Kategorier
Musiker

Dags för studiobesök!

Nu har jag gjort så långt jag kan på egen hand i min låt Stockholm mot Göteborg. Nu har det äntligen blivit dags för studiobesök!

Som jag skrev i min bloggpost där jag valde mellan studior så blir det Rexius Records i Göteborg som ska få äran att spela in mig. Jag är väldigt förväntansfull. Det här med att stå i en studio och spela in sång är ju någonting man bara har fantiserat om i alla år och nu är det dags!

Dags för studiobesök - Rexius Records

Rexius Records

Studion ligger i Gårda mitt i Göteborg, precis bakom Valhallabadet och Svenska mässan. De har varit aktiva sedan 2013 och är inte bara en studio utan också ett skivbolag. De har i dagsläget 11 artister knutna till sig och de har tagit emot 7800 demos. Stackare som måste lyssna igenom allt det där! Allting kan ju inte vara lika bra som min musik!? (obs! ironi)

Vad är min relation till Rexius Records? Jag är inte en av de 11 artisterna. Jag har inget skivkontrakt. Jag har bett Rexius om hjälp för att göra färdigt min första låt. Om allting går bra med min första låt så kanske det blir en låt till och sedan kanske ännu än. När jag har en portfölj med kanske 10 låtar kanske det är läge för mig att ta kontakt med ett skivbolag? Det återstår att se, men just nu är det fullt fokus på denna låt.

Jag kontaktade Rexius via ett formulär på deras hemsida. Jag lade upp en halvfärdig version av min sång på Dropbox och skickade med en länk till dem. I formuläret skrev jag att jag ville ha hjälp med att spela in sången på låten och att mixa och mastra den. Mixa och mastra är det man gör för att få alla instrument i låten att harmonisera tillsammans (mixa) och bli en bra slutprodukt (mastra). Jag föreslog att vi skulle boka 2 timmar i studion för att hinna sätta sången riktigt ordentligt.

Långsång

Ganska snart ringde Robin på Rexius upp mig och pratade en stund om låten. De hade tid för mig den dagen jag hade valt, men han tyckte att 2 timmar var lite snålt för sången. Vanligtvis brukar man tydligen boka en halvdag eller en heldag. Jag, som hade tänkt föreslå 1 timme från början, tyckte att en halvdag blir nog bra, då. När det kom fram att jag aldrig sjungit in någonting i en musikstudio tidigare tyckte Robin att en heldag var att föredra.

När jag spelat in sången själv hemma så har jag sjungit kanske totalt 2 timmar för att få till det. Jag brukar vara helt slut i halsen efter det. Nu ska jag sjunga i åtta!

Som väl var lyckades vi komma överens om att dela upp heldagen i två halvdagar. Nästa vecka kommer jag alltså att sjunga fyra timmar på onsdag och fyra timmar på torsdag. Låten är för övrigt 3 minuter lång.

Dags för studiobesök - hemmastudion
Hemmastudion

Att bli färdig

När jag skickar mina låtar till studion blir det ju ett ganska definitivt avstamp. Jag kommer ju sjunga in min låt till min musik och sedan kommer de att mixa min sång med min musik. Det betyder att det som ska göras på låten måste göras innan onsdag! Imorgon åker jag till Stockholm med jobbet och på helgen har man ju aldrig tid med någonting så det som ska göras måste jag göra idag.

Så, på vinst och förlust har jag nu bounceat alla mina spår. Jag har med andra ord konverterat vart och ett av dem till ljudfiler och skickat upp dem till Dropbox. Där kommer de sedan att hämtas av min producent på Rexius. När man gör detta så skickar man de nakna spåren, utan några som helst effekter. Producenten kommer själv att lägga på effekter och göra så att musiken låter som det man hör på radion.

Haha! Jag vet inte alls vad jag ska vänta mig, men jag ser fram emot att se vad som händer!

Snart får ni lyssna på låten. =)

2 svar på ”Dags för studiobesök!”

Tur att du får vila ordentligt på onsdagskvällen när resten av familjen dragit på äventyr.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.