Kategorier
Övrigt

Mobilabonnemang till barn

Nu när vår äldste son har fyllt 10 tycker vi att det är dags att han får en mobiltelefon. Anledningen är att han har börjat åka buss själv från skolan och att han därför behöver kunna kontakta oss om det blir något strul med bussen. Jag har kollat runt på lite mobilabonnemang till barn. I mina ögon finns det två alternativ att välja bland och här ska jag berätta varför jag valde det ena.

När ska barnen få sin egen telefon?

Vi har som så många andra funderat på hur gamla barnen ska vara när de får sin egen telefon. Det har varit mycket tjat om Pokémon Go det sista året. Det gäller att hitta den där brytpunkten när ungarna faktiskt behöver en egen lur och dessutom har blivit tillräckligt gamla för att inte slarva bort den. Eller tappa den i marken så att den spricker.

När vår äldste son fyllde nio år så fick vi en telefon över när vi bytte på jobbet. Det kändes som ett bra tillfälle att ge den till honom. Var nio år en bra ålder? Höll telefonen? Såklart inte.

Det finns billiga displayer att köpa från Kina. Jag brukar ju skrika mig hes över Ali Express där man kan köpa teknikprylar för skit och ingenting. Jag investerade i ett nytt batteri till telefonen och en ny display för totalt 200 spänn. Det skulle vara ”enkelt att byta”. Men lyssna på det här – Det var inte jätteenkelt. Dessutom gick volymreglaget sönder i processen. Svärfars batteri bytte vi vid ett annat tillfälle, och det batteriet började brinna!

För att göra en lång historia kort – Vi köpte en ny telefon. En svart. Sedan skaffade vi ett abonnemang.

Trasig iphone

Abonnemang eller kontantkort?

Det första man behöver fråga sig är om man behöver ett abonnemang eller om man klarar sig med ett kontantkort? Själva började vi med ett kontantkort hos Telia, men alla operatörer har sina egna versioner. Alla har olika villkor och de ändras hela tiden. Vad som skiljer ett kontantkort från ett abonnemang är att man laddar på en viss summa på kortet och sedan ringer man, surfar och sms’ar till pengarna är slut. Sedan får man tanka på nya pengar och börja om. Om man inte ringer så mycket eller inte surfar så mycket är detta en bra lösning. En laddning på 100 kronor kan räcka i 1-3 månader.

Ett abonnemang däremot betalar man för varje månad. Även här får man en viss mängd samtal, surf och sms beroende på hur mycket du betalar. Generellt sett får du lite mer för samma pris när du tecknar ett abonnemang, men ibland har de specialerbjudanden där du får extra bra avtal på kontantkorten också.

Tumregeln är i alla fall – ringer du, surfar eller sms’ar mycket så är ett abonnemang bättre. Ett kontantkort kan å andra sidan fungera uppfostrande för barnen, där de får lära sig att hushålla med resurser – men det är en annan historia!

Operatörer

Det finns i princip fyra mobiloperatörer i Sverige idag – Telia, Tele2, Telenor och Tre. Telia är ju gamla Televerket, medan Telenor är norrmännens motsvarigheten till Televerket. Tele2 är Kinneviks utmanare till Telia som de startade 1993 när mobilmarknaden blev tillgänglig för allmänheten. Tre, slutligen, startades år 2000 och var först i Sverige med 3G.

Under de senaste åren har dessa stora drakar insett att inte alla vill betala för service. De har därför skapat upp mindre bolag där de inte ger samma nivå av kundtjänst och tillgänglighet. På grund av denna lägre servicenivå har de kunnat sänka priserna. Dessa typer av abonnemang är bra för de som inte har så gott ställt, eller till exempel för barnen.

Telias billighetsmärke heter Halebop. Telenor svarar med bolaget Vimla. Tre har Hallon och Tele2 har Comviq.

Comviq säljer mest kontantkort, så de kommer inte att vara med i min jämförelse.

Mobilabonnemang till barn – Jämförelse

Vad är jag ute efter? Jo, precis som vanligt är jag både kräsen och snål. Jag vill ha så mycket som möjligt för så lite som möjligt. Jag vill alltid göra en bra affär.

Jag vill ha så mycket surf det bara går, kunna ringa ett anständigt antal samtal och kunna skicka SMS. Helst vill jag ha det gratis. Därför struntar jag helt i att kolla ”de riktiga operatörerna” och kollar istället bara på deras billiga märken, Halebop, Hallon och Vimla.

Halebop logo

Halebop

Om vi börjar med Telias Halebop. Här får man 50 samtal, 500 sms och 2 GB surf för 99 kronor i månaden. Man sparar outnyttjad surf till nästa månad. Uppsägningstiden är en månad.

Telia har erkänt bra täckning utanför storstäderna, så bor man på landet kan Halebop vara ett bra alternativ. Se täckningskartan för Telia här.

Hallon logo

Hallon

Tres Hallon ger fria samtal, fria sms och 4 GB surf för 99 kronor i månaden. Även här får man spara outnyttjad surf till nästa månad. Är man över 55 år, student eller under 18 år får man ytterligare 2 GB varje månad. Det blir 6 GB totalt. Hallon har ingen bindningstid.

Tre har lite sämre teckning utanför staden. Jag har själv tre på mitt eget abonnemang och tycker det fungerar superbra. Kolla på  täckningskartan för Tre .

Jag tycker att Hallon har en attraktiv profil på nätet och jag gillar Tre, så därför var det nära att jag valde Hallon. Men så blev det alltså inte…

Vimla logo

Vimla

Sista kandidaten – Vimla. De ger dig fria sms och samtal samt 2 GB Surf för 100 kronor i månaden. Men! Om du är student, pensionär eller under arton år så får du 6 GB surf för samma summa. Inte heller Vimla har någon bindningstid.

Här är Telenors täckningskarta. De ska enligt uppgift vara lika bra som Telia.

Förutom att man får fyra GB extra per månad när man handlar abonnemang till barnen hos Vimla så er det två saker som är extra bra hos dem.

  1. Du får välja ditt eget nummer! Du får en lista över 5 nummer som finns tillgängliga, men du kan även söka på dina egna nummer. Om du till exempel gärna vill ha siffrorna 123 i ditt nummer så kan du söka på det. Detta kan du göra upp till fem gånger, sedan får du vänta en stund. (Eller så får du öppna en ny webbläsare). Detta är enligt mig en enorm fördel gentemot de andra två!
  2. Du får en rabattkod! När du har tecknat abonnemanget så får du en kod som du kan skicka till dina kompisar. Om de tecknar abonnemanget med din kod så kommer de få 10 kronor rabatt per månad. Dessutom kommer du själv få 10 kronor rabatt per månad! Om du har 10 kompisar som börjar ringa med Vimla så kommer du faktiskt att ringa gratis! Här är min länk som ger dig och mig 10 kronor rabatt!

Ja, det blev alltså Vimla för mig. SIM-kortet kom hem nästa dag. Det var bara att köra igång. Hittills är jag nöjd.

4 svar på ”Mobilabonnemang till barn”

Tack för en tydlig och utförlig analys av abonnemang till barn. Det landade på Vilma för mig med. Jag använde din länk och fick 10 kr rabatt. Hoppas att du fick det med?

Hej! Vad kul att du gillade min genomgång, och jajamän – det plingade just till från Vimla med rabatten. Tackar! 🙂

Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.