Kategorier
Entreprenör

Affärsidé: Remote konsultbolag

Jag har kommit på en jättebra affärsidé som jag nu tänker dela med er. Det här kommer bli ett långt inlägg. Om det intresserar er så fortsätt läsa. Det kan löna sig.

Utvecklarbrist

När jag inte arbetar som författare, musiker och entreprenör jobbar jag som IT-konsult. Det är en bransch som det går väldigt bra för just nu. Det märker man inte minst på LinkedIn där man nästan dagligen kontaktas av olika rekryterare som försöker locka in en i olika tjänster. Det saknas idag 30’000 programmerare. Om fyra år kommer den siffran att vara 60’000. Detta enligt bland andra SVT.

Jag har en egen firma, och som egenanställd IT-konsult hoppar man oftast in som så kallad underkonsult. En underkonsult är en person som hyrs in som konsult av en större konsultfirma som sedan säljer personen vidare till ett uppdrag. I praktiken innebär det att jag som konsult jobbar på det faktiska bolaget men betalar en del av mitt arvode till en tredje part, konsultbolaget som har sålt in mig.

Fördelen för mig är att jag slipper sälja in mig själv. Utvecklare är oftast inte så bra på den delen. Nackdelen är att jag bränner 10% av mitt arvode på i stort sett ingenting.

Tjäna pengar online - Entreprenörsskolan

Konsultuppdrag

För att hitta uppdrag som underkonsult så prenumererar jag på nyhetsbrev från olika konsultbolag i regionen. Det plingar till i mailboxen och jag får veta att biltillverkare X i Göteborg behöver en utvecklare, eller att gräsklippartillverkare Y i Jönköpingstrakten behöver hjälp. Oftast så står det att de vill ha en konsult på plats. ”Placering: hos kund”. Jag som bor i Borås har roligare saker för mig än att sitta i en bil 2-3 timmar per dag. Därför går dessa uppdrag per automatik bort för mig

De flesta utvecklarjobben finns idag i storstadsregionerna. Stockholm, Malmö och Göteborg. Där är också lönerna högst. Vi som haft en anställning i Borås ett par år får ofta höra ”att vi inte kan förvänta oss Göteborgslöner”. På grund av bristen av utvecklare börjar lönerna att nå riktigt höga nivåer. Trots det är det svårt att tillsätta roller. Man får ofta fresta med någonting mer än bara pengar. Man kan trots allt bara äta sig mätt.

Så, om vi anser att storstadsregionerna har nått sin slutdestination när det kommer till att tillsätta tjänster så behöver vi titta ut mot glesbygden. Jag kan mycket väl tänka mig att jobba mot Stockholm, men jag vill inte jobba i Stockholm. Hur får man till denna ekvation? Just precis, man kan jobba remote.

Min affärsidé

Här kommer då min affärsidé. Jag skulle vilja starta ett Remote konsultbolag. Initialt skulle denna drivas från min hemstad Borås. Jag tänker mig att man skaffar sig en lokal i anslutning till Borås Centralstation från vilken buss nummer 100 går in till Göteborg var tionde minut. Jag tänker att man tar in ett antal anställda och låter dem sitta i lokalen och jobba remote mot uppdragsgivaren.

Jag tror att det är viktigt för kunden (uppdragsgivaren) att få ett ansikte på konsulten. Ofta får man inte en uppfattning om personen bakom Skype bara genom att chatta. Min idé är att varje uppdrag har en given uppstartsfas. Under de första två till fyra veckorna åker man varje dag ut till kunden och lär känna personerna på plats. Man går igenom koden, man sätter upp riktlinjer, man käkar lunch och fikar ihop. Man lär känna varandra.

Uppkoppling

När dessa två till fyra veckor har passerat och man har byggt upp en relation finns det ingen anledning att åka ut till kunden på daglig basis. Viktiga möten (om sådana existerar) kan man förlägga till en dag varannan vecka då man kan åka ut till kunden. I övrigt sitter man på plats på hemmakontoret.

Fibernätverket har utvecklats i en rasande takt de senaste åren. 2008 var 500’000 hushåll anslutna till internet via fiber. 2016 var siffran över 2’000’000 enligt post och telestyrelsen. Med en fiberanslutning har du i princip samma hastighet på nätverket som om du satt fysiskt på plats hos kunden.

Det är också viktigt att man har en snabb återkoppling mellan konsult och kund. En lösning på det är att koppla upp en iPad hos kunden där konsulten alltid finns tillgänglig för frågor via Facetime. Konsulten bör vara med på en kort avstämning varje morgon och även vara med på sprintplanering och retrospective om man använder scrum-termer. En agil metodik i form av exempelvis scrum tror jag är ett måste för att lyckas med detta. Det måste alltid finnas en backlog med saker att göra.

jobba hemifrån

Fördelar för bolaget

Vad är då fördelen för bolaget? Man får en bättre utvecklare för pengarna än i storstaden. Tro det eller ej. Man behöver inte bo i Stockholm eller Göteborg för att vara en grym utvecklare. Skillnaden mot att ha en remote konsult istället för en som pendlar till staden är att man är piggare och gladare samt villig att jobba någon extra timme när det behövs. Om man ska sätta sig i bilen 1½ timme efter jobbet är det trist att jobba vidare efter klockan 17. Det är i alla fall min erfarenhet.

Genom att samla flera konsulter som jobbar mot flera olika uppdragsgivare kan man dessutom få hjälp av andra som har erfarenhet av samma saker. Om man ska konvertera en webbsajt till Angular kanske erfarenheten saknas hos uppdragsgivaren men finns hos i remotekonsultens kontor.

Fördelar för konsulten

Det är uppenbart att konsulten mår bra av att slippa pendla. Dessutom kommer utbudet av konsultuppdrag att öka markant om man söker sig utanför den mindre staden. Om vi tar Borås som exempel så har vi ett tiotal större aktörer inom utveckling. Vill man fördjupa sig i mer cutting edge-teknologier kanske man behöver söka sig till storstaden. Genom att jobba remote så får man det bästa av båda världar.

Min tanke är att man initialt behöver sitta på plats i kontoret med de andra remotekonsulterna. På detta sätt kan man hjälpa varandra att utveckla och utvecklas. Jag tänker mig att man jobbar efter en självständighetsstege så när man har uppnått ett visst antal poäng så får man allt mer frihet. Har man jobbat remote i några år och visar att man klarar av att hantera ansvaret så finns det ingen anledning att vara på kontoret heller. Ja, jag inser att det finns en risk med remotearbete hemifrån. Alla klarar inte av det, men det är en fråga om förtroende och att bevisa att man kan. I de allra flesta fallen tror jag att man jobbar lika bra hemifrån som på ett kontor om förutsättningarna är de rätta.

Men tyvärr tror jag inte att bara intressanta uppgifter och utebliven pendling är nog för att attrahera anställda idag. Vi som var med i dotcom-eran minns en tid av exklusiva resor, partyn med öppen bar och creddiga liveband, gratis prylar och konsultarvoden som låg på det dubbla mot vad som är standard idag. Bolagen hade rum med bollhav, flipperspel och Gud vet vad för att attrahera anställda. Jag förutspår att vi kommer att komma tillbaka till den eran snart.

bollhav

Varumärken

Man måste synas idag. Jag tror på att bygga ett varumärke likt Google. Jag tror att man måste engagera sig i staden. Man behöver synas överallt. Man behöver anordna en flottfärd nedför stadens å, Viskan, och utmana andra bolag i att skapa en mer kreativ flotte. Man behöver vara med i lokala tävlingar med enhetlig klädsel och synas i olika publika sammanhang.

Jag tror också på att skapa ett kvällsarbete för studenter där man har ett intressant projekt som de kan göra. Tänk såhär. Varje vecka på onsdagar jobbar du som student på systemarkitetlinjen här i Borås extra på mitt remotekonsultbolag. Tillsammans tar vi fram en webbsida där man… Eh… Samlar alla sajter som just nu har rea på nätet. Med hjälp av filter kan man sätta in att man vill ha ett SMS varje gång en blå dunjacka, vilket märke som helst, kommer på rea med 70% rabatt. Vi behöver en designer också och någon som skriver koden. Vi behöver ha ett agilt arbetssätt och vi behöver jobba med inversion of control och datamodeller. Vilket fantastiskt insteg in i arbetsmarknaden.

Som tack för att studenterna gör detta så får de.. Säg 100 kronor i timmen. Kanske kommer det ut något användbart ur det här projektet. Vad man får som konsultbolag i detta läge är i alla fall en relation till 10 nyutexaminerade före detta elever. Man vet exakt vad de är kapabla till och de vet exakt vad de kan förvänta sig av oss. Bra va?

Remote remote

Sist men inte minst! Jag har sparat ett ess i ärmen. Vi behöver en lägenhet i Alicante! Man kan köpa en lägenhet vid stranden för 4 miljoner kronor. Det ska vara en välplanerad femrummare. Välplanerad i det avseendet att det ska vara ett stort vardagsrum som man kan använda som landskap/konferensrum och två separata delar med varsin toalett som man kan stänga av. Tänk ett stort vardagsrum med kök. Till höger är en låsbar dörr till två sovrum, toalett och dusch där en medarbetare kan bo. Till vänster är en annan låsbar dörr där en annan medarbetare kan bo.

Även Spanjorerna har ju fibernät. Nerifrån Spanien kan man arbeta lika bra som hemifrån. När man är nyanställd får åka ner samtidigt som en rutinerad arbetare. En flygresa med Norwegian kostar runt tusenlappen om man är ute i god tid. Jag vet inte om följande mening är sann, men jag utgår från att om man pratar med Norwegian så kan man boka 2-4 öppna platser åt vardera hållet varje söndag. På så sätt kan man erbjuda sina anställda att ta med sig en familjemedlem ner och jobba remote en vecka per tidsenhet (baserat på antalet anställda såklart). Det hade åtminstone lockat mig till en arbetsplats.

balkong vid havet

Jag är med!

Tänk att du har orkat läsa ända hit. Du undrar kanske varför jag själv inte har startat mitt remote-bolag? Jag har varit nära, men jag har tyvärr inte hittat rätt personer att dra igång med. Det här är en sådan grej som jag skulle vilja göra tillsammans med andra. Om du som läser detta är intresserad så ta gärna min idé rätt av! Jag köper gärna in mig på 5% i bolaget för en symbolisk summa. Då erbjuder jag förutom affärsidén mig själv som ett bollplank och jag har dessutom ett alldeles utmärkt företagsnamn, vars domännamn jag har registrerat. Kontakta mig här, eller via LinkedIn.

2 svar på ”Affärsidé: Remote konsultbolag”

Jag fick inte med mig någon i bekantskapskretsen och ville inte köra solo. Men sno gärna idén, Linda. Jag tror stenhårt på den.
Lycka till!

Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.