Kategorier
Författare

Mina 15 minutes of radio fame

Idag har jag för första gången i mitt liv varit med i radio! Mina 15 minutes of radio fame lades på P4 Sjuhärad i Borås. Programmet hette Förmiddag i P4 Sjuhärad och programledaren Niclas Odengård lotsade skickligt en nervös författardebutant genom sin radiodebut.

Radioapan

Jag har blivit sämre och sämre på att förneka mig själv. I och med att ingen på radion skulle komma på tanken att bjuda in mig så tog jag saken i egna händer. Jag kontaktade helt enkelt dem.

Jag har precis släppt min debutbok som heter Metamorfos – Demonens blod. Det är en skönlitterär fantasybok som vänder sig mot unga vuxna.

Om ni skulle vilja intervjua en lokal författardebutant så vore det jättekul att prata lite om min bok och om mig själv i radio.

Det ville de! Vi gjorde upp planer, och idag klockan fem i elva stod jag utanför entrén till Sveriges Radio P4 i Sjuhärad och svettades. Varför utsätter man sig för sådant här?

Jag ringde på dörren och blev insläppt in i en trevlig liten foajé. Här har man varit förr!? Just det, det är gamla McEwans i Borås som har blivit ombyggt till radiostudio. När jag var i 18- till 25-årsåldern var det detta stället som gällde på torsdagskvällarna och lördagskvällarna. Mången öl har druckits på denna vackra plats, men idag nöjde jag mig med kaffe.

Studion i Sveriges Radio P4 Sjuhärad
Radiostudion från väntrummet sett

On the air

Lokalerna är ljusa och fräscha, hann jag tänka innan programledaren Niclas kom ut och visade mig in. Jag var lite mer nervös än jag visade (tror jag), men Niclas var van och avspänd och fick mig snart att lugna ner mig en smula. Vi pratade en stund om boken och om den här bloggen och sedan spelades en låt. Jag fick titta på mixerbordet som var det andra i världen (med några givna parametrar som jag nu har förträngt) som var helt digital med touchpanel på datorn. Tydligen kunde man styra hela radiosändningen från bara en touchpanel på en dator som dessutom var möjlig att plocka med sig ut i skogen. Kul!

Efter första låten pratade vi lite mer om andra saker. Jag hade berättat att jag även gjorde musik och jag hade skickat över min låt ”Stockholm mot Göteborg” till studion. När vi hade pratat en stund till om fyrtioårskriser så spelade de min låt för första gången någonsin i radion. Hur fräckt är det? Hur många har egentligen fått sina låtar spelade på radion?!

På det hela taget gick intervjun ganska bra tycker jag. Det här var min tredje intervju(!) som jag har gjort sedan min bokrelease, och den första som sändes live. Om en 15-20 gånger så kommer jag säkert inte alls vara nervös. Min enda riktigt stora tabbe var när huvudet försökte säga plotten men munnen sade komplotten. Det får man bjuda på!

Radioapan Tomas Heed
Radioapan – Tomas Heed

Stort tack till @p4sjuharad för att jag fick komma! Kanske ses vi igen vid nästa bokrelease!

Lyssna gärna på inslaget här: https://t.sr.se/2Lh4qzu

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.