Hoppa till innehåll

Bygg ett stativ till Nord Piano 4

Goda nyheter! Jag har blivit med elpiano. Jag har köpt mig ett svenskt kvalitetspiano från Nord Keyboards. Man kunde köpa till ett stativ till pianot för 5000 spänn. Så jobbar inte jag. Välkommen till min guide: Bygg ett stativ till Nord Piano 4.

Ritning

Varje bra projekt börjar med en ritning. Det är viktigt att mäta rätt för att det ska bli rätt. Jag snubblade över ett engelskt talesätt en gång. ”Measure twice, cut once” – mät två gånger och såga en gång. Det brukar jag alltid ha i huvudet när jag sågar, men trots det brukar det alltid bli fel någonstans.

ritning på stativ till nord piano 4
Hästen är inte en del av ritningen

Som ni kan se är alltså planen att lägga pianot på ett fint stativ. Jag vill ha ett notställ i mitten framför mig. Notstället ska såklart gå att fälla ner så att man kan använda den till att ställa datorn på. På hyllorna till höger och vänster vill jag kunna ställa mina högtalare.

Nu när jag har mätt två gånger är det dags att ta fram sågen!

Hammare och spik och tång

Steg 1 grunden till ett stativ till Nord piano 4
Steg 1 – bygga en bas

Först gjorde jag en bas som jag kunde ställa pianot på. Jag använde enkla 45mm-reglar och en plywoodskiva från Byggmax som jag sågade till lite fint. I det här läget stuvade jag ner stativet i källaren och provade att spela på pianot.

Mina knän slog emot den främre regeln. Vilken tur att jag kollade! Jag hade en gammal metall-list liggande i garaget som jag tog istället. Den ska ju bara förhindra att sidorna viker sig utåt. Stativet kan ju inte vika sig inåt, för pianot är i vägen.

Steg 2 av att bygga ett stativ till Nord Piano 4
Steg 2 – bakstycket.

När detta var färdigt sågade jag till bakstycket. Jag gjorde en liten öppning längst ner där man kan trycka in pedalerna som följde med pianot.

Gångjärn och målarfärg

Steg 3 – nästan färdigt

Nu var allting nästan färdigmonterat. Jag åkte ner till Hornbach och köpte gångjärn. När dessa var på plats så kan man fälla ner notstället och får då en fin plan yta att ställa datorn på när man vill göra musik. Fram med målarfärgen!

Men, var är målarfärgen? Jaha, den kom aldrig med från affären. Då tar vi en sväng till. Min idé var att använda lasyr så att man får se träets struktur. Som tur var fanns det röd lasyr på Hornbach. Men det fanns bara en kulör. Då tänkte jag: Röd som röd.

Nae, snarare röd som kräftröd. Känsliga läsare varnas.

Steg 4 i processen Bygg ett stativ till Nord Piano 4 - Målarstudio
Steg 4 – Målarstudio i ett rörigt garage

Bygg ett stativ till Nord Piano 4 – Resultatet

Så hur blev det då? Jamen, se själv. Jag är ganska nöjd. Min frus kommentar var ”vi kan måla om den sen”. Det kan jag hålla med om. Men just nu så gör den precis vad den ska!

Prislappen hamnade under 500 spänn; det är en tiondel av priset. Najs!

Det färdiga resultatet!

Notera också hur mormors gamla pianostol smälter in i miljön. Underbart.

Etiketter:

4 kommentarer till “Bygg ett stativ till Nord Piano 4”

  1. Snyggt! Kul, jag hittade hit via Google eftersom jag själv har funderingar på att fixa något liknande till mitt Nord HA88 (men måtten kanske diffar lite, har inte kollat…). Hur blev det sedan, fortsatte du vara nöjd eller dök det senare upp någon tanke eller behov som gjorde att du ev modifierade?

    1. Jo, jag är fortfarande nöjd, men det är fortfarande lite för rött! Jag fick såga lite extra för någon USB-kabel, men annars är det likadant nu. Lycka till med bygget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: