Kategorier
Resor

Kan man resa utomlands med ett gammalt pass?

På nyårsdagen beställde vi en sista minuten-resa till Gran Canaria. Redan morgonen efter satt vi i bilen på väg till flygplatsen och min fru bad mig att kolla passen. Jag blev helt kall inombords. Den äldsta pojkens pass hade gått ut för en månad sedan. Kan man resa utomlands med ett gammalt pass? Skulle vi behöva stanna kvar i Sverige?

Okej, för er som hamnat i samma situation och sitter och hyperventilerar i bilen på väg till flygplatsen. Här är en länk till botten av sidan så att du får se hur det löste sig för oss. Ni övriga kan gott läsa vidare om vår resa.

Vi brukar alltid åka utomlands en vecka på hösten eller vintern, men i år hade det inte blivit av. Ungarna hade novemberlov här hemma och vi jobbade. När vi närmade oss jul så kände vi att det började rycka lite i resväskan så vi kollade vad som fanns på de olika resesajterna.

Absolut ingenting.

De resor som låg ute under jullovet kostade en halv förmögenhet. Vi snackar 30-40’000 för en vecka för hela familjen. Det är ju på tok för mycket. Därför bestämde vi oss för att ha lite is i magen och ta en sista minuten-resa. Sedan glömde vi bort att vi ville resa och bjöd in några goda vänner till nyårsfest. Vips så hade vi en önskan att resa sista minuten med en flexibilitet på exakt noll dagar. Vi ville åka den 1:a januari och komma hem den 8:e.

Vi kollade sista minuten-utbudet veckorna innan nyår och det var ytterst skralt. Knappt billigare än ordinarie pris. Därigenom trodde jag att det hela var överspelat. Inte visste jag att fru Heed hade en annan agenda. Jag hade tydligen inte förstått hur viktigt det var att åka på vintersemester.

Kaktusar

Gott nytt år

Det hela slutade med att vi satt på nyårsdagens kväll. Kebabpizzan var precis bortdukad och den sista diskmaskinen gjorde vad den skulle med gårdagens disk. Vi surfade runt på den ena resesajten efter den andra. Till slut så hittade vi en resa med SAS till Gran Canaria. Problemet var att den gick från Oslo klockan 10:00 dagen efter. Det tar 4 timmar att åka från Borås till Gardemoen och jag hade sovit 4 timmar på natten. (Någon fick för sig att det var en bra idé att börja spela Super Mario Oddessey klockan 4 på morgonen).

Nå, vi tittade vidare på hotell på Gran Canaria och till slut så hade vi hittat en resa som precis skulle matcha vår budget. Vi gick tillbaka till SAS och… De asen hade höjt priset med 2’000 spänn medan vi kollade hotell!

Men skam den som ger sig. Norwegian hade inte höjt sina priser på hemresan så till slut så åkte vi med SAS dit och med Norwegian hem.

Svettigt värre

Men så satt vi där i bilen. Det var mörkt. Klockan var 4 på morgonen och jag hade precis insett att ett av våra pass hade gått ut! Vad gör man?

Det går att skaffa ett nytt pass på Landvetter flygplats. Ett tillfälligt pass. Det kostar 980 kronor och gäller bara så länge resan pågår. Problemet för oss var att vi passerade Landvetter klockan halv fem på morgonen och passluckan öppnade klockan 7.

Nästa idé var att stanna till hos passpolisen i Uddevalla. De öppnade klockan 9, vilket också var 2 timmar för sent.

regnbåge

Upplösningen

Så vad gjorde vi? Vi åkte till flygplatsen på vinst och förlust. I norska passkontrollen tittade de inte på passen. Vi satte oss nervösa på flygplanet, men när vi kom fram till Gran Canaria tittade de inte heller i passen.

När vi skulle därifrån var vi också nervösa, men då hade vi i alla fall fått vår vecka i solen. När vi kom till gaten bad de om våra pass. Pulsen steg.

Tjänstemannen vid gaten kollade igenom passen ett och ett och scannade sedan våra boardingkort. ”Trevlig resa”, sa han sedan. Vi bara nickade och log.

Sista orosmomentet var när vi kom tillbaka till Norge, men det var ingen som kollade passet där heller. Det gick alltså bra för oss att åka utan giltigt pass den här gången. Det är däremot inget jag rekommenderar. Snacka om att inte kunna njuta av flygresan!

Vad kan man säga om resan i övrigt? Det var kallt på natten, men varmt när solen var framme. Vi har varit ute och flugit förr, så vi hade med oss tofflor och varma tröjor. Det fanns också filtar på hotellet.

Playa de Mogán - Gran Canaria
Japp, det är ett kors på berget och japp, vi har klättrat upp dit. Kolla nära så ser du oss kanske bland alla pixlar!

Vi bode i Playa de Mogán på södra Gran Canaria, en sömnig men mysig håla där man inte kunde göra så mycket. Det tog 40 minuter att åka taxi från flygplatsen vilket är en ganska lagom transfer.
Sol, bad, 24 grader. En bra start på 2018!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.