Hoppa till innehåll
8HourCraft

8HourCraft

Nu har jag gått en kurs i musikskrivning som mynnade ut i min nya låt Vänd inte om som jag precis släppte. Det blev ett väldigt modernt och bra arrangemang, men om jag ska vara helt ärlig så är det inte riktigt jag. Problemet är att jag inte kan musikproduktion tillräckligt bra för att få full kontroll på mina låtar. Därför lanserar jag nu 8HourCraft.

När jag skrev Vänd inte om så skickade jag en version av min låt till musikproducenten på Studiohuset. När jag fick låten tillbaka blev jag först lite full i skratt. Det var inte samma låt. Men som musikskapare är man ju mån om att låten ska låta modernt och bra. Man vill på ett sätt att den ska vara unik. Samtidigt vill man att den ska låta som allt annat på radion. Därför är det lätt att svepas med av musikproducenten och få en let som egentligen inte låter som man har tänkt sig.

Vad är då lösningen till detta? Jo, jag måste helt enkelt lära mig att göra moderna låtar själv. Då kan jag göra låten nästan helt färdig innan jag skickar den till producenten. Sedan kommer låten låta precis om jag tänkt mig. Geni!

Musikproduktion

Jag har ju tidigare gått en kurs i musikproduktion i programvaran Logic i London. Det innebär att jag kan grunderna. Jag har dessutom börjat jobba med Mac på jobbet, så helt plötsligt är inte själva datorn ett problem längre. (Logic är alltså ett musikprogram som bara finns för Mac). Det enda jag behöver göra nu är att lägga lite tid på att faktiskt göra musik.

Förra året släpptes det i genomsnitt 60’000 låtar om dagen på Spotify. Av dessa lyssnar jag på kanske 1. Mycket av det som släpps är bra. Resten är inte sådan musik som jag lyssnar på.

Men jag har några favoriter. Och i och med att den musiken jag lyssnar på i mångt och mycket är den typen av musik jag vill göra så tänkte jag att jag skulle lära mig att göra den musiken jag lyssnar på. Däremot vill jag inte lägga hundratals timmar på att få det att låta perfekt. Jag vill få en uppfattning om hur låten är uppbyggd, skruva lite på synthar, ratta lite reverb. Och så vill jag sjunga lite. Detta är precis vad jag har tänkt göra i mitt senaste projekt. Jag kallar det för 8HourCraft!

8HourCraft

Målet med projekt 8HourCraft är att jag ska göra en låt så bra som möjligt på 8 timmar. Från att jag köper låten till att jag har replikerat den får det ta 8 timmar. Jag har barn och behöver dessutom äta, sova och arbeta, så det är inte 8 timmar i sträck. Men 8 timmar utlagt på ungefär en vecka tänker jag är rimligt att lägga på en låt.

Låten jag börjar med är den som ligger först i min playlist 2018:1 på Spotify. Det är låten Scared to be lonely med Martin Garrix och Dua Lipa. En väldigt bra låt.

Så, jag köpte låten och lade in den i Logic. Sedan körde jag en analys på låten och kom fram till att den gick i 138 bpm. Sedan insåg jag att det var fel och att det var 69 bpm. Om du vill nörda ner dig i hela flödet, läs under denna rubrik. Om du bara vill höra resultatet, scrolla ner till nästa rubrik.

Tidrapport

Det tog mig 30 minuter att plocka in låten och få fram bpm. Sedan använde jag ett pianoljud för att hitta ackorden i låten. När det var gjort gick jag igenom sektion för sektion och försökte lyssna vilka instrument som är där. Det är förvånande hur många instrument som finns i varje låt. Små detaljer som man inte hör om man inte lyssnar supernoga. Det tog mig runt 4 timmar att ta mig igenom hela låten.

Därefter gick jag ner i min källare och ställde mig vid min mikrofon. Jag började med att sätta mig vid pianot och spela in en film av mig själv ur tre vinklar som jag kunde använda till Youtube. Det kanske var ett misstag, för jag hade inte riktigt lärt mig texten ännu. Om man kikar noga så ser man lite fel i läppsynken ibland, men det gör inget.

När filmen var inspelad så ställde jag mig upp så jag kunde sjunga lite friare. Jag spelade in hela sången med tre tagningar. Sedan spelade jag in prechorus och refräng med en stämma, och slutligen en falsett-version av prechorus och refräng. Sedan kastade jag bort falsetten av refrängen, för den lät riktigt illa! Inspelningen tog en dryg timme med film och allt. Kanske en och en halv. Nu hade jag bara två timmar kvar!

Så då gick jag upp till kontoret igen och pusslade ihop allting. Sången till en låt är ju sällan bara en tagning. Jag hade tre, och hade inte tid att ta fler, så här följde en lång tids pusslande för att få ut rätt delar ur varje tagning. Stämsången kunde jag bearbeta hårt med autotuner, för den hörs inte så tydligt. Det tog säkert en och en halv timme att få allting rätt.

Efter det följde 30 minuter av mixning och mastring. Att få allting att låta bra ihop. Tja, jag blev ganska nöjd till slut. Sedan var det bara att spela in filmen.

Youtube

Min youtube-kanal innehåller hittills bara en film när jag spelar Bjällerklang med en grötslev. Nu blir det ändring på det. Jag producerade min 8HourCraft-film i iMovie. Det var ingen smidig process. Jag fixade nog att göra låten på 8 timmar, men jag lade säkert 2 timmar till på filmen. Till slut var jag tvungen att ta på mig finskjortan igen och gå ner och ta om sista sektionen; den där jag skriker som en gris. Det kändes inte trovärdigt att jag satt vid pianot och hummade.

Ja, här är den då. Min första 8HourCraft. Scared to be lonely med Tomas Heed. Enjoy.

Etiketter:

2 kommentarer till “8HourCraft”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: