Kategorier
Resor

Skidsemester i Kaprun

Vi lyckades faktiskt komma iväg på en andra årlig skidresa med grabbgänget! Förra året var vi i Cervinia, Italien. Detta år förlade vi vår skidsemester i Kaprun, Österrike. Det är härligt att åka skidor!

Resan är målet

Jag har ganska många kompisar som jag trivs väldigt bra att umgås med. Dessa vänner är indelade i olika grupperingar. Nä, inget A-lag och B-lag, men det är liksom olika gäng. Ett tag försökte jag aktivt att blanda gängen med varandra, men jag kunde inte riktigt slappna av. Jag kände mig på något sätt ansvarig för att alla skulle ha det trevligt. Nu för tiden njuter jag istället av att umgås i de olika konstellationerna var för sig. Det blir lättast så och nu kan jag slappna av och ha trevligt på riktigt.

Ett av mina kompisgäng delar mitt intresse att åka skidor. Efter en lång process som påbörjades redan i somras där någon bara kunde åka en specifik vecka och någon annan bara kunde tänka sig att åka till ett specifikt ställe, lyckades vi till sist enas om att vi skulle styra kosan till Kaprun i Österrike i år. Vi bokade flygbiljetter med Lufthansa till München och hyrde en bil på flygplatsen med vilken vi sedan körde ner de 21.5 milen till Kaprun. Det tog runt tre timmar att köra.

Toppstugan i Kitzsteinhorn
Toppen av Kitzsteinhorn

Vi var sex personer som åkte i år, och anledningen till att vi valde just Kaprun var att en i gänget har spenderat många skidsemestrar i staden. Vid dessa tillfällen hade han bott hos en gammal dam som ägde ett gästgiveri där nere. Nu var damen riktigt gammal och har sålt sitt hus, men min kompis ville hälsa på henne innan hon blev ännu äldre. Därför valde vi Kaprun. Sedan glömde tanten bort att vi skulle komma, så redan första morgonen vi var där så reste hon iväg till ett spa. Hon stannade där hela veckan. Så kan det gå.

Målet är resan

Vi hyrde en superfin lägenhet mitt i Kaprun. Tre sovrum med dubbelsängar, ett rejält kök och vardagsrum och balkonger åt två håll. Den kan jag verkligen rekommendera.

Min vän som har varit här så många gånger var ambitiös och lade varje dag upp nya planer för var vi skulle åka. Vi köpte ett ”Salzburg Super Ski Pass” för 300€ som gav oss tillgång till alla liftsystem i hela Tyrolen, typ. Faktum är att vi bara hade en repris under veckan, och det var i Kitzsteinhorn som är själva glaciären i Kaprun. De andra dagarna åkte vi till olika liftsystem, som Kitzbühel och Maria Alm. Trots att väderprognosen tidvis såg ganska dyster ut så fick vi väldigt bra förhållanden hela veckan.

En dag bokade vi in en Freeride-guidning i Saalbach. Det hade snöat på natten och vi hade med oss en filur som hette Daniel som guidade oss runt på berget. Han visste precis var det fanns orörd snö och vi fick ett par riktigt fina åk under dagen. Kika på huvudbilden ovanför rubriken. Där står vi och tittar ut över en helt orörd bergssida, liksom på baksidan av systemet. Det tog en dryg timme att ta sig ner och det var i princip ingen som hade åkt där innan. När vi väl kom ner fick vi promenera en bit och sedan åka buss tillbaka. Det var det värt!

Det är något speciellt att vara den första som åker ner för en orörd bergssida med 20 cm nyfallen snö. Daniel gjorde det sex dagar i veckan på vintern. Stackare!

Tomas åker skidor

Afterski på skidsemester i Kaprun

På den här resan  fick vi äntligen uppleva lite afterski! När vi var i Cervinia förra året så visste inte italienarna vad afterski var för något. Det visste de här! Redan klockan två på eftermiddagen fick man ta liften till tonerna av ompa-bompa-musik nere i dalen. Den som ville kunde gå in och ta sig en öl och hade man otur blev man kvar där i solen resten av dagen! När klockan närmade sig fyra och liften snart skulle stänga var det riktigt bra stämning på serveringen. Tyskarna stod upp och sjöng med och dansade. Vi försökte stämma upp så gott vi kunde i Anton aus Tyrol, men vi imponerade nog inte på någon annan än oss själva.

Ja, vad kan man säga mer. Alperna är trevligt. Nästa år ska vi nog försöka ta med oss barnen hit ner. (Ja, inte på grabbresan såklart, utan en separat resa med familjen) Det blir helt annan åkning här nere än i svenska fjällen. Liftkorten är konstigt nog inte så mycket dyrare än hemma i Sverige. Får man bara till ett vettigt pris på flyget kan det nästan gå på ett ut. Lufthansa tog för övrigt med våra skidor gratis på planet.

Ah, vi hade ju hört så mycket bra om Jägerte innan vi for, återigen från min Kaprun-frälste vän. Döm om vår förvåning när detta te inte alls innehöll Jäger, utan istället Stroh-rom! Det var nog resans enda besvikelse. Det och att jag fick med mig en förfärlig mancold på väg hem. Nu är jag på benen igen. Dags att börja planera för nästa års resa!

Jägerte
Jägerte med Stroh.rom

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.