Kategorier
Resor

Kenya dag 2 – Crescent Island

Idag har vi varit på Crescent Island. Alla som man pratar med vill vara tydliga med att det öe här filmen ”mitt afrika” spelades in. Jag har inte sett den filmen själv så jag vet inte vad det innebär, men oj vad häftigt det var att komma djuren så nära.
Dag 1 – Imorgon

Crescent Island

När de skulle spela in filmen så fanns det inga djur alls på ön. Därför var kamera-teamet lite fiffiga och bar dit några antiloper, gnuer, en vattenbuffel och giraffer. Av förklarliga skäl underlät de att bära dit några lejon, så nu har de en hel ö där det bara finns bytesdjur och inte ett enda rovdjur. Lite som att duka upp ett julbord och sedan underlåta att bjuda in några gäster.

Vi började turen med en timmes bilfärd till Great Rift Valley, en ravin som tydligen går genom hela afrika, från Röda havet i norr till Mocambique i söder. Bäst som jag stod där och skulle fotografera kom det en herre och presenterade sig som Francis, började snacka om Zlatan och innan jag visste ordet av det stod jag och prutade på ett par nyckelringar till ungarna som jag inte ville ha. Slipad kille. Jag fick ner priset från de 600 spänn han först ville ha till runt hundralappen, men då fick ungarna dessutom et varsitt armband och hela familjen fick kissa. Hoppas bara att min hundring kommer någon fattig familj till nytta på vägen.


Efter ytterligare någon timmes färd kom vi fram till en resort vid Lake Naivasha. Det är där den bananformade Crescent Island är belägen. Vår grupp om 12 personer delades upp i två smala båtar. Snart kastade vi loss i någon träskliknande miljö där stora döda mangroverlikande träd stack upp ur sjön. Efter runt fem minuter stannade vår båtförare till en stund.

– Look, Hippo.

Och mycket riktigt, 20 meter längre fram i vattnet stack det upp en liten flodhästsnos.

Ön

När vi kom i land på själva ön välkomnades vi av vår guide, Bernard, som tog oss med på en promenad runt ön.

Det var spektakulära vyer över ett landskap som var väldigt olikt det man är van vi från Sverige. Hela tiden fick man hålla ett öga på marken så att man inte av misstag klev på djurspillning och benbitar av uppätna djur. Det fanns tydligen hyenor på ön som tuggar i sig de döda djuren. Dessutom fick man lyfta fötterna så att man inte trampade ner i de djupa hålor som uppstod när myrslokarna bökade efter myror i den sandiga marken.

Längre ner runt sjön betade djuren i flockar. Zebrorna tittade misstänksamt mot oss när vi närmade oss. När de backade undan var det inte i panik utan de gick lugnt och stilla förbi våra kameror och lät sig fotograferas.

Fler djur

Vid de höga träden stod giraffer och rafsade in löv i munnen med sina långa blåa tungor. Uppe i träden satt stora afrikanska fiskörnar och skådade ut över sina domäner. Pelikaner såg vi också.

Hela tiden blåste det en varm vind från sjön och man gick bara och andades djupt med en overklig känsla över att detta hände någon annan. Efter en timme blev man nästan lite övermannad av allt det fantastiska. Jag tror att jag gick förbi väldigt mycket fint utan att ens titta på det i slutet. Det blev helt enkelt för mycket att ta in.

Efter en kort båtfärd tillbaka åkte vi tillbaka mot hotellet. Vi avnjöt en fin buffé på Sopa(!) Resort och åkte sedan hem via en affär där vi köpte gin och tonic. Ett värdigt slut på en bra dag.

I morgon

Ett svar på ”Kenya dag 2 – Crescent Island”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.