Kategorier
Författare

Konsten att redigera en bok

Min blogg har ju undertiteln Författare – Musiker – Entreprenör. Den sista tiden har det varit mycket Musiker och en smula Entreprenör, men vad händer med Författare? Hur går det med boken? Varför finns den inte i butik ännu? Det var ju flera månader sedan som kontraktet blev påskrivet! Det här inlägget handlar om konsten att redigera en bok.

Boken

Min bok är ju en fantasyroman som utspelar sig i vår värld. En skönlitterär ungdomsbok med fantasy-inslag, skulle man kunna säga. Den handlar om en skoltrött kille i Kalmar och en hårt arbetande snabbmatskock i Los Angeles som ovetandes om varandra får övernaturliga krafter. Den ene kan ge liv och den andre kan ta liv. Som läsare anar man snabbt att de båda hänger ihop. Det finns även en kvinnlig huvudrollsinnehavare, vars superkraft inte är övernaturlig. Sydney är en driven affärskvinna med en plan. Ja, ni hör ju. Detta kommer att bli en bästsäljare av hittills sällan skådade dimensioner.

Jag har ju glädjande nog fått ett bokkontrakt med L.C. Förlag, vilket är ett så kallat hybridförlag. Det innebär att jag är med och bekostar utgivningen mot att jag får en större del av ersättningen per såld bok. Tillsammans med förlaget kommer jag att börja jobba med att färdigställa min bok så fort vi har passerat bokmässan.

On Writing

Vad menar jag med att färdigställa boken? Är den inte färdig?

Jo, mitt manus (som det heter innan det blir en bok) är helt färdigskrivet. Det är strax över 300 sidor långt när man har 1.5 i radavstånd och ett typsnitt med 12 pixlars höjd. I praktiken innebär det 126’177 ord, eller 579’476 tecken exklusive blanksteg. Boken har en början och ett slut och däremellan händer det en massa saker.

Omslag till boken On writing av Stephen King

Jag läste precis en väldigt intressant bok av Stephen King, som heter On Writing – A Memoir of the Craft (Svensk översättning: Att skriva – en hantverkares memoarer). Denna innehåller tre delar – den första handlar om Stephens uppväxt och hur han kom att bli en författare. Nästa del handlar om hur han arbetar när han skriver sina böcker. Denna del gjorde boken värd att läsa för mig.

Medan Stephen skrev boken blev han påkörd av en bil och höll nästan på att omkomma. Den tredje delen av boken handlade om olyckan och hur han tog sig tillbaka från den. I ärlighetens namn var den sista delen inte så intressant, men boken är ändå läsvärd för de första två delarna.

”För att bli en författare måste du göra två saker – Skriva mycket och läsa mycket”, säger han. Själv skriver han på förmiddagen, promenerar och svarar på mail på eftermiddagen och läser på kvällen. I intervjuer har han berättat att han skriver varje dag förutom på julafton, nationaldagen den 4:e juli och på sin födelsedag. I den här boken erkänner han att han ljugit. Han skriver på de dagarna också.

10 sidor om dagen

Stephen King har som målsättning att skriva 10 sidor om dagen, vilket han säger motsvarar runt 2’000 ord. När han har gjort det får han resten av dagen ledigt. Om han inte har skrivit sina 2’000 ord sitter han kvar och skriver. Det är hårt arbete som gäller, annars är det så lätt att fastna i andra saker. Som att böja figurer av ett gem, vattna blommorna eller kolla på senaste avsnittet av en godtycklig TV-serie en andra gång. Ni som någon gång har pluggat inför en tenta vet precis vad jag talar om.

En sista grej ur boken – själva poängen till att jag nämnde den – är ett tips som Stephen fick tillsammans med ett refuseringsbrev en gång. ”Inte dåligt men för knubbigt. Du behöver korta ner den. Formel: andra genomskrivningen = första genomskrivningen minus tio procent. Lycka till!” (min översättning). Det är någonting som han har burit med sig hela sin karriär efter det. Och fungerar det för honom borde det fungera för mig?

Konsten att redigera en bok

Så, härom dagen skrev jag ut hela min bok på A4-sidor och satte igång att läsa igenom den med en penna i högsta hugg. Jag strök lite, kollade upp lite (Är det fullmåne vid påsk? Vad kallas statyn uppe på Capitolium?) och ändrade lite. Det tog strax över två och en halv arbetsdag att läsa igenom och markera hela, alltså runt 20 timmar.

När detta var gjort öppnade jag upp mitt Word-dokument och gick igenom hela manuset. Jag gjorde de markerade ändringarna och putsade till lite på texten. Vissa sidor måste jag ha slarvläst, för de lämnades i princip orörda. Andra sidor blev det stor skillnad på. Framför allt mot slutet var jag väldigt kritisk mot mig själv så slutstriden blev väldigt mycket tajtare. Ändringarna tog ytterligare 8 timmar att genomföra och i den processen försvann 9 sidor av boken. Det var 4% av orden som försvann, så det är fortfarande 6% kvar att ta bort enligt Stephen Kings regel.

Förlagets redigering

Nu ska jag skicka denna omarbetade version till mitt förlag. När bokmässan är förbi den första oktober kommer de att göra om hela processen som jag just gjorde med en kritisk genomläsning med en penna. Jag kommer sedan att få tillbaka mitt manuskript och kommer att få gå igenom deras synpunkter och göra ändringar enligt dessa. Sedan kommer jag att skicka tillbaka manuset till förlaget och historien upprepar sig. Förhoppningsvis kommer jag att få färre punkter att rätta denna andra gång och sedan ännu färre den tredje och den fjärde.

När vi är överens om att manuset är så bra som det kan bli får jag läsa igenom boken en sista gång. Kanske kommer jag till och med att få ett provtryck från tryckeriet, det vet jag faktiskt inte. Här är sista chansen att hitta stavfelen. När allting är godkänt kommer jag skicka iväg boken till tryck!

Vi kommer att trycka 600 böcker i en första runda. Av dessa kommer jag själv få runt 100 stycken som jag ska sälja i bokbutiker eller köpcentra runt om i regionen. Just siffran 100 bestämmer jag själv. Böckerna kommer att skickas ut till bokhandlar runt om i landet, men jag vill göra vad jag kan för att promota min bok.

Lita på att jag kommer ha ett releaseparty! Då ska det signeras böcker och drickas skumpa! Detta blir någon gång i vår, så håll ögonen öppna.

Bokmässan logotyp

Bokmässan

Bokmässan i Göteborg hålls varje år under den sista helgen i september. I år är den förlagd till den 28 september till den 1 oktober. Det är Sveriges största bokmässa med strax under 100’000 besökare under de fyra dagarna. Torsdag och fredag förmiddag brukar vara vigda åt branschfolk – författare, tryckerier, förlag och journalister. Klockan 14:00 på fredagen släpps allmänheten in. Då kommer även jag att finnas på plats i förlagets monter, iklädd min finaste skjorta.

Jag har ännu inte någon tryckt bok att stoltsera med men jag kommer ändå att ställa ut på mässan. Jag håller som bäst på att göra en arkadspels-kabinett där jag kommer att stoppa in en dator. Jag gör även ett spel som jag ska sätta upp i nämnda kabinett och jag kommer att hålla i en tävling där man ska spela spelet för att ha chansen att vinna ett presentkort på 500 spänn på en bokhandel. För att delta i tävlingen behöver man registrera sig på mitt nyhetsbrev, alltså prenumerera på min blogg. Alla som prenumererar på bloggen den 1:a oktober är med i utlottningen, så ta chansen redan nu och prenumerera!

Jag kommer givetvis att återkomma med mer information om bygget av arkadmaskinen och spelet. Det kommer att finnas en betaversion här på sidan och spelet kommer att vara anpassat såväl för dator och arkadmaskin som för mobil. Det blir kul!

Siam och Lee
Huvudkaraktärerna i min bok och mitt spel – Siam och Lee

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.