Kategorier
Musiker

Hur mycket betalar Spotify?

Nu har min låt Stockholm mot Göteborg släppts! Nu kan jag luta mig tillbaka och se hur pengarna strömmar in. Eller? Hur mycket betalar Spotify egentligen?

Det är dags att ta reda på det!

Reklam

Min låt släpptes ju i torsdags, i samband med att AIK och IFK Göteborg spelade fotboll. För att få lite spridning på låten satte jag ut min första Facebookannons! Jag satte en budget på 200 kronor och valde ut vilken målgrupp jag ville ha på annonsen.

Facebook är ju gratis att använda. Ändå passerade börsvärdet på företaget under juli månad 500 miljarder dollar. Har du någon gång funderat på varför? Anledningen är att du inte är slutanvändaren. Du är produkten.

Allting som jag lägger ut på Facebook, från bilden på mammas köttbullar till synpunkten att barnen visst ska ha läxa, mals ner i Facebooks stora datakvarn. Det analyseras in i minsta detalj och kommer ut i andra ändan som små Tomas-paket som innehåller all information om mig. När jag säger all information, så menar jag all information. Det är nämligen så att om jag gillar köttbullar och tycker att barnen ska ha läxor så säger det saker om mig.

Stoppa in tio saker till i listan – jag har precis läst Brott och straff, mina ungar och jag tältar, vi semestrar i Spanien, jag bor nära Göteborg men besökte inte Håkan Hellströms konsert. Utifrån denna data kan man matcha mig med andra människor som läser samma böcker, äter samma mat och inte heller gillar Håkan.

Kalla mig paranoid, men Facebook vet allt om oss. Just den här gången passar det mig ganska bra.

I min annons sade jag till Facebook att jag ville att mitt blogginlägg skulle visas för alla som bor nära Göteborg eller Stockholm som dessutom håller på AIK eller IFK Göteborg. Schwoop, sade det, och så var annonsen iväg. Den skulle nå mellan 5000 och 13’000 personer. Resultatet kom i ett mail efteråt. 5330 personer hade fått reklamen. 320 av dem hade klickat på länken.

facebook-annonsStatistik

Det finns ganska mycket statistik att tillgå i Spotify också. Om man klickar in på artisten Tomas Heed så får man se hur många spelningar man har per månad. Just nu har min låt spelats 128 gånger. Det är roligt! Mitt mål för året var ju att komma upp i 10’000 lyssningar så det är en bit kvar.

Förutom denna allmänna information så finns det också detaljerad statistik. Denna innehåller information om vem som spelar låten – åldersgrupper, geografi, när på dygnet låten spelas och så vidare. För att få tillgång till detta behöver man koppla sitt konto mot Spotify for Artists. Tidigare var man tvungen att ha ett visst antal followers för att få komma in på denna sida, men det kravet är numera borta.

Ansökningsförfarandet var väldigt enkelt, och jag undrar hur Spotify gör för att verkligen få veta att det är jag som är artisten?

När man har fått tillgång till sitt konto kan man dessutom lägga upp artistbilder på Spotify. Ni kommer att märka när jag lyckas!

Spelningar

Ja, så var det ju det här med mina 10’000 spelningar. Det är ju lite lockande att sätta sin egen låt på repeat, men tydligen är Spotify smartare än så.

Under 2014 släppte bandet Vulfpeck ett album som hette Sleepify. Skivan innehöll tio stycken drygt 30 sekunder långa låtar med tystnad. De hade räknat ut att Spotify räknar en låt som spelad efter 30 sekunder och nu bad de sina fans att sätta skivan på repeat medan de sov. Genom att göra det skulle royaltyn från Spotify bekosta deras nästa turné. Ganska smart!

Efter ett tag tvingades de ta bort albumet från Spotify, men då hade det redan spelat in 20’000 dollar. Jag vet inte om bandet faktiskt fick pengarna, men historien gjorde i alla fall att Spotify gjorde om sina algoritmer.

Enligt ett föredrag som jag besökte för något år sedan så behöver man lägga låten i en playlist med minst 4 andra låtar och sätta den på repeat för att det ska räknas. Så lägg in min låt i din favoritplaylist vettja!

Hur mycket betalar Spotify?

Då återstår bara huvudfrågan. Jag sade ju att min målsättning för året var att få tiotusen spelningar. Vad kommer det innebära, rent ekonomiskt?

Enligt det här blogginlägget från januari i år så betalar Spotify ut i genomsnitt 0,00437 dollar per spelning av låten. Ersättningen baseras på i vilket land som låten spelas. I Sverige betalas ett högre belopp ut per spelning än till exempel i Ukraina.

Men detta borde ju innebära att mina 10’000 spelningar borde generera 43 dollar och 70 cent!

Om jag vill ha ut 20’000 i månaden… Hmm… 31 procent skatt, 31 procent arbetsgivaravgift, 12 månader… På ett år behöver jag dra in 457’100 kronor. Med en dollarkurs på 8,64 behöver jag bara ha runt 12 miljoner spelningar per år för att kunna leva på min musik.

Håkan Hellström hade 841’000 den senaste månaden. Veronica Maggio har 819’000. Zara Larsson hade 13 miljoner.

Det är bara att jobba på!

6 svar på ”Hur mycket betalar Spotify?”

Inte på Spotify, där får man betalt per spelning. Spelas låten på radio eller TV får man däremot betalt per minut.

Svara

Tack för underhållande texter och bra info. Sitter själv och väntar på att mitt/mitt bands första släpp ever ska komma ut på Spotify. Är införstådd med att det inte handlar om några pengar i detta skede. Det handlar mer om att bli hörd, att något större band tar upp låten i sin repa, att den spelas i radio och givetvis om ego :). Framför allt är det vansinnigt spännande. Kan knappt vänta. På fredag smäller det.
T

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.