Kategorier
Dumheter

Hur snabbt växer en nagel?

Min stackars stortånagel är alldeles blå efter en incident i höstas. Nu börjar jag tröttna på att se min stortå lida. Hur snabbt växer en nagel egentligen? Är inte mitt ofrivilliga nagellack borta snart?

Sju dödssynder

Enligt gammal biblisk tro finns det sju dödssynder. Dessa beskrivs aldrig i bibeln fastän att de nämns. Dödssynderna sägs vara de synder som är så svåra att det inte går att förlåta. Jag måste erkänna att jag är skyldig till ganska många av dem. Lättja, Frosseri och Lust till exempel. En annan synd som jag ägnar mig åt ibland är högmod eller stolthet, eller ska vi kalla det fåfänga.

En av mina mindre stolta fåfänge-ögonblick är när jag i höstas köpte ett par nya skor. Det var regnigt och trist väder ute och jag kunde inte längre använda mina vanliga sommarskor utan att bli blöt om fötterna. Till min glädje hittade jag då ett par Adidas-sneakers med GoreTex. Snygga, vattentäta skor och dessutom var de på rea! Problemet? De var inte riktigt i min storlek.

Jag provade dojjorna i affären och de kändes ändå ganska OK. Jag tog hem dem och provade igen och de kändes fortfarande OK. Jag gick runt med dem hemma. Det kändes OK. Så gick jag på kalas med mina fina, nya, vita skor och drack groggar och dansade discodans tills klockan var sent på natten. Då kändes det inte OK. När jag kom hem och tog av mig den vänstra skon var min stortå alldeles blå!

Mina skor

Nagelfakta

Fakta: Anledningen till att tån blir färgad är att det uppstår en blödning under tån. Eftersom jag har kungligt blått blod i mina ådror så blev min tå blå. Om jag hade varit en helt vanlig dödlig människa hade tån blivit röd istället. Nej, skämt åsido. Färgen på tån är alltså den av koagulerat blod.

Nu har det blåa börjat klättra uppåt på tån. Anledningen till det är att nageln skapas längst nere vid nagelbandet i ett område som heter nagelroten eller lumula. Nagelroten döljs delvis av huden, men man kan se en del av den sticka upp som en vit halvmåne i botten av nageln. Enligt en quiz som jag läste i Det Bästa under en semester på Lanzarote 1997 så bestämmer storleken på nagelroten hur snabbt en nagel växer. En stor halvmåne betyder snabbare tillväxt. Oftast betyder ett långt finger en stor halvmåne, så nageln på ett längre finger växer oftast snabbare än på ett kort finger.

Nageln består av döda celler som är fyllda av keratin, vilket är en typ av protein. Det är dessa celler som skapas i nagelroten. Nageln växer sedan ungefär 0.1 mm per dag och puttas hela tiden uppåt. Att den växer så långsamt gör att den liksom kan sitta kvar i huden fastän att den puttas uppåt. Det är som att man drar ut nageln långsamt med en tång fast den fortfarande sitter kvar. Det är lite läskigt när man tänker på det.

Fot med blå nagel
Avsiktligt dålig upplösning. Känsliga läsare varnas!

Slutsats

På en månad växer en nagel alltså runt 3 mm. Enligt en artikel i Allt om vetenskap (3 nov 2009) så växer naglarna fortare nu än de gjorde på 1930-talet. År 1938 växte en genomsnittlig nagel 3mm per månad, men nu för tiden är siffran 3.55 mm. Anledningen tros vara att man äter lite bättre mat nu för tiden, där framför allt proteinintaget ska vara viktigt. En tånagel växer dock bara hälften så fort som en fingernagel. På din dominanta hand, alltså den du använder mest, alltså höger hand om du är högerhänt, växer nageln snabbare än på den andra handen.

Min tumnagel är 17 mm, så den växer ut på  143 dagar, medan min stackars blåa tånagel är 14 mm så den behöver 236 dagar för att byta ut sig om den växer hälften så snabbt. Eftersom det blåa är ungefär halvvägs kommer jag alltså få dras med min färgade tånagel i ytterligare 118 dagar. Stackars mig!

PS, de sista tre dödssynderna, vilka jag inte ägnar mig åt i samma utsträckning, är Vrede, Avund och Girighet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.