Kategorier
Hälsa

Smoothies nyttigt eller inte?

Det har pratats mycket om smoothies ett tag nu. Jag tänkte att jag skulle hoppa på tåget och se om det är något för mig. Men först behöver jag göra lite efterforskningar. Hur är det egentligen? Är smoothies nyttigt eller inte?

Fiber

Nu kommer min mamma bli överlycklig. Hon har framhärdat för smoothiens förträfflighet under flera år nu. Jag har också sett filmen Fat, Sick & Nearly dead där australiensaren Joe Cross lovsjunger smoothies under en 60-dagars juice-fasta. Jag såg också uppföljaren Fat, Sick & Nearly dead 2 härom dagen när jag var sjuk. Den behöver ni inte se, men den första var lite intressant.

Hur som helst. ICA har ju länge pitchat att man ska äta fem frukter om dagen. Det gör inte jag. Ibland äter jag en. Ibland tar jag lite sallad till maten. Faktum är att jag är rätt dålig på att äta frukt och grönt. Anledningen till att man ska äta frukt och grönt är att det finns mycket nyttiga ämnen i det. Dessutom finns det mycket fiber i frukterna. Fibrer kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Kostfibrer är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer. En lagom mängd för vuxna är cirka 25-35 gram fibrer per dag.

När man gör en smoothie så maler man tyvärr sönder en del av fibrerna. Alla fibrer når inte magen. Däremot får man i sig en hel del nyttiga grejer från frukten, vitaminer och så. Jag inbillar mig att det är bättre att äta frukt och grönt i smoothies-form än att inte äta det alls.

Smoothie mixer

Smoothies nyttigt eller inte?

Så till huvudfrågan. Är smoothies nyttigt eller inte. Det beror helt på hur du tillverkar den! Det fina med smoothies som man gör själv är att man själv får bestämma. Man kan göra den på vaniljglass och hallonsylt om man vill. Då blir det inte så nyttigt. Om man däremot är lite selektiv med sina matvaror så kan det ju bli hur bra som helst.

Jag tänker såhär med mina smoothies. Jag vill ha en ganska bra fördelning mellan protein, kolhydrater och fett. Jag vill ha nyttiga råvaror i form av gröna blad, helst ekologiskt. Och så vill jag att det ska smaka gott.

Som bas använder jag mig av turkisk yoghurt med 10% fett. Fett är bra, för då blir man mätt. Det gäller att se upp med yoghurt för smaksatt yoghurt är fullt av socker. Den turkiska yoghurten innehåller 5.1 procent kolhydrater. En vaniljyoghurt kan innehålla tre gånger så mycket socker.

Jag har dessutom tänkt träna lite mer nu framöver och då vill jag ha mycket protein. Protein finns i kött. Därför stoppar jag i en falukorv i mixern.

Nä, jag skojar. Ägg innehåller 12 gram protein per 100 gram. Två ägg väger 110 gram. Det är en bra start, men jag toppar också upp med proteinpulver för att få upp proteinhalten. Ett naturell proteinpulver utan smak kostar 159;- per kilo. Jag lägger i tre skopor i min Smoothie och genast har man 20 gram protein utan att det smakar illa.

smoothie protokoll

Recept

När man sedan har basen är det bara att experimentera fram vad man vill ha i. Jag köper färdigsköljda påsar med grönsaker. Grönkål är nyttigt. Som ni ser i protokollet ovan har jag Grönkål, en annan grönsak (Mangold eller bladspenat) samt någon  frukt. Första dagarna var det mer grönsaker än frukt, men nu har jag börjat lägga i banan och blåbär och andra smarriga grejer också. Nu börjar smoothien bli riktigt god!

Idag hade jag alltså

  • två ägg
  • 25 gram grönkål
  • 1 dl (100 gram) turkisk yoghurt
  • 1 (78 gram) banan
  • 73 gram blåbär
  • 27 gram proteinpulver (WHEY-80)
  • 28 gram bladspenat

Det resulterar i följande näringstabell:

Smoothies näringsinnehåll

Jag har fått i mig 507 kalorier varav 32% från protein, 25% från kolhydrater och 43% från fett. Jag tycker det känns bra. Eventuellt skulle man kunna minska ner yoghurt-halten till 60 gram istället för 100, så att man får lika mycket protein som fett, men jag tror inte det spelar någon roll.

Grönsakerna och frukten gör att jag har fått i mig mängder av magnesium, mangan, kalcium, zink, fosfor, kalium, järn, A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, antioxidanter, flavonider och… Ja, ni fattar. Bra grejer.

Myntets baksida

Så, finns det verkligen bara fördelar med smoothies? Jämfört med min vanliga smörgåsfrukost så tar det lite tid att mixa ihop grejerna. Det tar mig ungefär 10 minuter att göra frukost nu för tiden. Å andra sidan tar det bara 2 minuter att sörpla i sig den, så det går kanske på ett ut. Rent ekonomiskt kanske det blir lite dyrare än en vanlig frukost. Om man summerar råvarorna i tabellen ovan så kostar 6 dl smoothie runt 25 kronor. Det är billigt jämfört med färdiga smoothies som man köper i affären, men kanske lite dyrare än två rostade mackor med ost och marmelad. Fördelen mot att köpa färdiga smoothies är att man vet precis vad man stoppar i sig.

Däremot finns det en stor nackdel med smoothies. Disken.

Smoothies disken

2 svar på ”Smoothies nyttigt eller inte?”

Jag tog precis 4 bananer, ett gäng deciliter mjölk, en gnutta vaniljglass och en massa kanel! Räknas det som en smoothie? Tror jag fick i mig massa fibrer…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.