Hoppa till innehåll
Hur slutar man med nässpray?

Hur slutar man med nässpray?

Alltså, nässpray är världens bästa uppfinning. Det är så skönt när man är täppt i näsan att trycka in lite spray, puff-puff, och sedan någon minut senare… Ah, man kan andas igen. Men efter ett tag blir man lite beroende. Näsan är täppt hela tiden. Nässprayen blir som en drog. Hur slutar man med nässpray?

Hade jag fått dela ut nobelpris för världens bästa uppfinningar så hade listan sett ut som följer:

  1. Rödvin
  2. Nässpray
  3. Center-choklad

Det värsta som finns är när man är på en bättre middag hemma hos vänner, sätter sig till bords, stoppar in gaffeln i munnen och… Nä, smakar ingenting. Näsan är täppt. Går inte att känna smak över huvud taget.

Det näst värsta som finns är när man är supertrött. Går och lägger sig i sin säng. Blundar. Känner sömnen smyga sig på. SNARK. Kan inte andas genom näsan. Vaknar varje gång man somnar till av sina egna snarkningar. Lyckas till slut somna och vaknar upp dagen efter med huvudvärk, torr hals och svullna mandlar. Bedrövligt!

När jag var typ 13 upptäckte jag för första gången nässpray. Från den dagen var jag fast! Helt plötsligt kunde man alltid andas. Den är en räddare i nöden. Om man går runt i vårt hus där hemma så kan man förmodligen hitta en nässpray i varje rum.

Nasin nässpray

Max 10 dagar

Men när man sedan har använt nässpray ett tag så inser man att man inte klarar sig utan den. Man blir beroende. Så fort man lägger sig och ska sova så känner man efter. Näsan är heltjock. Ge mig nässpray, säger näsan. Och det får den.

Läser man på följesedeln till nässprayen så står det att man ska använda den i max 10 dagar i följd. Jag är nog uppe i 10 år. Efter vad jag har hört kan användandet av för mycket nässpray göra att slemhinnorna i näsan torkar ut. Eller så kan näsan vänja sig med att alltid få nässpray så att effekten försvinner.

Hur slutar man med nässpray?

Men hur gör man då? Hur slutar man med nässpray? Går det ens. Ja, det finns ett par trick som jag har listat ut. Och nu ska jag dela dem med er.

Nummer 1: Köp rätt nässpray. Jag har provat de flesta på marknaden. Den jag har fastnat för är Nasin. Ska jag vara ärlig så är alla nässprayer helt lika. Eller ja, jag tycker Otrivin kan vara lite skarp. Men Nasin har en enorm fördel mot de andra jag har provat. Pumpen!

Fördelen med Nasin-pumpen är att man kan trycka ner den en liten bit. Typ knappt halvvägs. Och då kommer det en bara en liten del av dosen. Del ett i avvänjningsprogrammet är alltså att bara ta en liten del av dosen. Verkan är nästan lika bra, men det dröjer lite längre.

Nummer 2: Inse att det är naturligt att en näsborre är täppt. Detta kallas för en Näscykel. För att näsan ska fungera normalt så växlar den att svullna upp höger och vänster näsborre och lämna den andra fri. Det är ett slags städjobb som din näsa sysslar med dag ut och dag in. Kroppen är fantastiskt.

Det är alltså fullständigt normalt att en näsborre är täppt. Se därför till att bara lägga nässpray i en av näsborrarna.

Nasin nässpray som sprayar
puff-puff

Gör så här

Så, här är mitt konkreta tips för att sluta med nässpray.

Undvik nässpray över huvud taget på dagen. Om du måste ha nässpray använd bara lite i ena näsborren.

På kvällen när du ska sova, lägg ett finger mot ena näsborren och andas. Lägg sedan ett finger mot andra näsborren och andas. Den näsborre som är mest täppt ger du en halv-dusch Nasin.

Upprepa, och efter typ en vecka så kan du sluta helt.

Detta fungerar perfekt för mig, men varje gång jag blir förkyld så trillar jag dit igen. Men då är det bara att börja om igen. Precis som det gamla rökarskämtet:

Jag kan sluta när som helst. Jag har gjort det säker tio gånger.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: