Kategorier
Författare

Bokkontraktet signerat

Stoppa pressarna! Jag har fantastiska nyheter! Nu är bokkontraktet signerat!

Jag har ju tidigare berättat att jag har skrivit en bok, och att jag har skickat in den till ett antal förlag. Ganska nyss hittade jag ytterligare ett antal intressanta förlag som jag skickade boken till.

Ett av dessa, L.C. Förlag, svarade väldigt snabbt på min förfrågan. De berättade att de var ett Hybridförlag där jag själv är med och betalar utgivningen. I gengäld ger de mig en större del av kakan per såld bok.

För mig som innerst inne hade räknat med att ge ut boken helt på egen hand var ju detta spot on! Jag får någon som håller mig i handen och ändå är jag delaktig i processen. Jag tackade genast ja till möjligheten, men en viktig fråga kvarstod. Skulle de tycka att min bok var tillräckligt bra för att vilja ge ut den?

Efter bara några dagar hörde de av sig igen och sade att de gärna ville ge ut boken! Jag blev överlycklig! Ni som följt bloggen sedan starten vet att ett av de tre målen för 2017 var ett bokkontrakt.

Bokkontrakt, check!

Bokkontraktet signerat

L.C. Förlag

L.C. Förlag grundades 2015 av Nicole Löv och Yamilé Andreasson Craig. De ger framför allt ut böcker på svenska men även på engelska. Målgruppen är 15+ till vuxen. Deras genrer är allt från erotik (kanske min nästa bok?) till deckare och spänning. Och så fantasy förstås, den kategori där min bok hamnar.

I dagsläget ger de ut 14 författare. Nej, rättelse. 15 författare, mig inkluderat.

Förlaget är alltså ett så kallat Hybridförlag. I ett traditionellt förlag får man en summa pengar i förskott när man skriver ett kontrakt. Detta förskott är tänkt att hjälpa författaren att betala hyran tills boken är färdigskriven. När boken sedan börjar sälja så får författaren en liten del av försäljningskostnaden insatt på sitt konto. Antingen håller förlaget in betalningen helt tills dess att förskottet är avbetalt, eller så får man mindre ersättning per såld bok.

I hybridförlaget fungerar det tvärtom. Istället för ett förskott får jag betala en slant för att få boken utgiven. Jag får då hjälp med allt det som jag inte vet någonting om. Korrekturläsning, marknadsföring, recensionsexemplar, distribution och lagerhållning. När boken sedan börjar sälja får jag istället direkt en större del av kakan per såld bok. I mitt fall kommer jag behöva sälja runt 1200 böcker för att jag ska börja gå plus.

Mejlet

Jag måste få berätta om svarsmejlet som jag fick från L.C. Förlag. De skrev att de gärna ville ge ut mig. Dessutom skrev de följande snälla saker.

”Du fångar läsaren och du skriver naturligt, dels så att man vill fortsätta läsa och veta vad som händer men även på så vis att man kan känna för de olika karaktärerna vare sig det är sympati eller hat. Du målar skickligt upp scenerna så man ”ser dem” vilket är just det man är ute efter. Det är en skicklig gestaltning!”

Det är gött att få beröm! =)

Bokkontraktet signerat och lagt på lådan
Här påbörjar det signerade kontraktet resan till förlaget!

Vad händer nu?

Nu följer ett par månader med korrekturläsning. Till en början kommer det vara massiva ändringar i texterna. Förlaget kommer att gå in med rödpennan och anteckna där det saknas information, där det är för mycket information och där det är uppenbara felaktigheter. När jag har rättat detta kommer vi köra ytterligare en iteration där granulariteten blir allt finare. Den sista korrekturen kommer jag inte ens vara inblandad i själv utan där kommer förlaget att gå in och ändra i texterna på egen hand.

När allting är färdigt kommer jag att få hem den korrekturlästa boken på remiss. Jag kommer då ha två veckor på mig att säga bu eller bä. Sedan går boken till tryck.

Vi kommer trycka 500 böcker i den första upplagan och detta handlar om inbundna böcker. Min stora förhoppning är att detta blir klart innan bokmässan, för det hade varit sjukt roligt att stå där och kränga böcker. Jag kommer även att åka runt till olika shoppingcenter och försöka möta kunder i bokhandlar. Dessutom kanske jag säljer en och annan via bloggen? Vi får se om jag mäktar med detta i mitt fullspäckade schema, eller om jag helt enkelt hänvisar till de vanliga webbhandlarna.

Ja, vad kan jag säga. Dags att avsluta den vita månaden med stil och  korka upp skumpan!

10 svar på ”Bokkontraktet signerat”

Håll ett signerat exemplar under bokmässan till mig! I kön kan jag säga högt att jag hört vilken fantastiskt målande författare du är 😉

Gött Tomas! Jag bokar också ett ex. Jag vill ha det signerat. Återigen Grattis! //Johan Larsson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.