Kategorier
Hälsa

Viktrapport vecka 3

Hej vad tiden går! Nu har vi passerat tre veckor med nitisk viktövervakning hemma och vågens digitala siffror talar sitt tydliga språk. Det är neråt som gäller!

Glädjen är stor i det Heedska hemmet. Men en liten del av familjen stämmer inte in helhjärtat i glädjekören. Det är fru Heed, som trots att hon följer samma slaviska program som jag inte visar upp samma resultat.

Trots alla demonstrerande jämställdhetsbeivrare där ute så är det ju faktiskt så att män och kvinnor är olika. Jag tycker naturligtvis att lika jobb ska ge lika lön och allt det där, men mäns fysik gör att vi lättare tappar vikt än kvinnor. Det har genetiken sett till.

Män är från Mars

Vad är det som gör att jag har lättare att gå ner i vikt? För det första så är det att jag helt enkelt väger mer. Energiförbrukningen för att flytta ett föremål är proportionell mot vikten. Det innebär att om jag väger dubbelt så mycket så gör jag åt dubbelt så mycket energi när jag kliver ur soffan och byter kanal på TV’n för att fjärrkontroller är trasig. Eftersom jag väger en smula mer än den genomsnittliga kvinnan så gör jag åt mer energi bara genom att inte sitta still.

En annan orättvis fördel vi har som män är att vi har större muskelmassa. Detta är anledningen till att män lyfter mer, springer snabbare, hoppar högre och så vidare. Det är också därför det finns en herrklass och en damklass i de flesta sporter. Män har en muskelmassa på mellan 15-40% mer än de kvinnor som väger lika mycket. Muskler behöver energi även när de vilar så att när till och med när vi sover så bränner jag 15-40% mer energi än en jämnstor kvinna.

Viktrapport vecka 3 centerrulle
500 kcal

Det finns en del räknesnurror på energibehov på nätet där man kan räkna ut hur mycket energi man gör åt. Här är ett exempel.  Man skriver in kön, vikt, längd och en uppskattning av hur mycket man tränar. Jag med mina 192 cm och 93 kg som tränar 3-5 gånger i veckan gör tydligen åt 3140 kcal om dagen. Ändrar jag parametern kön till kvinna blir motsvarande siffra 2640 kcal med samma vikt och längd. Jag gör alltså åt runt 500 kalorier mer än en kvinna i mina proportioner varje dag. Denna skillnad motsvarar ungefär 0.5 kg per vecka!

Matar jag in fru Heeds siffror blir summan ytterligare 300 kcal mindre per dag. Om vi äter exakt samma saker kommer jag alltså gå ner 0.8 kg mer än henne varje vecka.

Surt!

Viktrapport vecka 3 inlines
Inlines till mig och båda barnen – 200 spänn i second hand-butiken

Viktrapport vecka 3

Denna vecka har jag gått ner 1 kg och tränat i 6 timmar och 10 minuter.

Måndag – 93.8 kg. Promenad 30 minuter.
Tisdag – 94.5 kg. Löpning 60 minuter på lunchen.Måndagsfasta (på en tisdag)
Onsdag – 93.6 kg. Löpning 55 minuter.
Torsdag – 94.0. Motionscykel i källaren framför en Xbox 45 minuter.
Fredag – 93.5 kg. Promenad 40 minuter med barn till parkourparken, samt lite parkour.
Lördag – 93.5 kg. Inlines med barn i parkour och skate-parken 60 minuter.
Söndag – 94.1 kg. Långpass löpning 80 minuter.
Måndag – 92.8 kg.

Nästa vecka

Gå vidare till viktrapport vecka 4

3 svar på ”Viktrapport vecka 3”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.