Kategorier
Författare

Konsten att skriva bok – del 1

När jag började skriva på min bok så hade jag en massa frågor om hur jag skulle gå till väga. Frågor som aldrig riktigt blev besvarade. Jag minns att jag googlade runt lite för att hitta information om hur man skulle göra, men jag hittade aldrig riktigt den hjälp jag sökte.

Nu har det gått ett par år och jag har snart skrivit färdigt min första bok. Jag vet fortfarande inte hur man ska göra och jag antar att det är anledningen till att det finns så snålt med information på nätet. Jag misstänker att det finns lika många sätt att skriva en bok på som det finns författare.

Jag tänkte i alla fall lägga ner lite tid på att beskriva hur processen har gått till för mig. Kanske hjälper det någon. Kanske kommer jag att läsa den här texten själv om tjugo år och tänka att: ja, så var det ju faktiskt. Jag säger inte att det är såhär man skriver en bok, men jag säger att det är såhär jag har skrivit min bok.

Den uppmärksamme har redan lagt märke till att rubriken slutar med ”del 1”.  Anledningen till detta är att min bok inte är utgiven ännu. Ska man vara korrekt så har jag bara skrivit ett manus ännu. En bok blir det väl först när den går till tryck och man får bläddra i den och lukta på den och njuta av den. Eller du kanske tillhör dem som helst avnjuter böcker på surfplattan eller i telefonen? Där är ju linjen tunnare mellan färdig bok och manus. Jag vet inte hur det fungerar, men jag misstänker att det är som en webbsida – hittar man ett fel i texten så publicerar man bara en ny version av boken. En tryckt bok är ju lite mer definitiv. Det som är tryckt är tryckt. Om boken säljer slut så kanske vi ändrar i trycket till version två, men annars får boken innehålla de fel som finns.

Såhär gick det i alla fall till när jag började skriva på min bok.

Det var en gång… Jag tror det var i slutet av 2010. Vi hade dragit igång en träningstävling på jobbet som gick ut på att man skulle träna så många dagar som möjligt under 45 dagar. Som träning räknades ”aktivitet under minst 30 minuter som gjorde att man blev riktigt svettig”. Någon menade att det också var bra att promenera så därför lade vi till en klausul ”eller att gå minst 13.000 steg på en dag”. Efter långa diskussioner runt fikabordet lade vi även till texten: ”eller ridning”.

För att vinna denna tävling började jag således promenera till jobbet. Jag hade 5 kilometer till jobbet enkel väg, så det blev drygt en och en halv timmes promenad varje dag.

eye q omega-3
eye q omega-3

Jag minns också att jag precis hade börjat med en omega-3-kur med eye q. Jag vet inte om dessa piller påverkade mig med mer än bara placebo-effekten, men jag minns fortfarande att jag kände det som att jag tänkte så klart under mina promenader. Jag vill minnas att det var höst och svalt och klart väder och att de rödbruna löven som tinade i morgondaggen spred den här goda höstdoften i luften när jag promenerade.

Någon av morgnarna när jag var på väg ner till mitt jobb så föddes så idén till min bok. I början kom det till mig att den skulle handla om två killar som hade magiska krafter som vägde upp varandra och jag tror att jag redan denna första dag satte arbetstiteln Balans på boken. Under dagarna som följde lade jag upp mer och mer av plotten. Jag kom på att boken skulle börja med att en ene av killarna satt i skolbänken och lyssnade på klockan för att höra om den hade stannat.  Jag kom på att det skulle finnas en elak mexikan som skulle terrorisera den andre killen.

Och en tjej skulle såklart också vara med. Killarna ska rädda tjejen. Eller? Det kändes ganska gammaldags att tjejen skulle behöva räddas. Och vad skulle hon i så fall räddas ifrån?

Under dagarna som gick fick jag mer och mer klart för mig hur boken skulle utspelas. Jag fick fram en slutscen, men var fortfarande inte riktigt klar över hur själva slutstriden skulle gå till, eller varför den över huvud taget skulle utspelas.

Ungefär vid det här laget började det bli lite svårt att hålla ihop alla trådarna i huvudet. För att jag inte skulle glömma någonting gick jag ner till den lokala bokhandeln och köpte mig en bok och en penna i en storlek som gjorde det möjligt för mig att alltid bära med den i bakfickan. Jag föll för en som såg ut som om den var tillverkad av fraggel-skinn.

img_0930
Den faktiska boken där boken tog form. Den kommer vara värd mycket när jag vinner Nobelpris.

Då och då medan jag gick på mina dagliga promenader stannade jag upp och skrev i min bok. Jag tror att många bilister som körde förbi mig under de där dagarna funderade på vad jag höll på med.

Vad hände sedan? Jag vann träningstävlingen. Jag slutade mitt jobb. Jag startade ett eget företag och började arbeta som IT-konsult. Tiden gick.

Hela tiden bar jag med mig boken i huvudet – inte den orange anteckningsboken, utan Balans – och funderade mer och mer på historien.

Så en dag bestämde jag mig för att nu är det dags att ta tag i detta på allvar. Under sommaren 2015 hade vi bokat in en två veckors semester i Spanien med familjen. Innan vi åkte ner dit byggde jag upp en klar bild över vilka kapitel som boken skulle innehålla. Jag köpte ytterligare en anteckningsbok – en med lite större sidor och med möjligheten att byta plats på blad. I den boken skrev jag sedan upp namn på vart och ett av kapitlen som jag planerat in på varsitt tomt blad. Jag satte även in post it-lappar som pekade på sidor med huvudpersonernas namn där jag kunde skriva ner egenskaper, hårfärg, ögonfärg, favorituttryck och så vidare.

Varje kväll på semestern tog jag sedan en timme där jag skrev ner allting som jag ville få sagt i några av kapitlen. Min fru blev förmodligen lite trött på mig när jag gick fram och tillbaka på lägenhetens balkong och funderade, men jag lyckades i alla fall att i grova drag planera två kapitel per dag under resan.

När vi kom hem därifrån hade jag tagit ledigt från jobbet under ytterligare fyra veckor, en period som var helt vikt till att skriva. Jag måste säga att jag verkligen tyckte om det. Jag tyckte om det så mycket att jag tog med mig min dator in till toaletten när nöden krävde det, för jag ville inte sluta skriva. Jag försökte att skriva ett kapitel om dagen med hjälp av mina stolpar från semestern och jag tror att jag klarade det målet i stort sett varje dag.

Den näst sista dagen på min fyra veckors-sejour slog jag upp sidan med titeln ”Slutstriden”.

img_0931

Eh… Jaha…?

Alla pusselbitar hade visst inte fallit på plats ännu. Men, tro det eller ej, dagen efter – den sista dagen på semestern – så var boken färdigskriven. Under hela tiden jag skrev på boken har jag sparat undan den på min nätverksdisk så jag har kvar samtliga versioner från dag 1. Versionen ”150828_2 – färdig.docx” har revisionsnummer 89 och har en total editeringstid på 132 timmar och 57 minuter.

Efter att boken blev ”färdig” var det dags att börja bearbeta den. Jag har läst igenom boken 4-5 gånger och varje gång har jag gjort ändringar i den. Den första gången jag läste igenom den lade jag till eller raderade långa stycken, men sista gången ändrade jag bara lite stavfel och fel i meningsuppbyggnader. Allt detta jobb skedde ju parallellt med ”mitt riktiga jobb”, så det har tagit väldigt lång tid att nå fram. Å andra sidan tror jag det bara är bra att få lite distans till det hela.

Versionen som till slut skickades till lektören hade versionsnummer 292 och en total editeringstid på 270 timmar och 58 minuter. Jag räknar med att jag ska vara klar med bearbetningen enligt lektörens arbete innan nästa vecka, så nästa onsdag ska jag börja se mig om efter ett lämpligt förlag!

Jag misstänker att det är nu det faktiska arbetet börjar…

8 svar på ”Konsten att skriva bok – del 1”

Snacka om att bygga upp hypen! 🙂
Kan knappt vänta tills man får hålla i den och lukta på pappret och ta in dess episka historia om Black Vest och hans äventyr. Ser den kommande filmatiseringens slutscen så tydligt framför mig, där Black Vest, i solnedgångens motljus och dammet från den torra vägen, försvinner mot horisonten på sin hottade Yamaha DT 50. Eventuellt rökandes på en Marlboro Light och nynnandes på Bon Jovis Wanted Dead or Alive… im a cowboy, on a steal horse I ride… And Im wanted… dead or Alive! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.