Kategorier
Hälsa

Viktrapport vecka 2

Ännu en vecka har nått sin ände. Jag har nu genomgått två kvalfulla veckor utan att äta någonting sött och utan att dricka någonting starkt. Det går ganska bra att undvika både fredagsfika och lördagsgodis. Det som svider är fredags-vinet och lördags-Gin och Tonicen.

Jag tänker fortsätta vara nitisk i två veckor till så det blir en hel vit månad. Efter detta så släpper vi tillbaka fredags-vinet och lördags-GT’n. Öl och annat får dock vänta till målet är nått.

Löpning på tom mage

Jag har tränat tidigare under måndagsfastan och det har gått jättebra. Det som skiljer nu är att jag faktiskt var hungrig redan när jag vaknade i måndags morse. Eftersom jag inte äter värst mycket kolhydrater så var mina glykogen-depåer tomma redan från början.

Glykogen är alltså det som kolhydraterna omvandlas till när man äter dem. Glykogenet sparas sedan i kroppen och när man behöver energi så är det alltså glykogen som kroppen använder. När man kolhydratladdar inför ett lopp fyller man på glykogenlagren till bredden. Efter 1,5-2 timmars hård prestation tar dessa depåer slut. Det är då man brukar säga att man går in i väggen.

När jag sprang milen i måndags på fastande mage började jag alltså i väggen. I detta läge säger man att man är i ketos. Man förbränner fett istället för kolhydrater. Att förbränna fett är kämpigare för kroppen än att bränna glykogenet. Därför får man inte ut energin i kroppen lika fort och därför är det motigt att springa.

Viktrapport vecka 2
Löpning i vårvädret

För mig som ska springa marathon igen i september är det utmärkt att träna på att springa i ketos. Detta för att det är svårt att fylla på med tillräckligt mycket energi under loppet. När jag går in i väggen kommer jag att vara väl förberedd.

Men i ärlighetens namn kände jag mig väldigt sliten efter löpturen i måndags. Nästa fastedag nöjer jag mig med att springa kortare.

Vårtecken

Viktrapport vecka 2

Denna vecka har jag gått ner 1.5 kg och tränat i 7 timmar och 25 minuter.

Måndag – 95.3 kg. Måndagsfasta igen, 1 timme löpning på lunchen.
Tisdag – 95.1 kg. Lunchpromenad 30 minuter.
Onsdag – 95.8 kg. Pilates 60 minuter och senare löpning 55 minuter.
Torsdag – 94.7 kg. Lunchpromenad 60 minuter.
Fredag – 95.3 kg. Löpning 30 minuter.
Lördag – 94.4 kg. Promenad 75 minuter med familjen.
Söndag – 94.6 kg. Löpning 75 minuter med fru Heed.
Måndag – 93.8 kg.

Nästa vecka

Gå vidare till viktrapport vecka 3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.