Kategorier
Musiker

Inspelning hos Rexius Records

Nu har jag precis kommit hem från min första inspelning av min första låt någonsin. Jag gjorde min inspelning hos Rexius Records i Gårda, Göteborg. Det var en förmiddag full av inspiration, lärdomar och kaffe. Dessutom fick jag äntligen klassificerat min musikstil.

Låten kategoriseras som ”90-talsdisco med en Basshunterslinga”.

Alltså, jag förstår inte hur detta ska kunna misslyckas!?


Inspelning hos Rexius Records - Brygghuset

Inspelning hos Rexius Records

Imorse klockan 08:59 parkerade jag min bil utanför Valhalla-badet i Göteborg. Glad i hågen traskade jag bort till Brygghuset som ligger på andra sidan ån. Men väl där stod jag förvirrad och såg mig omkring. Jag hade bara fått adressen dit, men huset var ju stort – tre våningar, lika många entrédörrar och inga skyltar. Efter ett tag tog jag mig i alla fall in, och efter ett kort telefonsamtal till Mathias Rexius så blev jag insläppt i studion. Jag blev presenterad för min inspelningstekniker tillika mixare Andreas, och hans sidekick praktikant-Christoffer. Vi fick lite kaffe och sedan gick vi in i studion.

Mitt första intryck av studion var att det var lite arbetsplats över det hela. Det låg lite isolering i öppningar som jag tror var utsågade för högtalare, och en AC’n stod och brummade på väggen. Mitt i rummet stod det ett datorskrivbord och framför det stod den mikrofon som jag skulle sjunga i. Det var lite hål i golvet där sladdar stack fram och på det hela taget var det egentligen lite för rörigt för mig. Men när jag så småningom tog plats framför mikrofonen så löste det sig. AC’n gick tydligen att stänga av.

Inspelning hos Rexius Records - Inspelningsrummet

Halsont

När jag sprang mitt marathon förra året så gick jag omkring och var nojig för att jag skulle bli förkyld. Känslan inför den här dagen var exakt likadan med handsprit, Coldzyme och bakterieångest. Trots detta, eller kanske på grund av detta, lyckades jag pricka in en förkylning idag. Jag vaknade inatt av att jag hade ont i halsen och nu på morgonen kunde jag knappt svälja. Som tur var hade jag hela vägen från Borås till Göteborg på mig att sjunga upp. På det hela taget tycker jag att jag fick ut det jag hade av min röst.

Vi spelade först in verserna under ett par tagningar. Vi började med den första versen några gånger till den satt och sedan gick vi över till den andra. Det var uppenbart att jag hade övat mer på den första versen. Den andra ville inte riktigt sitta, men efter kanske 45 minuter var den också bra. Det jag missade i sången tar de igen med autotunern!

Efter en kopp kaffe så tog vi oss an refrängen. Här var jag lite orolig att min röst inte skulle hålla eftersom refrängen går lite högre. Trots min oro gick det jättebra! När allting var färdigt lade vi några stämmor på sången och sedan satte Andreas igång att mixa.

Inspelning hos Rexius Records - Tomas Heed

Spotify

Mathias och jag satt och pratade en liten stund om hur man går tillväga när man släpper låten. Han berättade att en ny låt har ett nyhetsvärde i ungefär två veckor idag. Efter att den tiden passerat vill inga bloggar eller nyhetssajter ta i den med tång. Det är därför viktigt att man förbereder låtsläppet kanske en månad innan man släpper den. Det gäller att hitta creddiga bloggare som vill recensera låten, skicka den till Spotifys listmakare så att de tar med den från början och en massa andra bra trix för att nå ut med låten.

Allt detta bygger dock egentligen på att man redan har en plattform att bygga på. Rexius Records hjälper artister att bygga upp denna plattform och vi hade en givande diskussion om ett eventuellt framtida samarbete. Vad som står klart är att denna första låt kommer jag behöva lansera helt själv. Fast jag tänker såklart skamlöst ta hjälp av er som läser detta.

Innan vi skildes åt lyssnade vi igenom hela låten en sista gång och kollade att allting var OK. Vi ställde in morgondagens inspelning och sade att vi sparar den till nästa låt istället. Den låten har jag för övrigt inte ens börjat skissa på.

Nu har jag fått i hemläxa att välja ut tre låtar som jag tycker återspeglar det jag vill höra i min låt. När jag skickat dessa till Andreas kommer han att skapa magi med det material jag givit honom. Jösses vad jag ser fram emot att höra resultatet!

4 svar på ”Inspelning hos Rexius Records”

Top notch. Skicka nu INTE in Sash Ecuador är du snäll 🙂 Låt oss tona er 90tals-discot…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.