Kategorier
Hälsa

Viktrapport vecka 4

Nu är den hel-asketiska första månaden äntligen avklarad! Nu går vi över till fas två som är exakt likadan som tidigare fast med rödvin på helgen. Öl och gin & tonic väntar vi lite med eftersom det innehåller för mycket kolhydrater.

Nu är målet nära! Det är bara tre kg kvar till målvikten. Nu gäller det bara att hålla fokus uppe bland alla påskägg där ute!

Viktrapport vecka 4 påskägg

Att räkna kalorier

Ett vanligt sätt att gå ner i vikt är att räkna kalorier. All mat vi äter har olika energivärden beroende på vad de består av. De stora grupperna näringsämnen är proteiner, kolhydrater och fett. Förutom dessa pratar man också om kostfiber och alkohol, som också innehåller kalorier.

Om man tittar på innehållsförteckningen på mat så ska man själv kunna räkna ut kaloriinnehållet utifrån följande lista:

Protein 4 kcal per gram
Kolhydrater 4 kcal per gram
Fett 9 kcal per gram
Kostfiber 2 kcal per gram
Alkohol 7 kcal per gram

För den som inte orkar räkna så finns ju även energiinnehållet i innehållsförteckningen.

Spara och Slösa

Om man vill gå ner i vikt så är det viktiga att man gör av med fler kalorier än man tar in. Ett kilo kroppsfett innehåller ungefär 7000 kalorier. Ni kanske reagerar på att ett kilo fett borde innehålla 9000 kalorier baserat på ovanstående tabell. Det är bara för att fettet runt magen består av alkohol.

Nä, skojade bara. Fettet runt magen är inte bara fett, utan även lite vätskor och andra grejer. Därför går man ner ett kilo för varje 7000 kalorier extra man gör av med.

Tidigare trodde man att det inte spelade någon roll varifrån kalorierna kom. Idag vet man att kolhydraterna triggar ett insulinpåslaget i din kropp. Insulinet gör att energin från kolhydraterna kan transporteras ut i kroppen. Medan insulinet är aktivt så kommer all energi från kolhydraterna och fettreserverna behålls intakta. Man kan alltså inte bränna kroppsfett när det finns insulin i kroppen.

Om man äter kolhydrater hela tiden får inte insulinet vila någon gång. Efter ett tag så vänjer sig kroppens celler med att ha tillgång till insulin och då blir man immun. När detta händer så kan man utveckla diabetes.

LCHF

Den populära dieten LCHF bygger på detta. LCHF står för Low Carb High Fat och dieten går ut på att man vräker i sig fett för att undvika kolhydrater. Genom att äta mycket fett blir man fortare mätt och behovet av att småäta försvinner. Efter ett tag vänjer sig kroppen av vid småätandet och man börjar gå ner i vikt snabbt.

Personligen tror jag inte att det är sunt att överdriva fettintaget på lång sikt. Faktum kvarstår dock att LCHF hjälper många att ta kontroll över sin övervikt. På lång sikt tror jag att man ska äta mycket av allt, men hålla nere på kolhydraterna.

Det är bara min teori.

Viktrapport vecka 4 från klätterväggen

Viktrapport vecka 4

Den här veckan har jag gått ner 1.2 kg och tränat i exakt 7 timmar.

Måndag – 92.8 kg. Löpning 40 min lunch. Promenad 80 minuter med fru Heed.
Tisdag – 92.3 kg. Motionscykel med xbox 40 minuter.
Onsdag – 92.3 kg. Löpning 25 minuter. Promenad 30 minuter.
Torsdag -92.6 kg. Löpning 30 minuter. Promenad 30 med fru Heed.
Fredag – 92.3 kg. Löpning 60 minuter med fru Heed.
Lördag – 91.6 kg. Fotboll med barnen 45 minuter.
Söndag – 91.8 kg. Klättring med ungarna samt 40 minuter löpning med fru Heed.
Måndag – 91.6 kg.

Nästa vecka

Gå vidare till viktrapport vecka 5

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.