Kategorier
Dagens fundering

Sommarens detox

Nu står sommaren för dörren och man vill återigen vara fin på stranden. Men utseendet är inte allt, eller hur? Det är det man har på insidan som räknas. Jag tror att det har blivit dags för sommarens detox.

Detox, från engelskans detoxication betyder avgiftning. Vi har alla våra beroenden. För vissa är rökning eller narkotika den last som upptar större delen av behovscirkeln. För andra är det alkohol eller socker. Jag har som jag tidigare nämnt ett extremt sockerbehov och jag tar gärna ett glas vin eller två på kvällen.

Det finns också en hel del andra saker som folk pratar om som är skadliga. Kött säger en del att man ska undvika till varje pris. En del är mer specifika. Jag hörde i en intervju med Jesper Caron att han mådde mycket bättre sedan han slutade med griskött. Den hypotesen kan säkert styrkas av 1.6 miljarder muslimer.

En kollega till mig har slutat med gluten och hävdar att han mår mycket bättre. En vän till mig har varit laktosintolerant i många år och säger att han fått en helt annan vardag utan mjölk.

Så, om det finns så många ”skadliga” ämnen runt omkring oss. Varför ska man då stoppa i sig dem. Märker man någon skillnad om man skippar allt det dåliga? Tomas Heed, den mänskliga labbråttan till er tjänst.

Nuläge

Vissa av er tycker säkert att jag är en idiot som ens tänker tanken att utsätta mig för det här. Det finns ingen anledning. Kanske har ni rätt. Men jag tycker att jag har samlat på mig fler och fler krämpor under åren. Min rygg har länge krånglat. Utan att gå in på detaljer så har jag bara under de senaste åren upplevt dålig hy, märkliga utslag som kliar, rodnader på skumma ställen. Jag har dåligt minne och är trött och energilös. Jag har börjat få svårt att somna på grund av att benen spritter i någon form av restless legs. Senaste veckorna har jag dessutom haft en diffus pulserande huvudvärk som… Jamen, ni fattar.

De här symptomen var för sig är inte så konstiga. Det är inget man går till doktorn med, om man säger så. Man tänker att det är ännu en liten krämpa som inte är så farlig. Men nu när jag har ackumulerat så många så börjar jag fundera. Gör jag någonting fel?

Den gamla parollen ”Du är vad du äter” känns uttjatad, men kanske ligger det något i det. Såklart det gör. Man vet ju om vad man ska äta för att må bra. Men ändå är det svårt att låta bli en liten chokladbit och ett glas rött på fredagskvällen.

Vad ska man inte äta

På det hela taget finns det oändligt mycket som inte är bra för en. Jag tycker man läser något nytt i tidningen varje vecka som är farligt. Undvik för mycket fett. Ät mer fett. Ät mer grönt. Frukt är så förädlat att till och med aporna får diabetes av det. Vargen kommer!

I mitt experiment med sommarens detox så tänker jag ta bort följande som jag misstänker kan vara dåligt:

  • Kött
  • Laktos
  • Gluten
  • Alkohol
  • Socker

Farväl god mat. Eller?

Kött

Under senare år har har jag i allt mindre utsträckning uppskattat kött i ren form, alltså biffar och liknande. Köttfärs, korv och köttbullar åker å andra sidan kontinuerligt ner i kundvagnen när vi handlar. Barnen tycker om maten, det går fort att laga. Om sanningen ska fram så finns det nästan inget godare än en ost och bacon-korv med lite rostad lök. Men det är ju framförallt denna processade mat som det varnas för att den ska vara cancerframkallande.

Det finns många alternativ idag. Quorn, Sojakorv. Inte vet jag, det känns ju också ganska processat. Jag ska försöka hålla mig till grönsaker och bönor och annat elände till att börja med. Sedan kommer jag nog inkludera fisk. För att citera en gammal Nirvana-låt: ”It’s OK to eat fish, cause they don’t have any feelings”.

Laktos och Gluten

Ja, ni måste ju också ha hört historierna om laktos och gluten. Sedan jag slutade med [välj en av ovanstående] så har mitt liv förändrats. Jag vill också att mitt liv ska förändras. I alla fall till det bättre. Jag tror inte att jag är varken laktos- eller glutenintolerant, men alla mina ålderskrämpor kanske inte vet om det. Värt ett försök.

Dessutom har ju både laktos- och glutenhyllan förändrats radikalt de senaste åren. Från att ha en liten undanskymd skämshylla i ett hörn av butiken så har vårt närmaste Citygross slagit upp en hel gång med laktoskyl på ena sidan och en glutenrad på andra sidan. Det finns en uppsjö med produkter att prova för sommarens detox.

Men smakar det (vilket jag inte vet om det gör än) så kostar det. Jag köpte glutenfritt tacobröd igår som kostade 3 gånger så mycket per kilo som det vanliga. Det låter som överpris i mina öron! Jag menar, 150 spänn kilot för bröd. Jag köpte glutenfritt mjöl också, och det var inte tre gånger så dyrt. Priset skulle kanske motiveras om man strängt håller isär produktionslinan för det glutenfria brödet och det vanliga. Annars skulle jag påstå att de stackars glutenintoleranta luras på pengar!

Alkohol

Vem har inte en hatkärlek till öl och vin? Det är ju så fantastiskt gott med ett glas vin till maten, eller en kall öl en solig dag. Jaja, det finns alkoholfria alternativ, men det blir inte riktigt samma sak eller hur?

Jag kommer dricka lättöl med 2.8% alkoholhalt under experimentet. Någon måtta på eländet får det väl ändå vara?

Socker

Socker är min akilleshäl. Choklad. Mmm… Tårta, Ahlgrens bilar, Center, Chokladbiskvier. Omnomnom. Har man tagit en sötsak under dagen så har jag svårt att tänka på annat. Då slutar det ofta med ett besök på Netto för att plocka upp en godispåse. Fruktansvärt gott.

Och fruktansvärt dåligt för en. Sägs det. Det är larm efter larm om socker. Jag undrar vad som är sant.

Sommarens Detox

Så, hur har jag tänkt mig detta eldprov? Den första perioden kommer att vara under fyra veckor. Då kommer jag inte dra i mig vare sig kött, gluten, laktos, socker eller alkohol. Sedan ska jag göra en utvärdering om jag känner mig annorlunda på något sätt.

Min plan är att jag ska skriva ner en lista över de krämpor och symptom som jag upplever just nu. Jag räknar med en lista på runt 10-15 punkter, av vilka ni har fått ett axplock presenterade för er ovan. Om experimentet ska anses som lyckat så vill jag se att 40 % av alla mina krämpor försvinner. Annars är det inte värt det.

Om 40 % eller mer försvinner så kommer jag att fortsätta experimentet ett tag till. Jag kommer då att lägga till fler och fler av sakerna jag har tagit bort. Det första som kommer tillbaka är givetvis fredagsvinet. Kommer mina symptom tillbaka om jag äter nyttigt men dricker alkohol? I så fall vet jag.

Sedan lägger vi tillbaka de andra sakerna en efter en. Kanske är det en enda av punkterna som är den stora boven? Eller kanske är de allihop tillsammans. Kanske är de alla oskyldiga. I så fall håller jag bara på att bli gammal men får i alla fall äta precis vad jag vill.

Jag ska också väga in mig före och efter och se om min kropp förändras. Det kanske inte blir 10 kilo på 7 veckor i sommarens detox, men någonting kanske händer.

Den som lever får se.

5 svar på ”Sommarens detox”

Halleluja!
Vill tipsa om nillaskitchen.com och foodpharmacy.se. De har allt du söker.
Lycka till!

Härligt! Mitt första veggoförsök med falafel blev ett fiasko. Finns plats för fler försök.

Svara

Falafel går inte att äta, det är sen gammalt. Gör nåt gott vegetariskt i stället. En känslokall fisk är ju inte heller fel :-).

Najs, jag följer dig med spänning, Broder!
Funderar på en livs-detox själv, med fokus på fett & socker.
Vi får väl se om jag hänger på! 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.