Kategorier
Entreprenör

Promillekollen tillbaka med Alcohead

Jag tyckte att systembolagets app Promillekollen var en alldeles utmärkt lösning för att ha koll på mitt drickande. Därför blev jag synnerligen besviken när AppStore valde att ta bort Promillekollen eftersom den tydligen bröt mot deras regler. Nu är Promillekollen tillbaka med Alcohead – en onlineversion av Promillekollen som jag har gjort alldeles själv.

Alcohead, eller Alcoheed som min kollega kallar den för, finns i två versioner. En svensk version och en engelsk. Varje gång du beställer en ny öl, ett glas vin eller en drink registrerar du det i appen. Då får du en fin graf över hur din promillehalt i kroppen kommer att påverkas av drinken. Du får även veta ungefär när du kommer att nå max-nivån, ungefär vad max-nivån ligger samt när du kommer under 0.02 promille igen. Om formeln hade fungerat perfekt hade detta alltså varit ett utmärkt sätt att ta reda på när du är nykter nog för att köra bil igen. Tyvärr är inte formeln perfekt, utan den ska snarast ses som en grov uppskattning.

Formeln

Den hemliga formeln, ja. Formeln som används på sidan kallas för Widmarks formel. Den baseras på kön, vikt och vad du har druckit samt tiden som har passerat sedan dess. I verkligheten kommer mängden alkohol du har i kroppen att påverkas av vad du har ätit, hur din kropp är uppbyggd och vilken genuppsättning du har. Det kändes inte aktuellt att lägga in ett gentest på sidan, så därför använder jag mig av denna enklare formel.

Naturligtvis så används din webbläsares lokala lagringsutrymme. Detta innebär att dina drinkar är kvar när du laddar om sidan eller öppnar den på nytt. Man kan också växla mellan europeisk och amerikanska måttenheter. På det hela taget är jag väldigt nöjd med sidan, som ni kanske märker. Det känns alltid extra roligt att få tagga ett inlägg med kategorin ”Entreprenör”!

För den som är lite datanördig så är sidan gjord i Googles reaktiva webb-plattform Angular 6. Jag har bara nyligen gått över till Angular från klassisk javascript-utveckling och jag måste säga att jag gillar det!

 

5 svar på ”Promillekollen tillbaka med Alcohead”

Hej
Jag har också saknat Promillekollen, kan inte förstå att ”amerikanarna” tycker att det är kontroversiellt. Ska med nöje prova Alcohead! Trevlig sommar!

Använder du samma formel som systembolagets promilekoll använde?

nyfiken ifall jag kommer få samma resultat om jag använder denna.

Systembolagets version sägs ligga lite lägre än min, så det är inte riktigt samma formel. Jag har inte kollat själv.

Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.