brev som sammanfattar boken, vem man själv är och vad man har för ambitioner. Har man skrivit en fantastisk bok så antar jag att brevet inte är så viktigt. Om boken bara är bland de topp 90 procenten så tror jag däremot att brevet är viktigare. Exempelvis Bonniers får in över 1000 manus varje år vilket är i snitt 3 om dagen. Där gäller det att fånga läsarens intresse med alla tillgängliga medel.

När allting är inskickat så är det bara att luta sig tillbaka och vänta. De flesta förlagen verkar ha en ledtid på 2-3 månader. De fem jag skickade till svarade efter 35 till 112 dagar. Wahlströms svarade inte alls. När man skickade in manus till dem fick man följande automatgenererade svar:

Vi kommer läsa ditt manus i vår manusgrupp så snart som möjligt.
Eftersom vi får in väldigt många manus har vi inte möjlighet att återkomma med besked, förutom till dem som vi är intresserade av att eventuellt gå vidare med.
När refuseringsbrevet så småningom dyker upp så kan det till exempel se ut såhär:
Konsten att välja förlag del 2 refusering

Fler förlag

Boken jag har skrivit får nog betraktas som en ungdomsbok. Jag är ju själv ingen ungdom längre så kanske är min uppfattning om att en bok ska vara tryckt på papper väl gammalmodig? När jag hade fått mina refuseringsbrev började jag omvärdera det här med tryckt bok. Dagens ungdomar kanske hellre läser på platta? I så fall borde jag ju möta min publik där den är?

Med detta i åtanke började jag återigen hitta ett förlag. Den här gången ville jag ha e-bokförlag. Men döm om min förvåning när jag hittade inte mindre än sju nya förlag som verkade intressanta för att ge ut min bok i tryckt form. Vad glad jag blev! Låt mig genast få sammanfatta mina fynd i en lista likt den jag publicerat i tidigare undersökning.

Förlag Omdöme
Ordfront Förlag Ordfront förlag är ett oberoende bokförlag som ger ut samhällsdebatt, historia, kulturhistoria, samt handböcker i skrivandets hantverk, demokrati och folkbildning – och förstås högkvalitativ skönlitteratur.

HAR DU SKRIVIT ETT MANUS? Då läser vi det gärna. Observera att vi bara tar emot digitala manus, antingen som Word- eller pdf-fil.

Mörkersdottir Mörkersdottir Förlag startades hösten 2010 och har sedan dess gett ut ett 50-tal titlar, både e-böcker, e-noveller, ljudböcker, inbundna och pocket inom svensk fantasy, spänning, romance, dark romance, magisk realism, erotik, skräck, barnböcker och deckare. Sedan 2016 är Swedish Zombie vårt imprint. Vi tar endast emot lektörslästa manuskript. Vill du mejla oss ditt manus så bifoga ett lektörsutlåtande, ett synopsis samt en presentation av dig själv.

Vad är nu detta?, tänker du. Mörkersdottir var ju med i den förra listan och dömdes där bort. Ah, min klentrogne men uppmärksamme vän. Texten på manussidan har ändrats. Tidigare tog de bara emot manus som lektörslästs av dem själva. I den uppdaterade texten tar de emot även andra lektörers utlåtanden. Då blir Mörkersdottir en av de mer intressanta i listan!

Lange Förlag Lange förlag är ett litet och nytt familjeförlag med stor passion för böcker, ordet och fantasin. Vi vill ge ut böcker som väcker intresse, eftertanke och som berör läsaren. Vi vill få våra läsare att växa genom mötet med skriften. Skrifter har en en läkande kraft. Vi vill ge ut böcker som läsaren inte kan lägga ifrån sig, som finns i deras tankar långt efter att sista ordet är läst.
Forum Idag ger vi ut ungefär sjuttio titlar om året och parollen ”det bästa inom varje genre” är lika aktuell som när den kläcktes på 1940-talet. Våra författare kommer från alla möjliga håll – någon är polis, en annan journalist, somliga är professorer, andra ståuppkomiker. Vi vill vara förlaget som ger ut böckerna det snackas om på fikarasten, som öppnar ögon och sinnen, och som läses även av dem som brukar säga att de aldrig öppnar en bok.  Vi ger inte ut lyrik, barn- och ungdomsböcker och sedan 2009 inte heller illustrerad facklitteratur.

Asch! Inga ungdomsböcker här!

Modernista Modernista är ett svenskt bokförlag med allmänutgivning. Det grundades 2002 av Pietro Maglio och Lars Sundh, vilka tidigare bland annat grundat tidskrifterna Pop och Bibel samt förlaget Koala Press. Vi har en bred utgivning av romaner, lyrik, deckare, barn- och ungdomsböcker, biografier och facklitteratur.

Modernistas hemsida är den första förlagssida jag ser som inte har en sida som heter ”Om oss”.

Ebes Förlag Ebes förlag är ett litet och relativt nystartat förlag och vårt syfte är i första hand att hjälpa skribenter/författare/egenutgivare att få ut sina böcker/romaner på marknaden på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt. Vi tar helst emot manus i digital form men det går även bra att skicka manus med vanlig post. Det viktigaste är att du noga har läst igenom ditt manus innan du skickar det till oss.
LC Förlag Vårt fokus ligger i att ge ut böcker på svenska men även engelska från 15+ till vuxen. Det innebär att du kan hitta allt från ungdomsböcker, spänningsromaner, deckare/thrillers, fantasy, erotik och andra genrer hos oss.

Dags för andra chansen

Ja, det är inte mycket att säga om det. Jag ska genast putsa lite på mitt följebrev och sedan skickar vi ut boken en vända till. Jag kan försäkra er att under hösten så kommer ni få en redogörelse om nästa steg i processen. Förhoppningsvis kommer inlägget att handla om hur man ger ut en bok via förlag. I värsta fall kommer ni få lära er hur man ger ut en bok själv. För boken ska ut! Annars kommer mitt spöke hemsöka alla bibliotek i alla tider.

Håll tummarna!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.