Kategorier
Träning

Uppladdning sista veckan innan marathon

Nu är det här. Sanningens ögonblick. Sista veckan innan marathon. Om bara 4 dagar ska vi sätta oss på båten till Tyskland och på lördag klockan 18:00 går starten till mitt första ”riktiga” marathon.

Jag är så förberedd som jag kan bli. I juli har jag sprungit inte mindre än 24 mil!

Marathon

Den första Marathonlöparen var en grekisk soldat som hette Feidippides. Feidippides levde mellan år 530 och 490 före Kristus och hans uppdrag inom det militära vara springa med meddelanden.

År 490 stod ett stort slag mellan greker och perser vid byn Marathon i Attika i Grekland. Grekerna hade ungefär 10’000 man som stred mot den persiska hären som var tre gånger fler. För att ha en chans mot perserna hade grekerna skickat en löpare till Sparta för att be om förstärkning. Denna löpare var vår vän Feipiddides.

Folket i Sparta ville jättegärna skicka en trupp för att undsätta sina vänner. Det vill säga så fort det blir fullmåne. Det förstår ju alla att man inte kan undsätta folk hur som helst när det är nymåne.

Genom den grekiska generalens Mitiades utmärkta taktik och grekernas överlägsna beväpning lyckades de få perserna på flykten. 192 greker sägs ha dött i striderna medan perserna förlorade 6’400 man på slagfältet.

Perserna flydde till sina båtar och började segla mot Aten, varpå grekerna fick springa hela vägen upp dit för att försvara staden.

Sista veckan innan marathon - slaget vid Marathon

Det första Marathonloppet

När slaget vid Marathon var vunnet sprang Feipiddides som just hade avverkat de 200 milen från Sparta oförtrutet vidare över den karga grekiska bergmarken. Iklädd endast sandaler och höftskynke löpte han de 42 milen i brännande solsken för att meddela sina grekiska ledare den glada nyheten. När han kom fram yttrade han orden Cherete nikomen – ”Var hälsade, vi har segrat”. Med dessa ord föll han död ner till marken.

Fast när man läser om detta på wikipedia så verkar hela den här Feipiddides-historien bara vara en myt. Det var han som sprang de 20 milen till Sparta, men när spartanerna kom till Marathon så var striden redan slut.

Vad vi vet är att någon grek sprang från Marathon till Aten. Antingen var det för att strida, eller så var det för att berätta att striden var över.

De första åren varierade Marathonloppets längd mellan 40 och 43 kilometer men vid Olympiska Spelen 1908 sattes längden till dagens 42’195 meter. Anledningen var att man sprang från Windsor Castle till White City Stadium, en sträcka på exakt 26 miles, eller 41’843 meter.

352 meter längre fram låg den kungliga logen.

Därmed bestämdes att den officiella Marathonsträckan skulle vara 42’195 meter. Slutdiskuterat.

Som kuriosa kan nämnas att Internationella Olympiska Kommittén har beslutat att avståndet mellan Marathon och Aten är 35,4 kilometer. Så nu vet ni det också.

Sista veckan innan marathon - gamla greker

Tokträning

Jag har aldrig tränat så mycket som nu. Jag har som jag nämnt tidigare följt ett strikt 10 veckors-program av Erik Wickström. Denna sista månad har jag hunnit med 17 löppass på totalt 239,3 kilometer. Detta har tagit mig runt 26 timmar. Jösses, vad jag har sprungit.

Under veckan som kommer ska jag köra ett lättare intervallpass på tisdag, en lung träningsrunda på torsdag och en ännu lugnare pass på fredag med några kortare ruscher.

På lördag klockan 18:00 är det dags för tävlingen. Förra året startade strax under 400 personer på Marathon-sträckan. Jag har inspekterat bansträckningen på Google Maps och tror mig kunna se att det är en väldigt platt löpning hela vägen.

Härom dagen fick vi ett informationsbrev på tyska som jag läste igenom. Jag tror mig ha förstått att det kommer att finnas en farthållare för farterna 3:29, 3:59 och 4:29. Om man tar rygg på den personen så kommer man att klara sin målsättning. Vi har ju tänkt att komma in under fyra timmar så vår viktigaste målsättning är att inte bli omsprungna av 3:59-filuren.

När jag läste vidare i brevet fick jag en till överraskning. Klockan 19:55 startar ett halvmarathon. De springer samma sträcka som vi fast startar halvvägs. Du kanske undrar var vi kommer att vara klockan 19:55 om vi håller vårt planerade tempo. Just det, precis i startfållan.

Klockan 19:55 kommer vi få sällskap av 650 pigga halvmarathon-löpare i spåret. Kommer de att vara i vägen? Kommer vi bli arga? Det vet vi inte förrän efteråt, och då är det redan för sent.

Sista veckan innan marathon - Enervit

Sista veckan innan marathon

Idag har jag varit ute och köpt energi-gel. Vi hittade samma gel i trepack på affären Mercadona i Malaga. Där kostade tre paket gel 2.90€. På Stadium, Intersport och Apoteket kostade gelen 39;- styck, vilket alltså är 4 gånger mer!

Till slut hittade jag gel med cola-smak på ICA Maxi i Borås för 21.90 styck. Det får bli bra.

Något bra kolhydratpulver för uppladdning hade de inte, så jag får följa Erik Wickströms råd och helt enkelt ta extra mycket pasta och potatis till köttet de sista dagarna.

Jag kör även helt alkoholfritt sista veckan inför start. Vilken uppoffring detta är efter tre veckor i Spanien där det har slunkit ner både en och annan pilsner och sangria. Idag fick vi nog och gick in på Systembolaget och köpte oss en flaska alkoholfri mousserande till laxen. Den var inte så tokig faktiskt!

Ja, jag är redo för mitt lopp. Nu återstår det att se om jag klarar målsättningen på sub-4. Annars blir jag nog tvungen att göra om det.

Sista veckan innan marathon - Alkoholfritt

6 svar på ”Uppladdning sista veckan innan marathon”

21.90 på maxi? Intressant! Förövrigt är det många som kör med nötcreme istället, och saltpåsar från McDonalds, snällare mot magen och ännu billigare.
Lycka till!!

Tror även dextrosol ingår i den mixen – ska prova på Vasan eftersom jag inte kan med buljongen där

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.