Kategorier
Dumheter

Chips eller macka – om att småäta

Ibland blir man så rysligt sugen på någonting att äta på kvällen. Om man då har en påse chips liggande hemma i skafferiet är det lätt att man tar sig en skål. I ett försök att bli lite nyttigare har jag på senare tid tagit en knäckemacka med ost på istället. Faktum är att när jag har ett glas rödvin vid sidan så föredrar jag nästan mackan framför chipsen.

Men det har slagit mig att med mängden smör och ost på min macka kanske jag gör mig själv en otjänst. Vad är egentligen nyttigast ur en näringsvärdesaspekt? Chips eller macka?

Chips eller macka

Det sunda förnuftet säger ju såklart att chipsen är väldigt mycket mer onyttigt än en knäckemacka. Min senaste fäbless är Wasa Havreknäcke. Det är sjukt gott med ett rejält lager med smör och en tjock skiva ost. Härom dagen började jag läsa på innehållsförteckningen på knäckebrödet och insåg att ur ett rent näringsvärdesperspektiv så är kolhydratnivån i paritet med chipsen. Det var då det slog mig att det kanske trots allt inte är så nyttigt att sitta och smula i sig mackor.

Fram med vågen!

Chips

I ena ringhörnan – chipsskålen. Jag hällde upp en chipsskål i den storlek som jag brukar smula i mig en helgkväll. När jag ställde den på vågen fick jag veta att min standardportion vägde 68 gram. En snabb titt i innehållsförteckningen berättade att 68 gram Estrella sourcream onion-chips innehåller:

Kolhydrater: 34.7 gram
Proteiner: 4 gram
Fett: 22.4 gram

Knäckemacka

I andra ringhörnan – knäckemackan. Jag lade en Wasa Havreknäcke på vågen – 18 gram. Sedan bredde jag på ett rejält lager med extrasaltat bregott – 6 gram. Slutligen lade jag på ett par tjocka skivor Sveciaost från Arla – 20 gram. Sedan gjorde jag en exakt likadan macka till och matade in värdena för dessa två mackor i min avancerade formel. Två välsmörade Wasa Havre med ost innehåller:

Kolhydrater: 23.4 gram
Proteiner: 14.8 gram
Fett: 22 gram

Chips eller macka?

Båda varianterna innehåller lika mycket fett men mackan, eller snarare osten innehåller mer proteiner. Jag vet inte riktigt vad jag kom fram till. Kanske lurar jag bara mig själv att mackan är nyttigare?

Ett svar på ”Chips eller macka – om att småäta”

Men framför allt innehåller chipsen mer kolhydrater.
Kolhydrater är INTE mina kompisar – vilket däremot protein är.

Dessutom brukar jag bara nattäta EN knäckemacka – och med rökt skinka istället för ost. Så i mitt fall går mackan före chipsen. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.