Hoppa till innehåll
recension av reduznore bettskena

Recension av ReduZnore snarkskena

Härförleden skulle jag köpa en snarkskena. Det finns en hel del olika att välja på, men jag hittade ingen recension av någon snarkskena. Den som verkade bäst men – som ofta är fallet – var dyrast, var den svenska snarkskenan ReduZnore. Här följer min recension av ReduZnore snarkskena.

Bakgrund

Jag har nog alltid snarkat lite grann. Det hörs när jag sover. Ibland låter det lite och ibland låter det mycket. Jag kan två trick som gör att man snarkar jättemycket. Det ena är att dricka mycket öl så att man är lite berusad när man somnar. Det andra är att vara lite täppt i näsan så att all luft passerar via munnen.

I somras var vi ute på lite galej vid en sjö. Det hade varit fint väder i flera dagar och det var gott om pollen i luften. Jag som är allergisk. Det bjöds dessutom både öl, vin och päroncognac under kvällen. Jag som gillar päroncognac. Ett perfekt recept på en snarkfest.

Natten skulle sedan tillbringas i vindskydd med alla vännerna. 15 personer i vindskyddet. En av oss sov. Det var jag.

Varför snarkar man?

Enligt Snoreeze är anledningen till att man snarkar att man slappnar av musklerna i halsen. Detta gör att luftvägarna smalnas av, vilket förhindrar luften från att flöda fritt.

Luftflödet från lungorna är likväl detsamma, vilket gör att samma mängd luft passerar genom en smalare öppning. Det är lite som när man lägger fingrarna för cykelpumpen och gör pruttljud. Eller det kanske bara är jag som gör sånt?

Den högre luftströmmen gör också att fukten bak i strupen torkar ut och man vaknar med den härliga känslan av torr hals som smakar illa. Har man riktig oflyt kan andningen stanna helt under vissa tillfällen, så kallad sömnapné. Men så illa är det inte för mig.

Hur fungerar en snarkskena?

Tricket som snarkskenan gör är att den skjuter fram underkäken. Med ett rejält underbett så vidgas luftröret och luften kan återigen flöda fritt genom strupen. Genialiskt.

Ingen recension av ReduZnore snarkskena

När jag kom hem från vindskyddet hade mina popularitetssiffror i bekantskapskretsen dalat till den milda grad att jag beslöt att göra någonting åt saken. Det finns en hel uppsjö med snarkskenor. Snoreeze är en av dem. ReduZnore är en annan.

Jag har ofta köpt billiga saker som visat sig vara fattiga. För att göra en vettig undersökning av fenomenet snarkskena tänkte jag att jag köper den dyraste. Om den fungerar, så vet jag. Om den inte fungerar… Ja, då vet jag det.

Men när jag kollade efter recensioner av snarkskenor så kammade jag noll. Ingen recension av Snoreeze, ingen recension av ReduZnore snarkskena. Det kanske är skamligt att använda snarkskena? Folk kanske inte vill erkänna att de använder en. Om jag ska vara ärlig så tycker jag det är lite skamligt att snarka. Jag köpte i alla fall en snarkskena. Nu finns det i alla fall en recension.

Min recension av ReduZnore snarkskena

Man fick en förpackning med en massa grejer. Det fanns ett antal olika skenor med olika tjocklekar till överbettet och en till underbettet. Längst ut på underbetts-skenan sitter det en liten krok som häktar in i motsvarande öppning på överbettsskenan. Denna gör att den håller sig på plats under natten.

Det fanns också distansblock med skruvar som man kunde sätta på skenan. Dessa styrde hur mycket underbett man fick. Jag tog bara en på måfå och satte dit, men den visade sig vara alltför stor. Efter att ha ändrat ett par gånger valde jag att använda så litet underbett som möjligt.

Det första man gjorde för att få skenan på plats var att koka den i vatten så den blev mjuk. Sedan tryckte man in den i truten och bet ihop. Efter ett tag stelnade skenan runt tänderna och man hade en skena anpassad efter sina egna gaddar. Det finns filmer på deras webbsida som förklarar precis hur den här processen går till. Inga konstigheter.

Första natten

Första natten jag lade mig med skenan hade jag svårt att somna. Det var ovant och jag vaknade klockan 1, klockan 2 och klockan 4. Till detta ska tilläggas att jag är en mästare att sova. Alltså, jag kan sova igenom allt. När jag vaknade klockan 2 visade det sig att jag inte hade skruvat åt skruven till distansen, så den lossnade. Det var svårt att fixa till när man var sömndrucken.

Jag somnade om, men när jag vaknade klockan 4 slet jag ut skenan. Jag var öm i överkäken och kunde inte bita ihop bettet på ett vanligt sätt. Framtänderna tog liksom emot för tidigt så att kindtänderna inte hade kontakt. Käken hade fastnat i ett underbett.

Det är tydligen vanligt att det är på det sättet de första dagarna med skena. Efter någon timme var bettet tillbaka där det brukade vara. Innan läggdags skruvade jag fast skruvarna till distansen.

Andra till fjärde natten

Nästa natt vaknade jag igen efter 2 timmar och var öm i tänderna. Det kändes som att de trycktes åt fel håll och bettet kändes konstigt. Jag insåg att jag hade använt den tjockaste överbetts-skenan som fanns med.

Instruktionen som följde med skenan var bra, men ingenstans stod det när man skulle använda den tjockare skenan. Efter fjärde natten bytte jag till 1mm-skenan, vilken var den tunnaste. Jag bytte som sagt också successivt till den tunnaste distansen.

Femte natten

Jag var fortfarande öm i tänderna med den nya skenan. Det kändes som att över-skenan nöp åt så hårt mot tänderna att jag nästan fick lite panik.

Jag värmde upp skenan igen i varmt vatten och gjorde så den satt lite lösare genom att röra tänderna fram och tillbaka medan den stelnade. Detta gjorde att skenan inte satt så rysligt hårt. Vid det här tillfället tog jag också bort distansen helt.

Sjätte natten

Det var ett misstag att låta underskenan vara så lös. När jag öppnade munnen på natten lossnade skenan och trillade ut.

Jag gjöt om underkäken så att den satt lite fastare.

Snarkskena
Min modifierade snarkskena

Stor i truten

Efter sju dagar sov jag till 06:30 med skenan i. Nu känns munnen helt okej när jag vaknar, men jag är fortfarande lite öm.

Käken är i underbettsläge ett par timmar på morgonkvisten, men det känns inte så farligt. Den återgår till det normala efter ett par timmar.

Det som är ett problem är att skenan är lite för smal för mig. Efter sjunde natten gick jag loss med en vass skalpell på skenan. Jag skar bort lite av sidan och gjöt om. Jag passade också på att skära mig lite i fingret så det började blöda ymnigt. Det behöver inte ni göra.

Jag filade också bort hullingen längst fram på pinnen i underkäken. Hullingen gör att de båda skenorna låses fast i varandra under natten. Det var förfärligt när man vaknade och inte kunde koppla isär käkarna när man ville!

Eldprovet

Mot slutet av sommaren var jag återigen i goda vänners lag. Det var fortfarande pollensäsong och det dracks öl och mousserande vin. Snarkfest på gång!

Den här gången hade jag förberett mig med min skena. Hur gick det? Mina vänner kunde sova gott hela natten och jag slapp få en kudde eller någonting hårdare i huvudet.

Det verkar faktiskt som att snarkskenan fungerar. Enligt uppgift snarkar jag inte så farligt till vardags, så nu ligger skenan i min necessär. Det är fortfarande lite obekvämt att sova med den, men vid festliga tillfällen åker skenan in.

3 kommentarer till “Recension av ReduZnore snarkskena”

 1. Hej Tomas,
  Det var ju en rejäl recension. Säkert är det många som känner liknande osäkerhet som du inför allt som jag bifogar med snarkskenan ReduZnor PRO.
  För säkerhets skull bifogar jag nu ännu fler ”prylar”…
  Varför ? Jo, jag är så trött på alla som tillhandahåller rena bluffprodukter och lurar snarkare att det är lätt att sluta snarka. Det är det ibland – men oftast är det svårt.
  Med ReduZnore PRO försöker jag att ge en flexibel lösning som skall passa många. Därför är jag den enda i världen om tillhandahåller tjockare överkäksskenor utöver den tunna som är standard.
  När behövs tjockare överkäksskenor? Jo, om man ökar distansen mellan käkarna så vidgar man svalget på samma sätt som ett underkäksframdrag vidgar svalget. Men – som du själv märkte kunde du inte dra fram underkäken så mycket – kanske var det då för lite för att få slut på snarkningen? Det är precis då man kan ta till ett ökat avstånd mellan käkarna som samverkar med ett lite för kort underkäksframdrag. Förhoppningsvis räcker det till att få slut på snarkningen.

  Men – alla får inte slut på oljudet. Är det då kört?
  Nej, från och med nu bifogar jag även en komplett ReduZnore MonoBlock.
  Vad är det? MonoBlock är en snarkskena som är mer traditionell. Av den typ som tandläkare gör oftast.
  Den är totalt flexibel och du kan ställa in den på massor av sätt. Tex om du har stort överbett: Då passar inte Pro-skenan eftersom den kräver ett litet underbett för att haka ihop skenorna.
  MonoBlock kräver inte det. Den utgår från att tungpaketet skall flyttas fram – inte att det skall bli ett underbett.
  Flyttas käken fram 5-6 mm så kommer tungan att föras fram och svalget vidgas. Vid stort överbett fungerar det alltså utan att man ser något underbett.

  Den extra skenan MonoBlock har även en annan viktig funktion: Det är en övningsskena! Man provar att forma den så att man blir van – och då slipper du det resultat som tyvärr dina skenor fått. (dina bilder visar att du har fått för lite plast på insidorna av tänderna – vilket gör att de greppar dåligt. Se våra filmer och bilder så framgår det hur det är tänkt att se ut.
  Jag har fått många synpunkter på att det var svårt att forma och detta är ett sätt att göra det lättare för mina kunder.
  Ett annat viktigt sätt är att ändra materialet. Det har jag nu gjort och då kallas skenan ReduZnore PRO 2
  Det nya materialet är mer lättformat och håller sig fräschare längre
  Vi har även ökat upp returrätten till 60 dagar och vi har nu även ett års garanti om någon del skulle gå sönder.
  Så kort och gott: Vi vill gärna att våra kunder skall få en lösning som passar – och då blir det dessvärre lite prylar.
  MegaVent Näsvidgare ingår dessutom – jag vill att man får så bra andning som möjligt – och näsan är rätt väg då man får ner NO – kväveoxid till lungorna. Det gör att man syresätter sig bättre – andas lugnare och blir mer utvilad.
  Sen tycker jag att det är viktigt att man själ kan kolla om mina innovationer fungerar: Därför gjorde jag världens första sömnlab för iPhone – En enkel och snabb koll av hur man snarkar – ljud och tydliga grafer. Även av bröströrelse så att man kan se om man har sömnapné. Ingen annan erbjuder denna funktion ihop med sina snarkhjälpmedel.

  Jag tar detta med snarkning på stort allvar – framförallt för att få stopp på mina egna problem.

  Se gärna våra filmer på http://www.dormitek.com/instruktioner
  Jag svarar gärna på alla frågor rörande produkterna.
  Tack Tomas för att du informerar om detta!

  Med vänliga hälsningar
  Leif Söderberg
  Dormitek Medical AB
  info@dormitek.com
  dormitek.com

 2. Intressant! Följdfrågorna hopar sig!
  Hur kommer du ihåg så mycket detaljer efter sex månader? Hade dina vänner, visa av erfarenheten efter gång ett, druckit så mycket päroncognac andra gången i vindskyddet så de sov djupare? Och framför allt, vad säger din fru!

  1. Ja, jag som har sådant teflonminne. Men man kan lägga in anteckningar i mobilen. Fru Heed tycker bara att det är hemtrevligt när jag ligger och småsnarkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: