Kategorier
Dagens fundering

Trendspaning: Vi lyssnar allt mindre

Här kommer en sak som jag har funderat på ett par dagar. Det verkar som att alla har någonting att berätta nuförtiden, men ingen vill höra på. Vi lyssnar allt mindre på varandra.

Jag måste inleda min spaning med en disclaimer – ett friskrivande av min egen skyldighet. Jag är i högsta grad delaktig i det som händer. Att ha en egen blogg som bara handlar om sig själv är det yttersta tecknet på det jag vill sätta fingret på. Så, förlåt. Det är mitt fel också.

Data

Jag tänkte prata lite om det här med data. När jag pratar om data menar jag inte datorer. Jag menar ettor och nollor. Text på ett papper. Information i en databas. Musik på en kasett.

Fram till år 2003 hade Moses, Aristoteles, Newton och gubbarna (och i undantagsfall gummorna) skapat runt 5 exabyte med data. Denna data kom i form av stentavlor med budord, filosofiska skrifter och gravitationslagar. Denna saga utspelade sig på den tiden som det var svårt att publicera verk. Det fanns en ledtid från tanke till tryck. För er som skippade den mattelektionen är alltså 5 exabyte en femma följt av 18 nollor. En byte kan man lite slarvigt säga är ett tecken.

7 år senare skapades 5 exabyte med data på två år. Just det. Under 2003 och 2004 skapades lika mycket information i form av texter, musik och filmer som det gordes från det att människan kom på att man kunde klottra hieroglyfer år 3600 f.Kr. fram till år 2003.

5’000’000’000’000’000’000 tecken.

Men varför snackar vi om 2010? Vi är ju snart inne i 2018! Hur mycket data skapas nu för tiden?

Idag skapas det 5 exabyte information på 2 dagar. Det är lika mycket som det gordes från det att människan kom på att man kunde klottra hieroglyfer år 3600 f.Kr. fram till år 2003. På två dagar.
Mängden data som lagras per dag ökar exponentiellt – den dubbleras ungefär en gång per år. Nästa år kommer det skapas 5 exabyte per dag. 2023 blir det 5 exabyte per timme och år 2035 blir det 5 exabyte per sekund. Allting går bara snabbare.

Den gamla goda tiden

När jag var liten fanns det två TV-kanaler. Tittade man på TV så tittade man på en av de kanalerna. Såvida man inte hade parabol-antenn på taket.

Nu för tiden finns det nästan lika många kanaler som det finns människor på jorden. Det verkar som att alla har en egen Youtube-kanal, en egen blogg eller en egen podcast.

Youtube släppte lite statistik för 2017. Varje minut laddas 300 timmar film upp. Varje dag kollar folk på 5 miljarder filmer. Varje månad kollar folk på 3.25 miljarder timmar Youtube-film, vilket motsvarar 81 miljoner arbetsveckor.

Ett annat intressant fakta är att 20% av alla filmer som startas på Youtube avbryts inom 10 sekunder. Enligt rapporten innebär det att man måste göra ett väldigt bra intro till sin film. Enligt mig innebär det att 20% av filmerna på Youtube är skit!

Trendspaningen faller

Den här trendspaningen tog inte den väg jag hade förväntat mig. Jag hade tänkt komma fram till att allting som produceras hamnar i ett ett slags mörkt hålrum där alla skriker högre och högre men ingen har tid att lyssna. Men om folk lägger 3.25 miljarder timmar på Youtube varje månad… Det motsvarar ju ungefär 30 minuter per person om man räknar på hela jordens befolkning. Då har man ju ändå möjligheten att nå ut. Det gäller bara att ha någonting tillräckligt intressant att säga, eller att man har ett tillräckligt intressant sätt att säga det på.

Youtube

I en undersökning från 2016 kom de fram till att den genomsnittliga brasilianaren spenderar 5.2 timmar per dag på internet i snitt. Vi svenskar ligger på ett mer humant 24 timmar per vecka, men det är ändå nästan 3½ timme per dag.

Jag drar nog upp det snittet i och med att jag jobbar med data. Ändå tycker jag att det är förbluffande siffror!

Tyvärr tror jag att vi bara har sett början av detta.Ju mer vi sitter framför våra skärmar desto mindre pratar vi med varandra. Vi blir bättre på att kommunicera online, men vi blir sämre på att småprata med varann. Vi kommer få allt svårare att träffas utanför internet. Det sociala livet är inte så enkelt som att swipe’a höger för att gilla och swipe’a vänster för att dissa.

Ju sämre folk blir på att lyssna desto högre behöver vi skrika. Snart kommer vi helt dränkas i mediabruset.

Nä, sluta genast att läsa detta. Ut och prata med någon!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.