Kategorier
Hälsa

Man kan bara blir förkyld 15 gånger – Fakta om förkylningar

Åh, jag blir så trött. Sedan fredagen den 13 januari har jag varit ute och sprungit varje dag. Det är 25 dagar i rad och målsättningen var att fortsätta såhär hela året. Men så kommer den. Förkylningen. Först lite känningar i halsen som gör att man funderar om man inbillar sig eller inte. Sedan vaknar man på natten och känner att det gör lite ont att svälja. Och så vaknar man upp på morgonen med feber och yrsel och känner sig sådär manligt eländig. Trots att jag tidigt satte in en Coldzyme-behandling har förkylningen nu fångat mig i sitt hårda grepp.

Jag har läst någonstans på nätet att det bara finns typ 15 mutationer av förkylningsviruset. När man har haft en sort, kan man inte få den igen. Kan någon då vara snäll att förklara hur jag kan ha varit förkyld minst en gång om året under snart 40 år?

Nu ska jag gå till botten med detta och googla fram fakta om förkylningar som jag alltid undrar över när jag blir förkyld.

Fakta om förkylningar

Enligt 1177 innebär en förkylning att man ”fått en virusinfektion med symtom i de övre luftvägarna, det vill säga näsan, bihålorna, öronen, munnen eller halsen.”.

Okej, virus och inte bakterier. Vad var skillnaden nu igen?

Bakterier

Infektionsguiden säger att bakterier är ”någon tusendel av en millimeter stora” organismer som består av en enda cell utan kärna. De finns nästan överallt, i och omkring oss. Vissa är bra för oss medan andra är dåliga.

När de dåliga bakterierna vill in i kroppen måste de passera de svårgenomträngliga slemhinnor som vaktar var och en av våra kroppsöppningar. Kommer de förbi dessa så finns dessutom ett immunförsvar som känner igen och attackerar främmande organismer. Om viruset även forcerar detta så har en infektion uppstått. En bakterieinfektion kan stoppas av antibiotika. Anti betyder ju mot (som i anti-krigspropaganda och anti-depressiv) och bio betyder liv (som i biologi – läran om liv, eller bio-film). Antibiotika dödar alltså bakterier, goda som onda.

Virus

Enligt Infektionsguiden är virus de minsta biologiska partiklar som orsakar sjukdom. Virus kan till skillnad från bakterier inte föröka sig på egen hand utan behöver levande vävnad för att reproducera sig. Däremot lever de längre än bakterier utanför kroppen, till exempel på dörrhandtag, hissknappar och tangentbord. Viruset fastnar på kroppens celler och hoppar in i dessa och kodar om dem så att de skapar nya virus.

Virus är ingen levande organism och därför hjälper inte antibiotika mot virus.

Virus orsakar förkylning. Antibiotika hjälper mot bakterieinfektion. Förkylning botas alltså inte av antibiotika. Däremot finns det antivirala medel att använda mot virusinfektioner och vaccin för att förebygga dem.

Förkylningsvirus från en cellsam historia
Vi som såg ”En cellsam historia” som barn, vet precis hur ett virus ser ut

Sjukdomsförlopp

Det tar bara något dygn från det att man smittats tills dess att man börjar känna sig sjuk. Jag kände av min förkylning i måndags kväll, så alltså smög den sig på mig någon gång under söndagen. Får jag bara tag i den som smittade mig…

Man mår oftast sämst de första dagarna och efter en till två veckor brukar man vara frisk igen. Typiska förkylningssymptom är snuva, nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk och ibland feber. För att bli frisk igen behöver man vila och tålmodigt vänta. Om febern håller i sig mer än fyra dygn är det förmodligen inte en virusinfektion utan någonting annat. Då säger 1177 att man ska söka vård. Det gäller också om man varit feberfri ett par dagar och sedan får feber igen. Eller om man får ökande symtom från öron, hals eller luftrör och bihålor.

De flesta faktasidor om förkylningar verkar dessutom vara överens om att vi män drabbas hårdare av förkylning. Det är någonting med att viruset muterar med hjälp av de höga testosteronhalterna eller någonting. Det forskas på detta i ett schweiziskt institut. Edit: Haha – det är sant enligt Aftonbladet.

Karlförkylning
En riktig karlförkylning, från Echinagards reklam

Man kan bara bli förkyld 15 gånger

Jaha, så till nyckelfrågan. Kan man verkligen bara bli förkyld 15 gånger? Vad är det för dumheter?

Håhå, Vårdguiden 1177 levererar igen – När man blir förkyld har man blivit smittad av ett förkylningsvirus. Sådana virus finns i flera hundra olika varianter. Efter en förkylning har man ett visst skydd mot en ny infektion av samma virustyp, men risken är stor att man stöter på nya varianter av förkylningsvirus.

Enligt tidningen Allt om vetenskap så blir 85 procent av svenskarna förkylda varje år. Enligt Sveriges Radio säger forskare vid institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi att förkylningar och näsallergi orsakar sjukfrånvaro och nedsatt arbetsförmåga som motsvarar i genomsnitt 5,1 sjukdagar per person och år. Enligt samma källa innebär det en samhällskostnad på 26,5 miljarder kronor om året, vilket motsvarar ungefär 53’000 lärarlöner. (Ja, det här är på riktigt!)

Smitta andra

Det är snällt att dela med sig. Delad glädje är dubbel glädje. Det gäller framför allt sjukdomar. Man vill ju inte vara ensam om eländet.

Förkylningen smittar som mest precis innan man själv har fått symptom fram till ett par dagar in i förkylningen. Om man har gått omkring med sin förkylning i ett par dagar så blir den tydligen mindre smittsam. För att förhindra smittan kan man följa dessa råd:

  • Undvik att peta på folk – ta i hand, kramas, kela eller ge örfilar – särskilt samtidigt som man nyser eller hostar
  • Nys i armvecket, inte i handen. Du använder ju till exempel sällan armvecket för att öppna dörrar eller trycka på knappar
  • Tvätta händerna ofta och noga. Om bordsgrannen på jobbet nyser kan du själv tvätta händerna för att minska risken att du smittas
  • Använd snorpapper för engångsbruk och kasta dem i en plastpåse som går att stänga till
  • Min egen största brist när det kommer till förkylningar är att jag alltid ska peta mig med fingrarna i ansiktet. Det kliar på näsan, jag petar bort grejer ur ögat, jag kliar mig på kinden och så vidare. Det betyder att allt det som jag petat med handen i kommer att hamna i mitt ansikte. Note to self: Håll händerna borta från ansiktet.

Och sist men inte minst. Stanna hemma från jobbet, ditt själviska svin! Du är inte oumbärlig på jobbet. Ditt jobb kan vänta ett par dagar. Den extra produktivitet som du erbjuder ditt jobb genom att sitta på din arbetsplats och snörvla är ingenting jämfört med vad det kostar ditt företag att dina kolleger gör samma sak ett par dagar senare. Gå hem. Vila. Eller jobba i värsta fall hemifrån. Visa lite respekt, för Guds skull!

Kan man vaccinera sig mot förkylningar?

Angående frågan om det går att vaccinera sig mot sjukdomar så ska jag svara mig själv utan Google, efter att ha läst igenom det jag själv har skrivit ovan. Fakta: Man kan vaccinera sig mot virus. Fakta: Det finns flera hundra olika sorters förkylningsvirus. Slutsats: Man kan vaccinera sig mot förkylning, men det skulle behövas hundratals olika vaccin.

Hmm… Men kan man inte kombinera olika vaccin? Jag skulle lätt ta tio sprutor under ett år för att sedan vara resistent mot alla förkylningar. Bah, jag får Googla ändå.

Barnsidan hävdar att det finns 9 olika sorters virus som orsakar förkylning. Den vanligaste är Rhinovirus som orsakar ca 50% av alla förkylningar. Näst störst är Coronavirus som står för mellan 5 och 15% av alla fall. Entero, Influenza C och RSV är andra typer av förkylningsvirus. Alla de hundratals förkylningsvirus som finns runt omkring oss är mutationer av dessa grupper.

Enligt Dagens hälsa görs det tester på att göra förkylningsvaccin. ”Fastän forskarna har haft viss framgång med vaccin mot enskilda rhinovirus i det förflutna, kvarstår de faktum att det finns så många av dem, mer än 100 stycken, och de är alla utmärkande”. Jag utgår från att utmärkande innebär att det inte går att blanda olika vaccin utan man måste vaccinera mot ett i taget.

Skit också.

Vaccin mot förkylning

Man blir förkyld när man fryser

När vi ändå dissekerar myter. Alltid när barnen går ut med för lite kläder så brukar vi ropa att de ska komma in och klä på sig. ”Annars blir du förkyld”, säger vi. Stämmer detta då?

Vissa sidor på nätet gör gällande att det inte alls finns något samband mellan förkylningar och kyla. Samtidigt verkar folk i allmänhet se ett tydligt samband mellan att ha frusit och att bli förkylda.

Staffan Banke, cheföverläkare på Centralsjukhuset i Kristianstad, citeras i Kristianstadsbladet. Han säger att man inte blir förkyld bara för att man blir kall, men däremot kan förkylningar som ligger och gror i kroppen lättare få fäste om man blir kall. ”Däremot sprids influensavirus ofta vid kyla. Exakt varför det kommer då vet vi ännu inte.”

När det är kallt kommer viruset längre ner i luftvägarna och det blir lättare att bli förkyld. Notera att det inte står att viruset kommer längre ner i luftvägarna när man fryser. Däremot går det åt energi för att frysa. Energi som kanske istället kunde användas för att bekämpa virus?

Nä, jag blev inte klokare. Vi kommer förmodligen att fortsätta tjata.

Träning

Jaha, den sista punkten på dagens genomgång. Får jag träna med förkylning i kroppen? Kan jag fortsätta min 25-dagars löpar-streak?

Jag hittar direkt en intressant frågespalt där Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin har uttalat sig i frågan. Han menar att man riskerar att få en hjärtmuskelinflammation när man tränar, vilket kan vara både farligt och långvarigt. Han poängterar att risken är liten, men om man får det så ångrar sig de flesta i efterhand. (De flesta, men inte alla… – min reflektion) Ju kraftigare infektionen är, desto större är risken. Det är dessutom vanliga förkylningsvirus som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation. Man bör ta det lugnt med träningen även om man inte känner sig jättedålig.

Rikard Vibergs tumregel är att ”om du har en förkylning så bör du inte anstränga dig så att du blir kraftigt andfådd. Det innebär att om du känner dig så pass bra att du orkar träna, kan du träna teknik och även lättare styrketräning, om kroppen orkar. Just teknikträning brukar ibland bli eftersatt vid idrottsträning och du kan väl se det som ett bra tillfälle att ägna en period åt att enbart öva tekniken.”

Däremot ska man aldrig träna eller idrotta om man har feber.

Läser man runt lite på forum om träning och feber där ”vanliga människor” har tränat med förkylningssymptom så får man en liten annan bild. Exempel från Funbeat: ”2002 tränade jag med lätt halsont, det var ett lugnt joggingpass och jag låg strax under 70% av max. Två dagar senare blev det ambulans till sjukhuset där det konstaterades immunförsvarskollaps”.

Bah! Jag får börja om från noll om några dagar. Nu blir det varm choklad under en filt framför en repris av Vinterstudion.

Källor

1177
Infektionsguiden
Allt om vetenskap
Sveriges Radio
Barnsidan
Dagens Hälsa
Kristianstadsbladet
1177 om träning
Funbeat om träning

4 svar på ”Man kan bara blir förkyld 15 gånger – Fakta om förkylningar”

Vill bara meddela att hela familjen Winehem mår bra ( med andra ord, stryk oss från listan över tänkbara söndagssmittohärdar.) Krya på dig!

Det kanske är som filmen ”the ring”. Om man skickar vidare direkt så drabbas man inte själv?

Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.