Kategorier
Resor

Resa till USA

Då har man precis kommit hem från tre härliga veckor med familjen i USA. Jag som är lite nojig med statusuppdateringar från semestern har sparat blogginläggen till hemkomsten. Man vill ju inte ha besök av tjyvar… Här följer i alla fall del ett av vår rapport från vår resa till USA.

Vi flög från Landvetter till New York via Frankfurt. Resan tog typ 11 timmar, men tidsomställningen gjorde att vi bara flög 5 timmar enligt klockan. Varje år anländer 59 miljoner besökare till New York via JFK-flygplatsen. 32 miljoner av dessa kommer dit från ett annat land. Det är 161’000 om dagen eller 2 i sekunden. Landvetter har runt 7 miljoner resenärer årligen som jämförelse.

Manhattan

Vi bodde vid hotell Park Central som låg ett stenkast från… Trumvirvel… Central Park mitt på Manhattan. Vad kan man säga om New York i Juli… Varmt, trångt, höga hus. Maten var svår att få tag i om man inte köpte den från en restaurang och det var inte så billigt heller. Alla priser i USA, i alla fall de ställen vi var på, är utan skatt. Om en burgare kostar 1 dollar så får man betala 1.07. Det gör inte så mycket rent ekonomiskt, men om man betalar kontant blir det snart mycket växel i fickorna.

Sightseeing

Vi var i New York i två nätter och såg väl det man ska se. Times square, Empire State och Frihetsgudinnan. Vi traskade runt i Central park en stund och ja, såg oss omkring i största allmänhet.

Empire State Building

Empire State Building Utsikt

Vi hade även förmånen att få ta del av Macy’s fantastiska fyrverkeri den 4:e juli. Det var en 35 minuter lång kavalkad av fantastiska raketer som sköts upp synkroniserat från sju flottar i Hudson-floden. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var som att man nästan hann tröttna på allt det fina. Jag misstänker att BNP från ett mindre U-land brändes upp i himlen över staden under dessa 35 minuter. Efteråt låg röken tjock över Manhattan.

Fyrverkeri 4 juli

New York är en häftig stad att gå runt i, men man blir ganska trött av att gå hela dagen bland så många människor. Bland alla sevärdigheter var barnen mest nöjda med M&M-butiken och Nintendo-affären.

Washington

Efter två nätter i New York tog vi en Grayhound-buss till Washington där vi spenderade ytterligare en natt. Barnens önskemål med USA-resan var att se Frihetsgudinnan och Vita huset. Därav denna japanska Kamikaze-turism. Kliv av bussen. Ta ett kort. Ta en taxi till hotellet. Sov.

Från den hektiska stadspulsen i New York kändes det befriande med de i jämförelse folktomma gatorna i Washington. Man kan konstatera att varken jag eller barnen är storstadsmänniskor.

Resa till USA - Vita huset

Innan vi lämnade Washington dagen efter så hann vi med att se de viktigaste monumenten här också. De tycks ha ett monument för varje krig de har varit med i. Stora vita pampiga byggnader i grekisk stil och en hel del fontäner. En ren, fin och glesbebyggd stad, men i mitt tycke utan själ. Den tycks vara byggd mest för politik och business.

Efter Washington tog vi ytterligare en Grayhound-buss till Harrisburg.

6 svar på ”Resa till USA”

Det besvarade den första frågan, med det mest uppenbara svaret… 🙂
Den andra frågan förväntar jag mig eventuellt ett svar på den 20:e.
Och då vill jag se fler kort och höra mer! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.