Kategorier
Träning

Medoc Marathon 2017

Nu har vi kommit hem från årets upplaga av Medoc Marathon 2017. Ni vet det där marathonet som går mellan de franska vingårdarna, där runt 20 av dem bjuder på provsmakning längs vägen. Man springer utklädd och dricker vin. Det här är min typ av marathon!

Tävlingen

Tävlingen hålls i september varje år. Jag säger tävlingen – fastän att de flesta som springer mest vill ha en trevlig stund så finns det ett fint första pris. Snabbaste kvinna och man vinner sin vikt i vin!

Man ska vara utklädd när man springer och helst ska man följa det utklädningstema som gäller för året. Medoc Marathon 2017 var den 33:e upplagan av tävlingen, och därför hade tävlingsledningen valt det ganska svåra temat ”Musiken i 33 varv”.

Medoc Marathon 2017 - Kiss
Kiss

Vi funderade länge på vad vi skulle välja. Eftersom vi var två killar och tre tjejer som sprang föll väldigt vanligt förekommande teman som ABBA, Wham!, Village People och Blues Brothers bort. I slutänden valde vi att välja temat hårdrocks-fans. Efter lite funderande köpte jag en Guns’n’roses-tröja, klippte sönder en jeansskjorta och satte på mig en röd scarf på huvudet och blev en medelmåttig Axl Rose. Jag toppade detta med att sätta nitar på svettband för att få lite hårdrockskänsla. Min gode vän Fredrik köpte en hatt och en peruk och blev till Slash och min kära fru Heed körde med KISS-linne och nitar.

Medoc Marathon 2017 - Laguppställningen
Vila vid slott i grässlänt

Vädret på Medoc Marathon 2017

Ursprungsplanen var ju att jag och min fru skulle springa Médoc Marathon förra året. Den gången kom ett trasigt korsband i vägen och istället fick min vän Fredrik ställa upp och ta hennes plats och springa med mig. I år hade rehabiliteringen gjort det den skulle och fru Heed fick äntligen följa med!

Medoc Marathon 2017 - Turtles
Turtles i leran

Jag minns att vi var oroliga för vädret förra året. Året innan vi sprang första gången, alltså 2015, hade det varit 40 grader varmt när loppet gick. Vi var rädda att det skulle vara likadant då, men under förra årets lopp hamnade vi på det lite mer humana 27 grader och sol.

I år sade prognosen 18 grader och regn. Dessbättre var det uppehåll större delen av dagen. Vi hade en rejäl skur vid 32 kilometer där dropparna var stora som ägg. Man blev genomblöt på bara några sekunder, men sedan kom solen fram och man torkade snabbt.

Medoc Marathon 2017 - Vädret
Efter regn…
Medoc Marathon 2017 - Vädret
Kommer solsken

Loppet

Hur gick det att springa då? Jag och Fredrik har ju sprungit ett marathon tidigare i år, så vi var i god form. Fru Heed som kom tillbaka efter en skada hade som längst sprungit 27 km och hade en backup-plan om att stanna vid en av vingårdarna ifall knäet skulle strejka. Vi passerade både 10, 20 och 30 km i god form, men därefter anade vi att hon blev alltmer sammanbiten. Det var till och med så att hon lät bli att ta sitt vin på de sista kontrollerna.

Medoc Marathon 2017 - ZZ Top
ZZ Top

Vi andra kompenserade detta genom att ta lite mer. Ett tag kom vinkontrollerna ganska tätt, kanske varannan kilometer. Varje gång fick man 3-5 centiliter i botten av ett plastglas. Vissa av vingårdarna hade till och med riktiga vinglas! Om man ville kunde man ta två eller flera glas också, det var ingen som riktigt räknade. Runt 35 kilometer var vi riktigt yra i hatten, men som tur var så var det inte så långt tillbaka därifrån.

Medoc Marathon 2017 - Kissepaus
Kissepaus i vinrankorna

När man passerar 39 kilometer gör banan en skarp högersväng och man kommer upp på ”upploppet”. Detta kännetecknas av att vinet i provsmakningen ackompanjeras med underliga tillbehör som ostron, entrecote, ost, majs och glass. Inget av det smakar något vidare när man har sprungit så långt, men ska man ge sig in i leken får man leken tåla!

Kostymerna

Vi kände ärligt talat igen många av kostymerna från förra året. Det var populärt, främst bland asiaterna, att springa som Mario och Luigi. Det fanns även en och annan Pikachu ute på banan.

Medoc Marathon 2017 - Pikachu
Pika, pika!?

En del hade ansträngt sig mer än andra innan loppet, medan en del fick anstränga sig mer än andra under loppet.

Medoc Marathon 2017 - Simpsons
Simpsons totempåle
Medoc Marathon 2017 - Eiffeltornet
Bilden tagen vid 12 km. Inte det gladaste Eiffeltorn jag har sett.

Många hade gjort väldigt kreativa saker på temat. Det hördes mycket sånger längs banan, framför allt i början. Vi själva började sjunga först vid 35 kilometer när vi hade fått lite för mycket vin i oss. Vi fick till och med lite applåder, men förmodligen var de flesta bara irriterade på vår energi i det läget.

Medoc Marathon 2017 - Björk
Björk
Medoc Marathon 2017 - Sjömän
Japp, flygeln har hjul och puttades med runt hela banan.
Medoc Marathon 2017 - Beach Boys
Beach Boys

Målgången

Man har 6 timmar och 30 minuter på sig att klara av hela loppet. Det sägs att man springer på helt fel sätt om man springer snabbare än på 6 timmar. Vi tog det ganska lugnt hela vägen. I början var det ofrivilligt, eftersom det var lite trångt i starten. Någonstans efter att vi hade passerat 5-10 km så räknade jag ut att vi hade 10 minuter på oss per kilometer. Detta höll sedan i sig genom hela loppet. Vi behövde inte stressa någon gång, men vi hade inte heller oändligt med tid.

När vi hade 5 km kvar så stannade vi till några minuter på en grässlänt vid ett slott. Slänten lutade ner mot en sjö där det stod en fontän. Solen tittade fram och vi fick vin i riktiga vinglas. Någonstans visste vi att vi skulle klara det och vi passade på att njuta lite av stunden. Sedan satte vi fart igen och nötte ner de sista kilometerna mot målet.

Sluttiden för mig blev 6:25:24. Det är jag jättenöjd med. Nu har jag sprungit tre marathon i mitt liv. På det förra nådde jag mitt mål på under 4 timmar. Nu har jag inget kvar att bevisa, så jag tror att jag är färdig med marathon nu.

Men man vet ju aldrig…

Medoc Marathon 2017 - Målet
42 kilometer senare

Ett svar på ”Medoc Marathon 2017”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.