Kategorier
Träning

Konsten att klara utmaningar

En sak som jag verkligen går igång på är att klara utmaningar. Ni vet när man föresätter sig att lyckas med någonting och sedan gör det. Det är en härlig känsla!

100 Pushup Challange

Min rygg är inte alltid min vän. Jag har haft ett par diskbråck tidigare och sköter jag mig inte så låter ryggen mig genast veta det. Det blir en instant feedback på när jag har tränat för lite. Tränar jag så mår jag bra. Tränar jag inte så mår jag dåligt. Känns detta igen?

Som en följd av detta har jag satt ihop ett litet träningsprogram som jag kör varje morgon. Det är inget märkvärdigt, och ju längre tiden går sedan ryggen verkligen satte sig på tvären desto färre övningar innehåller träningsprogrammet. Just nu är det bara lite höftresningar, några stretchövningar och sedan frukost.

I november förra året fick jag dock för mig att återbesöka 100 pushup challange. Jag är säker på att du också redan har gjort ett försök! Sidan var en viral succé när den skapades 2009. Helt plötsligt skulle alla göra armhävningar. Skaparen av sidan, Steve Speirs, levde nog gott ett slag på sitt initiativ. Han gav till och med ut en bok med sitt träningsprogram, genom vilket man ska klara 100 armhävningar i en följd på bara 6 veckor.

Morgonträning

Efter sex slitsamma veckor med start i november så klarade jag mycket riktigt 100 armhävningar. Men inte i en följd… Jag tror att jag fixade runt 65 i rad efter sex veckors träning. Men skam den som ger sig. Istället föresatte jag mig att göra en armhävning till varje dag när jag körde mitt träningsprogram. Klarade jag 65 på måndagen, så skulle jag klara 66 på tisdagen, 67 på onsdagen, och så vidare. Man klarar ju alltid en armhävning till. Eller?

Njae, riktigt så enkelt var det inte, men ju längre utmaningen gick, desto lättare blev det att klara fler. Att öka från 65 till 66 är en ökning på 1.5 %, medan ökningen från 99 till 100 bara är en ökning med 1 %. Vissa dagar orkade man inte alls men vissa dagar hade man kunnat göra fler armhävningar. Så, efter fyra slitsamma (nåja) månader så står jag nu här som en vinnare!

100 pushups i en följd. Check!

Advent of code

En annan grej som jag ville lära mig är programmeringsspråket Python. Som ni vet så har jag ju länge planerat att byta bana och satsa mer på AI. Det stora de facto-programmeringsspråket inom AI och dataanalys idag är Python. De flesta kurserna i ämnet utgår från Python, liksom de flesta böckerna. Därför kändes det helt rätt att lära sig programmera Python.

Hur gör man för att lära sig ett nytt programmeringsspråk? Det finns en uppsjö med böcker och kurser i ämnet. Vissa är bra, andra är sämre. Men ska man verkligen lära sig någonting måste man använda sig av det. Så, om man nu gillar att klara utmaningar. Hur gör man för att hålla humöret uppe och utmana sig själv att lära sig ett nytt programmeringsspråk?

Svaret heter Advent of Code!

Julkalender

Advent of Code är en adventskalender där man varje dag får öppna en ny programmeringslucka. Låter det nördigt? Det är det också! Är det inte härligt?

Sidan är skapad av en kille som heter Eric Wastl. Varje dag i december dyker det upp en ny programmeringsuppgift. Typiskt ska man hjälpa Tomten med någonting. Han kanske har tappat kontrollen över sina renar som måste stå i en särskild ordning för att släden ska kunna flyga. Man får i så fall en lista på renarnas namn, skostorlek och ögonfärg och sedan ska man skriva ett program som sorterar renarna. När man har gjort det så är det en specifik ren som står längst fram och namnet på den renen är svaret på uppgiften.

Ovanstående är bara ett exempel taget ur luften, men det är den typen av programmeringsuppgifter det handlar om. När man har löst frågan så finns det alltid en twist. Nej, nej. Renarna ska stå åt andra hållet. Du måste lösa uppgiften igen på ett lite annorlunda sätt. På så vis är det två svar för var dag som går.

Advent of code
50 stjärnor i kanten!

Konsten att klara utmaningar som ett proffs

Programmeringsuppgifterna är fyndiga och de kan lösas i vilket programspråk som helst. Varför inte i Python? Och jag som älskar att klara utmaningar kan ju inte motstå att klara hela kalendern. Så, nu kan jag med viss stolthet deklarera att jag har varvat Advent of Code 2017. Check.

Det finns en topplista också. Varje utmaning släpps ett givet klockslag varje dag under julen. Många människor gör vad de kan för att lösa uppgifterna så fort det bara går. Vissa är helt otroligt snabba och löser båda deluppgifterna på mindre än 10 minuter. Det är häftigt!

En del av dessa proffs delar dessutom med sig av sina lösningar. Det är roligt att jämföra sin egen lösning med experternas. Vad jag kan konstatera är att där de som verkligen kan Python klarar sig med ett 10-tal rader, behövde jag till en början skriva över 100 rader kod.

Men, sista dagen matchade jag nästan ”facit”. Jag hade bara bommat en liten förenkling jämfört med en av dem som låg topp tre på topplistan. Det måste ju betyda att jag har lärt mig någonting! Kul!

Jag älskar att lyckas med saker som jag föresatt mig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.