Kategorier
Recensioner

Recension av ReduZnore snarkskena

Härförleden skulle jag köpa en snarkskena. Det finns en hel del olika att välja på, men jag hittade ingen recension av någon snarkskena. Den som verkade bäst men – som ofta är fallet – var dyrast, var den svenska snarkskenan ReduZnore. Här följer min recension av ReduZnore snarkskena.

Bakgrund

Jag har nog alltid snarkat lite grann. Det hörs när jag sover. Ibland låter det lite och ibland låter det mycket. Jag kan två trick som gör att man snarkar jättemycket. Det ena är att dricka mycket öl så att man är lite berusad när man somnar. Det andra är att vara lite täppt i näsan så att all luft passerar via munnen.

I somras var vi ute på lite galej vid en sjö. Det hade varit fint väder i flera dagar och det var gott om pollen i luften. Jag som är allergisk. Det bjöds dessutom både öl, vin och päroncognac under kvällen. Jag som gillar päroncognac. Ett perfekt recept på en snarkfest.

Natten skulle sedan tillbringas i vindskydd med alla vännerna. 15 personer i vindskyddet. En av oss sov. Det var jag.

Varför snarkar man?

Enligt Snoreeze är anledningen till att man snarkar att man slappnar av musklerna i halsen. Detta gör att luftvägarna smalnas av, vilket förhindrar luften från att flöda fritt.

Luftflödet från lungorna är likväl detsamma, vilket gör att samma mängd luft passerar genom en smalare öppning. Det är lite som när man lägger fingrarna för cykelpumpen och gör pruttljud. Eller det kanske bara är jag som gör sånt?

Den högre luftströmmen gör också att fukten bak i strupen torkar ut och man vaknar med den härliga känslan av torr hals som smakar illa. Har man riktig oflyt kan andningen stanna helt under vissa tillfällen, så kallad sömnapné. Men så illa är det inte för mig.

Hur fungerar en snarkskena?

Tricket som snarkskenan gör är att den skjuter fram underkäken. Med ett rejält underbett så vidgas luftröret och luften kan återigen flöda fritt genom strupen. Genialiskt.

Ingen recension av ReduZnore snarkskena

När jag kom hem från vindskyddet hade mina popularitetssiffror i bekantskapskretsen dalat till den milda grad att jag beslöt att göra någonting åt saken. Det finns en hel uppsjö med snarkskenor. Snoreeze är en av dem. ReduZnore är en annan.

Jag har ofta köpt billiga saker som visat sig vara fattiga. För att göra en vettig undersökning av fenomenet snarkskena tänkte jag att jag köper den dyraste. Om den fungerar, så vet jag. Om den inte fungerar… Ja, då vet jag det.

Men när jag kollade efter recensioner av snarkskenor så kammade jag noll. Ingen recension av Snoreeze, ingen recension av ReduZnore snarkskena. Det kanske är skamligt att använda snarkskena? Folk kanske inte vill erkänna att de använder en. Om jag ska vara ärlig så tycker jag det är lite skamligt att snarka. Jag köpte i alla fall en snarkskena. Nu finns det i alla fall en recension.

Min recension av ReduZnore snarkskena

Man fick en förpackning med en massa grejer. Det fanns ett antal olika skenor med olika tjocklekar till överbettet och en till underbettet. Längst ut på underbetts-skenan sitter det en liten krok som häktar in i motsvarande öppning på överbettsskenan. Denna gör att den håller sig på plats under natten.

Det fanns också distansblock med skruvar som man kunde sätta på skenan. Dessa styrde hur mycket underbett man fick. Jag tog bara en på måfå och satte dit, men den visade sig vara alltför stor. Efter att ha ändrat ett par gånger valde jag att använda så litet underbett som möjligt.

Det första man gjorde för att få skenan på plats var att koka den i vatten så den blev mjuk. Sedan tryckte man in den i truten och bet ihop. Efter ett tag stelnade skenan runt tänderna och man hade en skena anpassad efter sina egna gaddar. Det finns filmer på deras webbsida som förklarar precis hur den här processen går till. Inga konstigheter.

Första natten

Första natten jag lade mig med skenan hade jag svårt att somna. Det var ovant och jag vaknade klockan 1, klockan 2 och klockan 4. Till detta ska tilläggas att jag är en mästare att sova. Alltså, jag kan sova igenom allt. När jag vaknade klockan 2 visade det sig att jag inte hade skruvat åt skruven till distansen, så den lossnade. Det var svårt att fixa till när man var sömndrucken.

Jag somnade om, men när jag vaknade klockan 4 slet jag ut skenan. Jag var öm i överkäken och kunde inte bita ihop bettet på ett vanligt sätt. Framtänderna tog liksom emot för tidigt så att kindtänderna inte hade kontakt. Käken hade fastnat i ett underbett.

Det är tydligen vanligt att det är på det sättet de första dagarna med skena. Efter någon timme var bettet tillbaka där det brukade vara. Innan läggdags skruvade jag fast skruvarna till distansen.

Andra till fjärde natten

Nästa natt vaknade jag igen efter 2 timmar och var öm i tänderna. Det kändes som att de trycktes åt fel håll och bettet kändes konstigt. Jag insåg att jag hade använt den tjockaste överbetts-skenan som fanns med.

Instruktionen som följde med skenan var bra, men ingenstans stod det när man skulle använda den tjockare skenan. Efter fjärde natten bytte jag till 1mm-skenan, vilken var den tunnaste. Jag bytte som sagt också successivt till den tunnaste distansen.

Femte natten

Jag var fortfarande öm i tänderna med den nya skenan. Det kändes som att över-skenan nöp åt så hårt mot tänderna att jag nästan fick lite panik.

Jag värmde upp skenan igen i varmt vatten och gjorde så den satt lite lösare genom att röra tänderna fram och tillbaka medan den stelnade. Detta gjorde att skenan inte satt så rysligt hårt. Vid det här tillfället tog jag också bort distansen helt.

Sjätte natten

Det var ett misstag att låta underskenan vara så lös. När jag öppnade munnen på natten lossnade skenan och trillade ut.

Jag gjöt om underkäken så att den satt lite fastare.

Snarkskena
Min modifierade snarkskena

Stor i truten

Efter sju dagar sov jag till 06:30 med skenan i. Nu känns munnen helt okej när jag vaknar, men jag är fortfarande lite öm.

Käken är i underbettsläge ett par timmar på morgonkvisten, men det känns inte så farligt. Den återgår till det normala efter ett par timmar.

Det som är ett problem är att skenan är lite för smal för mig. Efter sjunde natten gick jag loss med en vass skalpell på skenan. Jag skar bort lite av sidan och gjöt om. Jag passade också på att skära mig lite i fingret så det började blöda ymnigt. Det behöver inte ni göra.

Jag filade också bort hullingen längst fram på pinnen i underkäken. Hullingen gör att de båda skenorna låses fast i varandra under natten. Det var förfärligt när man vaknade och inte kunde koppla isär käkarna när man ville!

Eldprovet

Mot slutet av sommaren var jag återigen i goda vänners lag. Det var fortfarande pollensäsong och det dracks öl och mousserande vin. Snarkfest på gång!

Den här gången hade jag förberett mig med min skena. Hur gick det? Mina vänner kunde sova gott hela natten och jag slapp få en kudde eller någonting hårdare i huvudet.

Det verkar faktiskt som att snarkskenan fungerar. Enligt uppgift snarkar jag inte så farligt till vardags, så nu ligger skenan i min necessär. Det är fortfarande lite obekvämt att sova med den, men vid festliga tillfällen åker skenan in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.